POLITIK

Orbán Viktor: Karácsony építsen ki megfelelő kapcsolatot az operatív törzzsel

A magyar kormányfő Karácsony Gergely levelére válaszolt.
  • Szerző: Ripost

Karácsony Gergely Orbán Viktornak írt csütörtöki levelében az ingyenes tesztelés kiterjesztését javasolta a koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében. A főpolgármester gyors és egyértelmű állásfoglalást kért a kormánytól az ingyenes tesztelés bővítése és a fertőzés idősekre átterjedésének veszélye ügyében.

A gyors és egyértelmű válasz meg is érkezett. A dolgok mostani állása szerint az operatív törzs nem látja szükségét annak, hogy Budapesten külön, speciális, az országos szabályoktól eltérő és annál szigorúbb intézkedéseket léptessen életbe – írta Orbán Viktor miniszterelnök a főpolgármesternek címzett csütörtöki válaszlevelében, melyben azt is javasolta: Karácsony Gergely építsen ki megfelelő munkakapcsolatot a kormány operatív törzsével.

A kormányfő a levelében – amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője bocsátott az MTI rendelkezésére – biztosította Karácsony Gergelyt, hogy a budapesti intézkedéseket szigorító javaslat a főpolgármester bevonása nélkül nem kerülhet a kormány asztalára.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta a kormány operatív törzset működtet Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes vezetésével. A járvány kezeléséhez szükséges összes információt és szakmai tudást az operatív törzs gyűjti össze, s javaslatot tesz a kormánynak és a közegészségüggyel foglalkozó állami szerveknek, mit tegyenek, illetve mit ne tegyenek – olvasható a levélben. A miniszterelnök azt írta: az operatív törzs munkájának eredménye mindenki számára hozzáférhető, így „az önkormányzat, a főváros és a főpolgármester úr számára is”.

A kormányfő továbbra is azt javasolja Karácsony Gergelynek, hogy „építsen ki megfelelő munkakapcsolatot a kormány operatív törzsével”. A járvány első hullámával szembeni küzdelmet Magyarország megnyerte, „sok tapasztalatot szereztünk, és a védekezés számos formáját kipróbáltuk”. „Ezekre a tapasztalatokra építjük a most megérkezett második hullám elleni küzdelmünket is” – mutatott rá a miniszterelnök.

Ismét a fővárosi idősotthonokban támad a járvány?

A Kamaraerdei Úti Idősek Otthonának 572 lakója közül 25 és közel 300 dolgozója közül 4 esetében mutatták ki a koronavírus fertőzést az intézményben végzett tesztelések során – jelentette be csütörtök esti közleményében a főváros vezetése. Az intézmény 3 telephelye közül 2 érintett, a Bánk bán utcai telephelyen nincs aktív fertőzött. Az idős betegek többsége teljesen tünetmentes, néhányan pedig enyhe tüneteket mutatnak, saját biztonságuk és a többi lakó védelme érdekében azonban így is kórházba szállították őket.

Az otthonból kórházba kerülő lakók egyike elhunyt- derül ki a közleményből. Néhány órával korábban a fővárosi kormányhivatal még csak 15 megbetegedésről számolt be, vagyis az ismert esetek száma egy napon belül megduplázódott. Az intézményt fenntartó Fővárosi Önkormányzat hangsúlyozza, hogy az idősotthon folyamatos kapcsolatban áll a járványügyi hatóság szakembereivel, akik a tesztelésben, a fenntartóhoz hasonlóan segítséget nyújtottak. Az intézményvezető munkáját a kormány által kirendelt intézményparancsnok segíti. Azt is kiemelik, hogy a kormányhivatal az intézményben végzett legutóbbi – augusztusi – ellenőrzése során semmilyen intézkedésre okot adó mulasztást nem tártak fel. Szeptember elején a Fővárosi Önkormányzat az idősotthonban látogatási és kijárási tilalmat rendelt el, amelyet az országos tisztifőorvos azóta az egész országra kiterjesztett.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?