Létrehozva: 2019.10.25.

Orbán Viktor: Röszkéből egy is elég volt

A miniszterelnök pénteki rádiós nyilatkozatában a sikeres családvédelmi akcióterv folytatásáról, a gazdaságvédelmi lépések szükségességéről, az önkormányzati választások eredményéről és a Törökország indította katonai akció hátteréről is beszélt.

Orbán Viktor két fontos kormányzati teendőt említett rádiós nyilatkozatában. A családvédelmi akciótervről úgy vélekedett, hogy azzal most kevés teendő van, az elhatározott és megvalósuló támogatási rendszert családok tízezrei vették és veszik igénybe, ezt tehát nevezhetjük „bejáratott” rendszernek.

Nagy feladat ellenben a gazdaságvédelem, hiszen az európai gazdaság a „kihűlés” jeleit mutatja, ez pedig nem jó hír a magyar gazdaság számára, a lassulás – főképpen pedig a német gazdaság gyengélkedése – a magyar exportot is veszélyeztetheti. Márpedig erre reagálnia kell Magyarországnak.

Ha a piacok nyitottak, és a mi munkásaink versenyképes árukat állítanak elő, akkor fejlődik az ország.Ha azonban zavar a külpiacokon, akkor azt Magyarország megérzi. Most zavar van a külpiacokon, és ez érezteti a hatását – mondta Orbán Viktor.

Ha ülünk és várunk, akkor baj lesz, ezért most az a feladat, hogy olyan magyar intézkedéseket hozzunk, amely az európai gazdasági zavarok és lassulás ellenére is képes legyen magas színvonalon teljesíteni.

Ez azt jelenti, hogy mindenképp magasabb legyen 2 százalékkal a magyar gazdasági növekedés, mint az uniós átlag. Ha ez nem sikerül, akkor köhögni fog a gazdaság – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor kifejtette, hogy a nem túl bíztató jeleket időben érzékelték a szakemberek, és gyakorlatilag már tavasz óta folyik a szükséges ellenlépések tervezése, megvalósítása. Egy ilyen eleme a felkészülésnek például a szakképzési rendszer átalakítása.

A jelenlegi helyzet ismeretében szükség lehet második, vagy akár harmadik gazdaságvédelmi akciótervre is – jelentette ki.

Orbán Viktor természetesen az október 13.-i önkormányzati választások eredményeiről is szólt. Fájó veszteség, hogy a fővárosban és néhány nagyvárosban az emberek nem a Fidesz által ajánlott jelöltek mellett szavaztak, de a demokráciában a választók döntését tudomásul kell venni. Azt is kifejtette, hogy összességében megmaradt a kormánypártok támogatottsága, a szavazatok több, mint 50 százalékát kapták, vagyis a magyar polgárok továbbra is támogatják a kormányt.

Ugyanakkor a miniszterelnök nem fogadja nagy örömmel a főváros új vezetésének jelzéseit bizonyos beruházások leállításáról. Szerencsére a legtöbb ilyen fejlesztés már vagy megvalósult, vagy majdnem elkészült, csak néhány sorsa bizonytalan. A Városligetben két ilyen sorsa dőlhet el a fővárosi közgyűlés döntésével és egyelőre az is bizonytalan, mi történik a tervezett kézilabda centrummal. Erre azért lenne szükség, mert 2022-ben – Szlovákiával közösen – hazánk rendezi a kézilabda Európa-bajnokságot, most azonban nem tudni, valóban elkészülhet-e az új sportaréna.

Orbán Viktor azt mondta: „30 éve vagyok parlamenti képviselő, 16 évet voltam ellenzékben, és a ciklus végén 16 évig leszek kormányon. Két korszakot láttam eddig: Demszky-korszakot és Tarlós-korszakot.”

Azt nem tudni, hogy milyen lesz Budapest Karácsony Gergely irányítása alatt, viszont a múltról szólva emlékeztetett: Budapest koszos, büdös, rendezetlen, fejlődésben elakadt város volt a Demszky-korszak alatt.

Budapest nem lehet akármilyen, ez az ország fővárosa, amire méltónak kell lenni.Demszky Gábor idején méltatlan volt.Aztán jött Tarlós István és rendet tett – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a kormány átvállalta a főváros adósságát. Az ország leggazdagabb településéről kellett levenni több mint 200 milliárd forint adósságot.

A kitüntetésekkel kapcsolatban azt is mondta, hogy arcátlanság, hogy Tarlós Istvánt Demszky Gábor mellé állítják. Tarlós Istvánnak köszönhetően Budapest Európa legdinamikusabban fejlődő városa, amelyet elismeréssel emlegetnek külföldön. Szurkolok, hogy így maradjon, és ne térjen vissza a Demszky-korszak.

Riporteri kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt is mondta: nincs ember, aki meg tudná mondani, hogy a Borkai-ügy milyen hatással volt az önkormányzati választásokra.

Megdöbbenti az embereket, mellbe vágja, valamilyen hatást gyakorol, ami nem egy felemelő hatás. Hogy ez kifejeződik-e voksokban, azt nem lehet megmondani. Van abban valami szánalmasan lehangoló, hogy az emberek arról beszélnek, hogy mi történik egy-egy politikus hálószobájában, vagy ki tudja, hol – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor azt mondta a török-szír konfliktusról, hogy nagyon nehéz átlátni a politikailag befolyásolt tudósítások ködfüggönyén. Annyi történt, hogy a NATO legnagyobb tagállama, az USA egy területről kivonta a csapatait, majd a második legnagyobb NATO-tagállam (Törökország) oda bevonult. Ezt követően az USA és a Törökország megállapodott.

Emiatt nekünk itt több külpolitikai tennivalónk nincs – mondta Orbán Viktor.

Törökországban több mint hárommillió migráns tartózkodik, és Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette, ha a világ nem vállal át a terhekből, ha az Európai Unió nem ad pénzt, akkor ezeket az embereket kiengedi.

A migránsok vagy Szíria, vagy Európa felé mehetnek: ahhoz, hogy Szíria felé, vagyis hazafelé induljanak, katonailag stabilizálni kell az ottani területeket, ha jól értem, ez történt most, létrehoztak egy biztonsági zónát – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy ha azonban a törökök az Európa felé nyíló kaput nyitják ki, akkor százezerszám fognak érkezni migránsok Görögországba, majd a Balkánra, onnan pedig vagy a magyar, vagy a horvát határhoz.

Az az elemi magyar érdekünk, hogy ez ne következzen be, Röszkéből egy is elég volt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

mandiner.hu

Már a tengerentúlon is aggódnak a románokért

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll