POLITIK

Orbán Viktor: Európa bajban van

Erről is beszélt a magyar miniszterelnök a 15. bledi stratégiai fórumon.
  • Szerző: Ripost

Európa továbbra sem definiálta magát a világban, ezért nem is tud olyan kulcsszerepet betölteni, mint az Egyesült Államok, vagy Kína – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a 15. bledi stratégiai fórumon Szlovéniában.

Amíg nincsen közös európai hadsereg, és közös tudományos potenciál, addig nem leszünk olyan fontos szereplők a világban, mint az Egyesült Államok és Kína – fejtette ki a miniszterelnök.

Forrás: YouTube

Orbán Viktor Bledben vesz részt a 15. stratégiai fórumon. Az idei konferenciát a koronavírus utáni világ kihívásai és lehetőségei, valamint a brexit jegyében tartják meg számos ország állam- és kormányfője részvételével, mondta az MTI-nek Havasi Bertalan.

A miniszterelnök arról is szólt, hogy Magyarországon valójában az intellektuális szuverenitásért zajlik a harc: azért küzdünk, hogy érvényesíthessük kereszténydemokrata-konzervatív demokráciafelfogásunkat a liberális nézetekkel szemben. Azért harcolunk, hogy ne csak egy, mindenki által elfogadott szemszögből vizsgálhassuk az európai intézményeket és politikát, és lehessen vitázni olyan fogalmakról, mint a család, nemzet, kulturális hagyományok, vallás és migráció – magyarázta.

A kormányfő aláhúzta: a magyar demokrácia legalább olyan jó, mint a német vagy az olasz, és megfelel a demokrácia európai követelményeinek.

A hétfő délelőtti, angol nyelven zajló fórumon Orbán Viktoron kívül Aleksandar Vucic, Szerbia elnöke, Andrej Babis cseh, Janez Jansa szlovén, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Plenkovic horvát és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök személyesen, Giuseppe Conte olasz kormányfő, Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke és Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap igazgatója pedig online kapcsolaton keresztül cserélnek eszmét a szomszédsági, regionális és globális ügyekről.

Orbán Viktor miniszterelnök kétoldalú tárgyalásokat is folytatott a cseh, a horvát és a szlovén miniszterelnökkel, valamint a szlovéniai magyarság képviselőivel.

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?