Létrehozva: 2020.05.25.

Orbán Viktor: Amit vállaltunk, azt teljesíteni fogjuk

Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában válaszolt a képviselők kérdéseire, az Országgyűlés hétfői ülésnapján.

Jakab Péter azonnali kérdésében kifejtette, a miniszterelnök nem tudja megoldani a munkaerőpiac válságát, mert nincsen munkaerőpiaci tapasztalata, nem tudja milyen alkalmazottnak lenni, vagy átlagbérből élni. A Jobbik elnöke szerint Orbán Viktor csak statisztikaként tekint a munkahelyekre. A közmunka nem sikeres válságkezelés – emelte ki Jakab Péter, és azt tanácsolta a miniszterelnöknek, húzzon le egy hónapot közmunkásként. A Jobbik vezetője arra szólította fel a kormányt, hogy hirdessenek elbocsátási moratóriumot a multiknál, és az uniós forrásokból adjanak támogatást az embereknek.

Válaszában Orbán Viktor ismertette a friss munkahelyvédelmi számokat: 1 millió 62 ezer ember részesült támogatásban – emelte ki a miniszterelnök, és arról is beszélt, hogy 2100 milliárd forintnyi forrást hagytak az intézkedések a gazdaságban. A munkahelyvédelmi bértámogatás több mint százezer munkavállaló foglalkoztatói vették igénybe. Orbán Viktor kiemelte, hogy 127 milliárd forintnyi munkahelyteremtő beruházás érkezett az utóbbi időben hazánkba, és több mint 60 ezren jelentkeztek az ingyenes informatikai képzésre.

Amit vállaltunk, teljesíteni fogjuk, amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit létre is hozunk – mondta Orbán Viktor.

Válaszában Jakab Péter azt mondta félmillió magyarnak már nincs állása. A jobbik elnöke szerint a miniszterelnök Brüsszelnek elismerte ezt a tényt, eközben pedig Mongóliában és Kirgizisztánban indít munkahelyteremtő programot.

Orbán Viktor reakciójában kifejtette, hogy Magyarország egy nehéz és veszélyes időszakon van túl, az ország megfeszítette az erejét, hogy megvédje sok tízezer ember életét. A kormány munkáját pedig az minősíti, hogy nemzetközileg is példásan és sikeresen védekezett Magyarország.

A Jobbikot pedig az minősíti, hogy kiderült a veszélyhelyzetben nem lehet rájuk számítani. Nem segítették, hanem támadták a védekezésre dolgozó szakembereket, ezt a választók is így látták, hiszen ma már nem lehet eldönteni mi zsugorodik jobban a Jobbik frakciója vagy támogatottsága. Júliusban érkezik a pluszjuttatás az orvosok és ápolók számára

Harangozó Tamás (MSZP) azt kérdezte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy mit üzen annak a 330 ezer embernek, akik eddig elvesztették az állásukat. A képviselő szerint a COVID-osztályon dolgozó nővérek és a honvédek is kevesebb pénzt vihettek haza a járvány elleni védekezés ideje alatt.

Orbán Viktor válaszában kiemelte, hogy hosszú a lista, hogy mit tettek a sikeres védekezés során. Kiemelte: július elsejével kifizetik az 500 ezer forintnyi pluszpénzt az orvosok és ápolók számára. A képviselő kérdésére válaszolva közölte: azt üzeni, hogy „forduljanak hozzánk”. – Ha a munkanélküli segély időtartama lejár és még nem kaptak munkát, forduljanak hozzánk és adunk – mondta a miniszterelnök. Emlékeztetett: eddig a gazdaságvédelmi intézkedések egymillió embert segítettek.

A védekezéssel kapcsolatban a kormányfő egy sor nyugat-európai államban a halottak számát sorolta fel, amely Olaszországban és más országokban is több tízezerre rúg. Egy halott is sok – közölte a miniszterelnök –, de Magyarország nemzetközi összehasonlításban sikeresen védekezett. Harangozó viszontválaszában közölte, hogy nem akart számháborúban belemenni – amire a kormánypárti képviselők nevetéssel reagáltak.

Nem lottón nyertük a sikeres védekezést, az egész ország, ideértve a kormányt is, jól tette a dolgát – mondta Orbán Viktor.

Sebián-Petrovszki László (DK) azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy a kormány eleget tesz-e az Alkotmánybíróság döntésének, amely szerint a kabinet jogszerűtlenül vette el a rokkantnyugdíjasok juttatásainak nagy részét.

Orbán Viktor válaszában közölte: az AB ítéletét le kell fordítani döntései nyelvre, de tény az, hogy a 2010-es kormányváltáskor szembesültek azzal, hogy a rokkant és korkedvezményes nyugdíjak esetében tömegesek voltak a visszaélések. – Továbbra is kitartok amellett, hogy tömegesek voltak a visszaélések, és volt olyan, hogy a korábban rokkantság alól felmentettek nem jelentkeztek egészségügyi felülvizsgálatra – mondta.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a fogyatékkal élők közül ma háromszor többen dolgoznak mint 2010 előtt, így „elhiheti, hogy megvan bennünk a jó szándék”.

Schmuck Erzsébet az LMP képviselője szerint a járvány alatt kiderült, hogy a magyar gazdaság nem fenntartható, ezért ki kell mondani, nem lehet ugyanott folytatni ahol a járvány előtt abbahagytuk. A képviselő szerint sok tízezer zöld munkahelyet lehetne teremteni, a kormány ettől mégis elzárkózik. Schmuck Erzsébet a képviselő az egyszer használatos műanyagok betiltására vonatkozó törvényjavaslat visszavonásáról is kérdezett.

Válaszában Orbán Viktor kiemelte senki sem marad jövedelem nélkül Magyarországon, hiszen három hónapnyi munkanélküliségi segély jár, utána pedig az állam több lehetőséget is kínál, amelynek része a közmunka, a toborzás és sok minden más is.

Nem marad jövedelem nélkül egyetlen ember sem, aki hozzánk fordul – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, hogy elkötelezett a környezetvédelmi akcióterv végrehajtása mellett, de azt is mondta nem találtak olyan megoldást amivel segíteni lehetne azoknak a kkv-knak amik az egyszer használatos műanyagokat gyártották eddig. Azért halasztották el ezek betiltását, hogy ne maradjon több száz ember munka nélkül hazánkban emiatt.

A zöld munkahelyek létrehozásáról Palkovics László rendszeresen programokat terjeszt a kormány elé, amelyeket elfogadnak. Orbán Viktor elmondta, vissza kellett vonni az egyszer használatos műanyagokat betiltó törvényjavaslatot, mert amit a gazdaság elbír normális időben, azt a járvány alatt nem. 2010-ben 230 ezer ember volt közmunkán és ma már csak 85 ezer ember – hívta fel rá a figyelmet Orbán Viktor, és komoly eredménynek nevezte 150 ezer visszavezetését a munkaerőpiacra.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Szabó Tímea azonnali kérdést intézett a miniszterelnökhöz azzal kapcsolatban, hogy mi szükség az operatív törzs további fenntartására. A miniszterelnök szerint indokolt az óvatosság, ezért tovább végzi a munkáját az operatív törzs, amelyet a miniszterelnök-helyettes, Pintér Sándor vezeti. A kormányfő közölte, hogy átvilágítják Pintér vezetésével az egészségügyet, hogy felkészítsék az intézményrendszert egy világjárványra, hogy ne a baj idején kelljen cselekedni.

Szabó Tímea Kásler Miklós tevékenységét ámokfutásnak minősítette és még arra a hazugságra ragadtatta magát, hogy többen haltak meg az ágykiürítések kapcsán, mint a járványban.

Orbán Viktor viszontválaszában kiemelte: Szabó állításai ténybelileg hamisak és felhívta a figyelmet arra, hogy Káslernek köszönhetően a kabinet már akkor foglalkozott a járvány várható következményeivel, a védekezés megszervezésével, amikor Európában még alig lekicsinyelték a járványveszélyt.

Lukács László György (Jobbik) azt kérdezte a kormányfőtől, hogy mi a terve Kásler Miklóssal?

Orbán Viktor válaszában közölte, Kásler Miklósnak köszönet jár, mert míg a világ szunyókált, a miniszter megérezte és megértette, hogy itt egy súlyos járvány is kitörhet, az azonnali intézkedések szükségességéről pedig meggyőzte a kormányt.

Ha nem is döccenőmentesen, de sikerült a digitális oktatásra való átállás is, amiért szintén Káslernek jár a köszönet. – Aki jól teljesít és jól végzi a munkáját, azt megtartjuk – közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor kitért arra, hogy Lukács vállalkozása korábban magyar orvosok külföldre vitelét szervezte. – Mi kiképezzük az orvosokat, megfizetjük őket, és jön néhány vállalkozó, aki elviszi őket külföldre. Ezek után Ön tanácsokat akar adni nekünk. Ez azért mégis több a soknál – mondta a kormányfő.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Telegdy-Kapás Boglárka teljesen összeomlott

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

metropol.hu

„Csinálja más” – Dárdai Pál máris elbúcsúzott Berlinben?

mandiner.hu

Elájult a román utazóblogger attól, amit Magyarországon látott

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

magyarnemzet.hu

A Chelsea döntheti el a Premier League-et a Liverpool javára

origo.hu

Hatalmasat hazudott Magyar Péter - lebukott

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Súlyos szívproblémával küzd a népszerű műsorvezető: „Vékony szálon csüng az élet”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Reális az atomháború veszélye

POLITIK

Korrupcióval gyanúsítanak egy ukrán minisztert

POLITIK

Vesztegetés: Megkezdődött a nyomozás a hídpénz-botrányban

POLITIK

Az oroszok két újabb települést foglaltak el