Létrehozva: 2021.06.04.

Orbán Viktor tiszta vizet öntött a pohárba: ezt a 3 dolgot nyerjük az oltási programmal

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor a Kossuth rádióban beszélt arról, milyen előnyei vannak a sikeres oltási programnak.

Friss videót tett közzé Facebook-oldalán Orbán Viktor. A miniszterelnök péntek reggeli Kossuth rádióban adott interjújában kiemeli: időt, szabadságot és pénzt nyerünk a sikeres oltási programmal.

Mint mondja:

„Miközben mások nem szabadok, mi már azok vagyunk”

– utalva arra, hogy számos nyugat-európai országban még kijárási korlátozások és jó néhány olyan járványügyi megszorítás van életben (pl. köztéri maszkviselési kötelezettség), amelyek Magyarországon az 5 millió feletti beoltottnak köszönhetően már nincsenek.

Jön a készenléti oltási rend – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Mostantól kezdve egyéni felelősség van az oltások tekintetében – tette hozzá a kormányfő. Ismét lehetnek képviselő-testületi ülések – derült ki a beszélgetésből.

Majdnem 11 850 embert oltottak be csütörtökön első oltással, második oltással pedig 81 943 embert – számolt be róla Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hozzátette: ez jól mutatja, hogy megváltoztak a dolgok. A kormányfő arra is rámutatott, hogy már az első oltások száma is nagy biztonságot eredményez, ám a második oltás adja meg a teljes biztonságot. Arra is felhívta a figyelmet azonban, hogy az első oltások száma azért ilyen alacsony, mert az emberek már nem rohamozzák meg annyira az oltópontokat. Jelezte: míg korábban arra fektették a hangsúlyt, hogy az első oltások száma növekedjen, most ez megváltozott. Mi vagyunk az egyetlen olyan ország Európában, ahol nem vakcinahiány van, hanem vakcinabőség - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök kiemelte: oltásbiztonságban vagyunk, és ez év végéig biztosan így marad, ezért tudunk segíteni más országoknak is.

Készenléti oltási rend jön

Úgy fogalmazott, Magyarországon senkinek nem kell tartania attól, hogy baj lesz egy következő hullám esetén, vagy ha netán kiderül, hogy az oltás rövidebb ideig biztosít védelmet, mint hittük, mert annyi vakcinánk van, hogy mindenkit kétszer be tudnának oltani. A magyar lakosság 54 százaléka már túl van az első oltásán és 38 százalék a másodikat is megkapta. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy csütörtökön 26 beteget vesztettünk el, és az új fertőzött honfitársaink száma is meredeken csökken. Van viszont két és félmillió ember, aki nem kért vakcinát. A továbbiakban azonban nem ésszerű fenntartani a jelenlegi oltási rendszert, ezért úgynevezett készenléti oltási rendre állnak át. Ez azt jelenti, hogy néhány oltóhelyet fenntartanak, és aki akar oltakozni, annak oda kell mennie. Tehát nem lesz elérhető a vakcina a háziorvosoknál.

Mi lesz a gyerekekkel?

A gyermekek oltását illetően a miniszterelnök arról beszélt, hogy az egész vírushelyzetben nagyon nehéz tudományosan tisztán látni, mert minden érvényes megállapításhoz időtávlatban kell látni, de ebben a járványban ez a távlat még nincs meg. – Így vagyunk a fiatalabbakkal is – jelentette ki a kormányfő. Ugyanakkor elzárkózni sem szeretnének attól, hogy a szülő, ha szeretné, beoltathassa a gyermekét. Orbán Viktor elmondta, nem gondolja, hogy a magyar tudományos közösségben ez a vita a nyár végénél hamarabb nyugvópontra jutna. Még nem döntötték el, hogy lesz-e a gyermekek oltását illetően oltási kampány, azonban egyelőre a kiskorúak mehetnek a szüleikkel a legtöbb helyre. Arról, hogy folytatják-e a kétoldalú megállapodásokat, a kormányfő elmondta, szükséges lesz. Mint fogalmazott, van védettségi igazolványunk, a többiek előtt járunk, és Európában egy mögöttünk lévő pozícióból szeretnének előre jutni. Ha belép majd az európai kártya, az nem azt jelenti, hogy ki fognak bocsátani Brüsszelben egy kártyát, a nemzeti hatóságok feladata lesz, hogy kibocsássák a védettségi kártyát. A mostani védettségi kártyánk online változatát fogjuk kiegészíteni adatokkal, így a magyar digitális kártyán lévő adatok szinkronban lesznek a jövőben elkészülő többi európai ország kártyájával - magyarázta a miniszterelnök. Azt gondolom, hogy amit a közösségi felelősségből meg tudtunk tenni, azt megtettünk, de itt az egyéni felelősség érzésének növekedésére van szükség – tette hozzá a kormányfő.

Ismét lesznek önkormányzati testületi ülések

Orbán Viktor szólt arról is, hogy lassan nem emlékszünk a korábbi rossz időszakra, és szinte törli is ezeket az emlékeket. Én járom a világot, és sok helyen depressziós nyomás alatt vannak az emberek. A veszélyhelyzet fennmarad, és folyamatosan töröljük el a korlátozásokat. Hamarosan döntés lesz arról, hogyan állhat helyre az önkormányzatok korábbi működési rendje. Péntek délután lesz döntés erről – tette hozzá. Míg mások nem szabadok, addig mi azok vagyunk – tette hozzá. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy lassan visszatér a gazdaság a normális menetrendbe. Lesz egy gazdasági konferencia a jövő héten, és akkor az újraindítás újabb lépéseiről egyeztetnek majd. Én is azt szeretném, hogy előzzük meg a nyugati országokat - tette hozzá.

Ismét lesznek önkormányzati testületi ülések

Orbán Viktor szólt arról is, hogy lassan nem emlékszünk a korábbi rossz időszakra, és szinte törli is ezeket az emlékeket. Én járom a világot, és sok helyen depressziós nyomás alatt vannak az emberek. A veszélyhelyzet fennmarad, és folyamatosan töröljük el a korlátozásokat. Hamarosan döntés lesz arról, hogyan állhat helyre az önkormányzatok korábbi működési rendje. Péntek délután lesz döntés erről – tette hozzá. Míg mások nem szabadok, addig mi azok vagyunk – tette hozzá. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy lassan visszatér a gazdaság a normális menetrendbe. Lesz egy gazdasági konferencia a jövő héten, és akkor az újraindítás újabb lépéseiről egyeztetnek majd. Én is azt szeretném, hogy előzzük meg a nyugati országokat - tette hozzá.

Határozott fellépés a pedofíliával szemben

Több mint egy éve vitatkoznak a pedofilellenes törvénycsomagról, amely most a Parlament előtt van. – Én azt hiszem, hogy gyorsabban is döntésre juthattunk volna, de nagyon keskeny ösvényen járunk, mert miközben nem akarunk beleszólni senki életvezetésébe, azt sem szeretnénk, ha olyasmit látnának és tapasztalnának a gyerekek, ami az ő egészségükre káros és veszélyes – fogalmazott a kormányfő. Az indulatok és érzelmek egyértelműek. Ésszel kell eljárnunk, nehogy olyan szabályokat hozzunk, aminek egyes részeit később megbánhatjuk. A gyermekek bizalmával visszaélni, különösen szexuális okokból a legvisszataszítóbb dolog, amit el tudunk képzelni, az internet pedig olyan csatateret nyitott, amelyhez új szabályozás szükséges. A gyerekek lubickolnak ebben az online térben, és ebbe a térbe a jó dolgok mellett a rossz dolgok is beáramolnak. Kocsis Máté frakcióvezető viszi a pedofilellenes törvénycsomag feladatát: semmilyen szexuális befolyásolásnak nem akarjuk kitenni kiskorú gyermekeinket, és büntetni akarjuk azokat, akik ezt a határt átlépik.

Nem akarunk örök vesztesek lenni

A nemzeti összetartozás napja kapcsán Orbán Viktor elmondta, tizenegy évvel ezelőtt döntött úgy a magyar kormány, hogy az országvesztés napjából emléknapot emel. A kormányfő úgy fogalmazott, van egy nagy nemzet, amely messze túlnyúlik a határokon, és ennek lelki összetartása erősebb, mint a korábbi évtizedekben bármikor. Nem akarunk úgy élni, hogy egy örökké vereségre ítélt népnek tekintjük magunkat, nincs is okunk arra, hogy ilyen vereségtudatban éljünk.

Vizsgálat lesz

Orbán Viktor szólt arról is, hogy itthon is kivizsgálják, hogy milyen hatása lehet a dán-német-amerikai lehallgatási botránynak. A kormányfő szerint a modern nemzetközi rendszerben nem arra kell törekedni, hogy egyik vagy másik hatalom mellé álljon az ország.

A barátságokat gazdasági együttműködésre kell változtatni, és lehetőséget kell adni a magyar cégeknek.

Ha elszigetelődünk, akkor annak csak negatív hatásai lehetnek – tette hozzá. A világgazdaságban való részvétel nagy eredményeket hozhat.

Orbán Viktor: Nagyszerű Eb-re számítok

Végre felemelkedett egy magyar csillag a labdarúgásban, és most kiderült, hogy vissza kellett utaznia Németországba, talán majd ősszel. Most egy rosszkedvűbb állapotban vagyunk a labdarúgó-Eb-t illetően – mondta Orbán Viktor. Minden játékosnak sok sikert kívánok – tette hozzá. Mi győzünk, és mi vesztünk. A magyar ember közösségi ember, úgy fogja fel az életét, hogy az belefonódik egy közös sorsba - mondta a kormányfő. Nagyszerű Eb-re számítok – zárta szavait.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

travelo.hu

Ezeket a magyarországi kegyhelyeket látnod kell

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat