Létrehozva: 2021.09.23.

Orbán: a magyar kormány öt pillérre építette családpolitikáját

A magyar családpolitika legfőbb vállalása, hogy gazdasági előnnyé tesszük a gyerekeket.

A magyar családpolitika legfőbb vállalása, hogy gazdasági előnnyé tesszük a gyerekeket. Azt akarjuk, hogy a nők választhassanak, hogy dolgoznak vagy sem, de ne legyen egzisztenciális nyomás az, hogy dolgozik vagy sem – minderről Orbán Viktor beszélt a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson. A kormányfő közölte, a hazai GDP 5 százalékát családi kedvezményekre fordítjuk, ezek fontos lépések, de nem elegendőek.

A Budapesti Demográfiai Csúcs nem csak egy konferencia. A demográfiai kérdések nehézségét nem csak a felismerések bonyolultsága adja. Legalább ilyen nehéz a felismerések politikai intézkedésekbe való átütetése„ – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Kiemelte, miniszterelnöksége alatt is ez volt a legnagyobb kihívás.

”Adrej Babis és Janez Jansa kollégámmal együtt akarjuk rábeszélni az uniós politikusokat arra, hogy ne támogassák a migrációt, ne támogassák az egyneműek családalapítását.„

Orbán Viktor: Kiállunk Szerbia mellett

”Együtt kell meggyőznünk az uniós politikusokat, hogy többé ne használják a Balkánt ütközőzónának saját kényelmük miatt. Szerbia és térsége nélkül az unió nem lehet teljes. Szerbia integrációját Magyarország támogatni fogja.„

A nyugati civilizáció nem képes reprodukálni magát. Sokan nem tudják eldönteni, hogy ez jó vagy rossz. Vannak, akik érzékelik a demográfiai problémát, de ezt a migrációval akarják megoldani. Ezek a gondolatok nem veszik figyelembe a demográfiai probléma kulturális vetületét – hangsúlyozta a kormányfő.

Hozzátette: nálunk a migráció identitáskérdés. Lehet, hogy a kieső munkaerő Európán kívül helyettesíthető, de Európában közös kultúra, hagyományok nélkül nem lehetséges az együttműködés, az együttélés.

Nem kérünk a woke-vírusból

Úgy látjuk, nyugaton már az óvodákban félre akarják nevelni a gyereket. Ez része az új marxista mozgalomnak. Mi Közép-Európában ismerjük ezt, mi be vagyunk oltva a „woke-vírus ellen”, közel negyven évig ebben éltünk – fogalmazott.

A népességfogyás egyetlen megoldása, ha az állam segíti a családokat a családalapításban.

Öt pillére építette fel a 2010 óta kormányzó magyar kabinet a családpolitikát: 1. a gyerek gazdasági előnyt is jelentsen, 2. a családok saját otthonba élhessenek, 3. a családpolitikát az édesanyákra kell építeni, 4. az országot családbaráttá kell tenni, 5. jogi alapon is támogatni kell a családokat és a kedvezményeiket.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter köszöntőjében elmondta: két héttel az eucharisztikus kongresszus után ismét érdemes Magyarországra figyelni. 2015-ben teremtettük meg azt a hagyományt, hogy kétévente demográfiai csúcstalálkozót hívunk össze.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Magyarország családi minisztereként köszönhetem önöket. De talán ennél is fontosabb, hogy egy szerető család gyermeke, és immár húsz éve a férjem felesége vagyok – mondta köszöntőjében Novák Katalin.

Novák Katalin kiemelte: a kormány 2010 óta lehetőségének, feladatának és kötelességének érzi, hogy a családokért dolgozzon, és abban a helyzetben van, hogy az emberektől jelentős felhatalmazást kapott ehhez.

A demográfiai előrejelzéseket nem kell tényként elfogadni, azokat meg lehet változtatni – mondta, hangsúlyozva: a jövő a fiatalok kezében van.

A Budapesti Demográfiai Csúcs 2015 óta minden második évben az a fórum, ahol politikusok, egyházi vezetők, szakértők, a média, a vállalati szektor és a tudomány képviselői megvitatják a legfontosabb, családokat érintő aktuális kérdéseket. Napjainkban egyesek a családalapítás és a gyermekvállalás számlájára írják a környezeti kihívásokat, a gyermekvállalást károsnak tartják. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a fenntarthatóság és a család nem összeegyeztethető. Ezért az idei csúcstalálkozó központi témája 2021-ben a demográfia és a fenntarthatóság. Érdemes-e fenntarthatóságról beszélni, ha nem születik elegendő gyermek? Mit mond a tudomány és mit közvetít a média? Milyen szerepe van az ideológiának a család és a környezetvédelem megítélésében? Vajon az afrikai nemzetek kihívásait a magas születésszám vagy a hiányos infrastruktúra okozza? Mit tehet Európa a demográfiai válság korában? Többek között ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik idén a választ.  

Balogh Zoltán korábbi emberierőforrás-miniszter, a Magyar Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke áldása során így imádkozott: „Tégy bennünket alkalmassá a hitvallásra, hogy valljuk meg: Te vagy a teremtőnk, hogy valljuk: testvérei vagyunk egymásnak, férfiak és nők. Így áldj meg minket, szeretetnek és kegyelemnek Istene. Adj szeretetet ott, ahol hiány van belőle. Adj bölcsességet a döntéshozóknak, akik a családok egységéért dolgoznak.

Isten áldását kérte a demográfiai csúcsra Kondor Péter, a Déli Egyházkerület, Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke is, majd Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség rabbija mondott áldást.

Ha drasztikus népességcsökkenés állna be, akkor nem lehet fenntartható az a jólét, amiben érünk, hanem hanyatlás következik. A gyermekvállalás kérdése a vallásos ember szempontjából a gyermekvállalás az emberi lét alapjait érintő alaptézis. A gyermekvállalás nem tud más lenni, mint a jövő iránti közös felelősségvállalás megtestesülése.

A Biblia szerint Isten azért teremtett, hogy teremtésében az ember folytassa az alkotást. Ehhez, illetve a budapesti tanácskozáshoz kérem Isten áldását. Váljunk mindnyájan Isten társaivá a teremtésben – ámen

– zárta áldását Köves Slomó.


Gyermekek nélkül nincs jövő

A konferencia felszólalóit megelőző átkötő beszédében Novák Katalin elmondta: gyermek nélkül nincs jövő, magyar gyermek nélkül nincs magyar jövő. „Ahogy a magyar nyelv tiszteletben tartja a család értékeit, úgy a magyar kormány is 2010 óta, jelentős felhatalmazással a magyar családokért dolgozik, és igyekszik megfordítani a 40 éve tartó demográfiai lejtmenetet” – fogalmazott a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

A népesség gyarapodása élet és halál kérdése, az a túlélés kérdése Szerbia és a térség sok országa számára. Amikor demográfiáról, népességpolitikáról beszélünk, akkor valóban a túlélésről beszélünk. Ez politikai kérdés, amiért a szerb elnök köszönetét fejezte ki Novák Katalin miniszternek a Budapesti Demográfiai Csúcs megszervezéséért.


A szerb kormányfő Orbán Viktor bátorságát dicsérte

Aleksandar Vucic szerb kormányfő köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek – akit barátjának nevezett – „amiért mert bátor lenni”.

Teljesen mindegy, hogy a magyarok ki ellen játszanak futballban vagy vízilabdában, mi, a szerbek 80-90 százaléka a magyaroknak fog szurkolni” – fogalmazott a szerb elnök.

Ha kitesznek egy fényképet a közösségi médiába a kedvenc kutyámról vagy cicámról, több lájkot fognak kapni, mint ha kiteszek egy képet a saját gyermekünkről. Butaságnak hangzik, de próbálják csak ki! Manapság udvariatlanság a családról, a gyermekeinkről beszélni, mert félő, hogy azzal mások lelkébe gázolhatunk. De arról nyugodtan lehet beszélni (a közösségi médiában), hogy milyen új frizurát vágattunk a házi kedvencünknek” – fogalmazott Vucic.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Háborús hangulat van Brüsszelben

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

travelo.hu

Mit tegyünk, ha őzgidával találkozunk a természetben?

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Az oltásellenesség mindannyiunk biztonságát veszélyezteti

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság