Létrehozva: 2020.01.09.

Orbán Viktor: 2010 óta egy országépítő korszak van, és ezt szeretnénk erősíteni

Immár hagyományos módon a miniszterelnök tartotta az év első Kormányinfóját. Tájékoztatója kezdetén Orbán Viktor a szerdai kormányülésen hozott döntésekről számolt be. Azt is közölte: a foglalkoztatás és a bérek növekedését is folytatni akarja a kormány, mert a szegénység felszámolásának nincs más útja.

 

A magyar katonák biztonságban vannak Irakban

Amennyire katonák biztonságban lehetnek, annyira a magyar katonák biztonságban vannak Irakban – mondta Orbán Viktor. A kormányfő közölte, rakétatámadások érték azokat a katonai bázisokat, ahol amerikai katonák tartózkodnak, és ezek között van olyan, ahol magyar katonák is vannak, de egyikük sem sérült meg. Egy magas rangú katonai vezetőt vezényeltek a helyszínre, ő már megérkezett, és átvette a csapatok irányítását – ismertette. Hangsúlyozta: minden feltétel adott a katonák azonnali evakuálására, ha ez szükséges. A döntést kormányközi megállapodás kérdésének tekintik. A magyar katonák iraki állomásoztatásának jogi alapja, hogy a magyar kormánynak megállapodása van az iraki kormánnyal, hogy ott katonák tartózkodhatnak, és amíg az iraki kormány nem mondja fel a szerződést, Magyarország teljesíti a kötelezettségeit – mondta a miniszterelnök.

Jelentősen megnőtt a migrációs nyomás a magyar-szerb határon

A kormány áttekintette a migrációs helyzetet, a magyar határra nehezedő egyre nagyobb nyomást. A miniszterelnök elmondta, hogy 2019-ben 450 ezer illegális bevándorló jutott be Törökországba, ami 70 százalékos emelkedés 2018-hoz képest. Tavaly 180 százalékkal több migráns ment Görögországba Törökország felől – tette hozzá. Egyre többen érkeznek a magyar-szerb határhoz. Jelentősen megnőtt a migrációs nyomás a magyar-szerb határon. Naponta több mint 100 migránst kell elfogni – mondta a kormányfő, ezért új rendőröket irányítottak a határra, és és ha szükség van rá, akkor a V4-ek azonnal tudnak segítséget nyújtani.

A foglalkoztatás és a bérek növekedését is szeretnénk folytatni
A magyar gazdaság az egyik legversenyképesebb Európában – mondta értékelésében Orbán Viktor. „Fantasztikus teljesítmény, hogy 30 év után először a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 millió főt. 2010-hez képest több mint 800 ezerrel többen dolgoznak. A bruttó átlagkeresetek folyamatosan nőnek 82 hónapja. 2010 óta 80 százalékos, és a legkisebb jövedelműeknél volt a legmagasabb az emelkedés, a minimálbér 120 százalékkal emelkedett. Ezt szeretnék folytatni, mert a szegénység felszámolásának nincs más útja” – közölte.
Fel kell számolni a kórházak adósságát

Folytatódik az egészségügyi szakdolgozók béremelése 2020-ban, és a remény, hogy sikerül őket itthon tartani – mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy lépésekben kell haladni. Első helyre kell tenni a kórházi várótermek, és egyéb helységek rendbetételét. Így minden három évnél idősebb ilyen helységet fel kell újítani. A kórházi adósságok tekintetében véget kell vetni a mostani helyzetnek, így 2020-ban egyetlen kórház sem halmozhat fel semmilyen adósságot – mondta Orbán Viktor.

Nemzeti klímavédelmi tervet fogadott el a kormány

A klímavédelem kapcsán úgy fogalmazott a miniszterelnök, hogy a kormány elfogadta az új energiastratégiát. A Kárpát-medence alkalmas arra, hogy a legkedvezőtlenebb klímaváltozás esetén is fennmaradjon a mostani élet, képesek vagyunk a tiszta környezetet megtartani, ha tervszerűen alkalmazkodunk a klímaváltozáshoz. Orbán Viktor kijelentette, hogy 21 olyan ország van a világon, akik úgy növelték a gazdaságukat, hogy csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

A következő két évnek a kormányzásról kell szólnia

Összegzésül Orbán Viktor elmondta, hogy a választási évek lezárultak, így a következő két évnek a kormányzásról kell szólnia. A kormány legközelebb 2022 januárjától vesz részt kampányban, addig a kormányzati aprómunkával foglalkozik – tette hozzá. Most 2010 óta egy országépítő korszak van, és ezt szeretnénk erősíteni.

 

A tájékoztató végén az újságírók kérdezték a miniszterelnököt

Minden nap meg kell nyerni a politikai vitákat. Ott ahol az ellenzéknek jobb jelöltjei voltak, ott ők nyertek, és nem a Fidesz – mondta egy kérdésre Orbán Viktor. A mi győzelmünk nem végleges, mindennap meg kell nyerni a politikai vitákat – tette hozzá. Az ellenfél a pályán van, és ezt mindenkinek tudomásul kell vennie.

Száz nap jár a fővárosi önkormányzatnak – mondta Orbán Viktor az Origo kérdésére. Van 100 napjuk, és még egy költségvetést is meg kell csinálniuk, mindez nagy kihívás. Mi a főpolgármesternek megmondtuk, hogy teljesítünk mindent amit Tarlós Istvánnak ígértünk, és aláírtunk. Várjuk, hogy jól kormányozzanak – tette hozzá.

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy a korábban a fővárosnak adott források esetében tartják magukat a megállapodáshoz. Minden olyan forrást megkap a mostani főpolgármester, amit Tarlós István is megkapott volna – tette hozzá.

Két nemzeti konzultáció jöhet ebben az évben Túl hosszú volt a politikai kampány Magyarországon, és ennek a logikája inkább küzdelmes, és az emberek nem szeretik – mondta egy újabb kérdésre Orbán Viktor. Le kell zárni a kampányidőszakot, és többek között vissza kell térni a nemzeti konzultáció rendszerére. Legalább kettőt szeretnék ebben az évben tartani – tette hozzá.

 

 

 

(cikkünk frissül)

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Építészetileg is különleges a sziklahasadékba épített kápolna

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

mandiner.hu

Műsorváltozás a Hír Tv-ben: adásba kerül a Frizbi Tv Varga Judittal készült interjúja

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

travelo.hu

Ezek a legjobb húsvéti családi programok

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett