POLITIK

Orbán Viktor: A turizmus a hazaszeretet egyik formája

Turizmus summit – azaz turisztikai csúcstalálkozó. A tanácskozáson elmondott beszédéből idézett videójában Orbán Viktor miniszterelnök.
  • Szerző: Ripost

Prága és Csehország tarkójánál lihegünk, ideje megkezdeni Ausztria és Bécs ostromát – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, a Magyar Turisztikai Ügynökség – Turizmus Summit 2019 konferenciájának megnyitóján a legfőbb régiós versenytársakkal szemben is komoly lehetőségeket rejtő, több szinten elért eredményekre célozva.

A kormányfő hangsúlyozta, a magyar turizmus 2010 óta 800 milliárd forint kormányzati támogatásban részesült, jelenleg is mintegy ezer turisztikai fejlesztés zajlik, ami hozzájárult ahhoz, hogy megkétszereződött az ide érkező vendégek és vendégéjszakák száma. Az elmúlt öt évben 86-ról 147-re nőtt a Budapestről légi járattal közvetlenül elérhető városok száma, és a további új kapcsolatok kiépítését a külügyminisztérium számára kiemelt feladatként jelölték meg.

A turizmus globális fejlődésének iránya kedvező, a világméretű növekedés folytatódik, a fogyasztói szokások változása is kedvez Magyarországnak, hiszen a fiatalok nem fizikai javakat akarnak birtokolni, hanem élményeket akarnak gyűjteni, utazni akarnak, ráadásul a távolsági utazások költségei tovább csökkennek. Egyre népszerűbbek a rövid, de többszöri utazások, ami kedvez a városlátogató turizmus fejlődésének, így Magyarországnak is, mutatott rá a kormányfő.
Ázsiából egyre nagyobb kereslet mutatkozik Európa iránt, e versenyben kiváló a pozíciónk, a keleti nyitás politikája bölcs és kamatozó döntésnek bizonyult, emlékeztetett.

Hangsúlyozta: az elmúlt évek jövedelem növekedése folytatódik, a nettó reálkeresetek 41 százalékkal nőttek 2010 óta. Folytatódik a történelmi városközpontok fejlesztése is kormányzati forrásból, és változatlan cél, hogy Budapest sport, gasztro, és konferencia központtá fejlesszék.

Budapesten látunk némi elbizonytalanodást e téren, de nem fordulunk vissza, a kormány a turizmus fejlesztése mögött áll – mondta Orbán Viktor.

A konferenciáról készült a miniszterelnök videója, melyet Facebook-oldalán tett közzé.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?