POLITIK

Orbán Viktor Marine Le Pennel a nemzetek Európájáról tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök a találkozó után azt mondta, Franciaország egy nagy nemzet, egy vezető politikus, ha ellátogatott hozzánk ebből az országból, az nagy megtiszteltetés. Orbán Viktor és Marine Le Pen kedden találkozott Budapesten.
címkék:
  • Szerző:

Magyarországot többször próbálták keresztre feszíteni az Európai Parlamentben, és voltak, akik kiálltak mellettünk, voltak, akik nem, és voltak, akik elárultak minket. Amikor jogtalanul megtámadták Magyarországot az EP-ben, akkor Le Pen asszony és a pártja kiállt mellettünk - mondta a kormányfő. Orbán Viktor köszönetet mondott ezért Le Pennek.

Orbán: Ellenezzük az európai szuperállamot

Az Európai Unió versenyképessége csökken a világban, és nincsen elég súlya a világban, nem tudta megoldani a migrációs nyomást, és ez egy élő seb – mondta a kormányfő. Nem tudunk megküzdeni az Unió-szerte elszabaduló energiaárakkal sem – tette hozzá. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy átalakulóban van az európai pártstruktúra. Mindenféle európai szuperállamot ellenzünk, ezért alkalmazkodni akarunk a változó pártstruktúrához – közölte a miniszterelnök. Az EU-ban az ideológiai nyomásgyakorlá soha nem látott mértéket öltött, a Bizottság egy ideológiai központtá alakult át a szerződések őréből – tette hozzá. A Brezsnyev-dotrína modernizált formája lett a jogállamisággal való fenyegetés – mondta a kormányfő.

A kormányfő közölte, a szuverenisták tábora megkerülhetetlen erő lett Franciaországban. Mi is nemzetállamok Európáját szeretnénk látni. Közölte, hogy a jövőben folytatják az európai szintű együttműködést. Orbán Viktor ismételten kiállt Matteo Salvini mellett, akit jogi eljárások fenyegetnek.

Le Pen: A népek szabadságát támogatjuk

Marine Le Pen azt mondta, Magyarország mindig is kiállt a szabadságáért. Emlékeznünk kell az 1956-os magyar szabadságharc hőseire is – tette hozzá. Az EU már nem nemzetek közötti, hanem föderalista irányba indult el, és azt gondolja, Brüsszelben tudja centralizálni a hatalmat – mondta a Nemzeti Tömörülés elnöke. Az európai szuverenitás védelme nagyon fontos, de nem létezhet nép szuverenitás nélkül, és Európában népek vannak. Mi a népek szabadságát támogatjuk.

A nemzeteknek joguk van az alkotmányos identitásukhoz – mondta a Nemzeti Tömörülés elnöke. Az új típusú európai hegemónia kifejeződése az, ahogyan Magyarországot és Lengyelországot támadják. Ez a csata vár Franciaországra is.

Marine Le Pen arról is beszélt, hogy a migráció területén Magyarország sikerrel védte meg az államot és a kultúrát. Franciaország esetében jól látszik már a migráció hatása, és ezért a magyarok tartsanak ki – tette hozzá. Nem lehet ölbe tett kézzel nézni az energiaárak elszabadulását sem.

Európai szinten kell cselekednie a nemzeti szuverenista erőknek, mert túl sokáig voltunk lebénulva – hívta fel a figyelmet a francia politikus. Mi a nemzetek Európáját szeretnénk megalapítani - tette hozzá. Nem fogadjuk el az uniformizáló multikulturalizmust, és Európának a helyi értékekre kell építenie magát. Ha áprilisban megválasztanak Franciaország elnökének, akkor a nemzetek Európáját támogatjuk – mondta a Nemzeti Tömörülés elnöke.

Orbán Viktor: A migráció rossz dolog

Orbán Viktor kérdésre válaszolva azt mondta, zajlik a vita Európa jövőjéről, ez egy nagy lehetőség. Ebben a vitában el tudjuk mondani a véleményünket. A következő év első negyedévében a francia elnökség alatt le lehet zárni a vitákat az Unió jövőjéről – mondta a kormányfő. A magyar Országgyűlés is el fog majd fogadni egy határozatot az Unió jövőjéről a vita végén.

Továbbra sincs elrendezve a migráció kérdése az Unióban, tiszta vizet kell önteni a pohárba. A magyar álláspont szerint a migráció rossz dolog – mondta Orbán Viktor. Most már látjuk, milyen kormánya lesz Németországnak a következő években, hosszú évekig nem lesz hatalomban a CDU, és most ezért jött el az alkalom arra, hogy a migráció kérdésében is egyenesen fogalmazzunk.

„Új korszak kezdődik az európai politikában”

A kormányfő kérdésre azt mondta, hogy mi tiszteljük a francia népet, és ezért semmilyen francia népre tartozó döntésben nem kívánunk állást foglalni. Ha Franciaországból vendég jön, akkor az adott személyt mindig tisztelettel fogadjuk. A magyar egy rokontalan nép Európában, ezért minden egyes gesztus egy másik nemzettől, az egy történelmi értéket képvisel. Anélkül, hogy valaha beszéltem volna Le Pen asszonnyal, mindig kiállt a magyarok mellett. Persze most szervezkedünk, átalakulóban van az európai pártszíntér. Azok a pártszövetségek, amelyek az elmúlt 30-40 évben létrejöttek, azok alól kifutott a talaj, új korszak kezdődik – mondta a kormányfő. Akik kiálltak mellettünk, azok számunkra potenciális szövetségesek – tette hozzá.

Marine Le Pen kérdésre azt mondta, hogy ő szövetségeseket keres, és nem klónokat. Nem azért harcolok egy egységes modell ellen, hogy helyére egy másikat állítsak – tette hozzá. A Nemzeti Tömörülés elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy pont a migráció területén egy-egy európai ország áldozat is lehet, ha valaki kinyitja a határait – mondta a politikus.

Orbán Viktor: Nincs európai démosz

Orbán Viktor az Origo kérdésére azt mondta, hogy olyan, hogy európai démosz nincsen. Ha nincs európai démosz, akkor európai szinten nem lehet kifejezni a népakaratot. Az a gondolat, hogy egy európai szuperállam az energiaárakat majd megoldja, az egy téves gondolat. Magyarországon nem emelkedtek meg az energiaárak a háztartások esetében, szemben Franciaországgal – mondta a kormányfő. Egy dolog a mostani helyzet, de ennél sokkal rosszabb helyzet következhet be. A holnappal és a holnaputánnal is foglalkozni kell. Orbán Viktor szerint egy olyan szabályozási csomag van az asztalon, ami tönkre fogja tenni az egész európai középosztályt, még a franciákat is. Az autókat és a lakásokat is be akarják vonni a kvótakereskedelembe – mondta Orbán Viktor. Decemberre halasztottuk a döntő ütközetet, és akkor lesz döntés a mostani javaslatokról – tette hozzá. Marine Le Pen segítségét is kérte ebben a küzdelemben.

Amikor megtámadnak bennünket és támadás alatt vagyunk, akkor úgy érezzük, hogy igazunk van – mondta Orbán Viktor. Jelenleg a migráció, a gyermekek védelme területén, a szuverenitás védelme területén vagyunk támadás alatt – mondta a kormányfő.

Marine Le Pen az Origo kérdésére azt mondta, hogy a Bizottság tovább akarja súlyosbítani a helyzetet. Szólt arról is, hogy ő személyesen áfacsökkentést javasolt Franciaországban. Le Pen szerint az Unió csak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését akarja, miközben az atomenergia ellen van. Nem szankcionálni, hanem támogatni kellene az atomenergiát – mondta a Nemzeti Tömörülés elnöke.

Erről tárgyaltak

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Marine Le Pent, a jobboldali francia Nemzeti Tömörülés elnökét.

A megbeszélésen szó volt többek között az erős nemzetállamokra épülő Európai Unió koncepciójáról és jövőjéről, a migrációs válságról, valamint a több demokratikus jobboldali párt által nyáron elindított együttműködésről.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Variációk karácsonyi zserbóra
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?