POLITIK

Orbán Viktor: Sorsközösségben vagyunk Szlovéniával

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Marjan Sarec szlovén kormányfő megbeszélést folytatott a magyar fővárosban, majd közös sajtótájékoztatót tartottak a Karmelita kolostorban.
  • Szerző: Ripost

Orbán Viktor és Marian Sarec gazdasági megállapodást írt alá, a magyar miniszterelnök azt is kifejtette, hogy gazdasági kapcsolataink tovább kell javuljanak, szerinte ugyanis még nem érték el a kívánatos szintet.

A magyar miniszterelnök kiemelte, hogy Szlovénia 350 millió eurós kereskedelmi többlettel bír Magyarországot illetően. Mindennek az oka, hogy Szlovénia versenyképesebb ország, mint mi, ezért van mit tanulnunk. Sorsközösségben vagyunk Szlovéniával.

Fotó: MTI

Orbán Viktor az uniós bővítésről azt mondta, hogy a két ország érdekelt a bővítésben, és ez sürgető feladat. Nagy hiba lenne, ha nem sikerülne felgyorsítani a tárgyalásokat Szerbiával. Az unió és a magyarok érdeke is, hogy Szerbia minél előbb az unió tagja legyen. A miniszterelnök szerint ha csak annyi történt volna, hogy nem kezdődnek meg a tárgyalások Észak-Macedóniával és Albániával, akkor az egy másik ügy lett volna, de néhány tagállam azt mondta, hogy az egész bővítését, mint olyat, gondoljuk újra. Itt egy sokkal mélyebb dologról van szó. Egyes országok szeretnék mérlegre tenni, hogy hol vannak Európa határai, és milyen tagsági szintek vannak, valamint az egész tárgyalási folyamatnak milyen kimeneteli lehetnek. Itt nem arról van szó, hogy egy rossz döntés helyett hozunk egy jót, hanem stratégiai javaslatokat kell megfogalmazni. Nehogy olyan határokat húzzunk meg, ami alapján Szerbia kimaradna, mert annak nagyon súlyos következményei lennének.

Marian Sarec szerint a bővítést folytatni kell. Az egyeztetés egy hosszú folyamat kezdete, és ezeket az országokat reformokra késztetik. Az egyeztetés lényege, hogy segítünk nekik. Ha Magyarország megkapja a bővítési biztosi portfóliót, akkor azt támogatja, mert Magyarország közel van a térséghez.

Fotó: MTI

A migrációval kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy 96 ezer migráns van a balkáni útvonalon. Ezek változékony ütemben mozognak Nyugat-Európa-felé. Amint nagyobb mennyiségű migráns érkezik a határra, akkor a V4-ek segíteni fognak, de Szlovénia is számíthat a segítségünk.

Marjan Sarec bízik benne, hogy párbeszédet lehet folytatni a törökökkel, hogy ne indítsák el a migránsokat Nyugat felé. Szlovénia az idei évben 12 ezer illegális határátlépést regisztrált. Ezeknek az embereknek a többségét Horvátország felé toloncoltuk ki – tette hozzá. Ha lényegesen többen érkeznének, akkor meg kell erősíteni az Észak-Macedónia és Görögország közötti határt. Sarec kiemelte, hogy nem lett volna szabad magára hagyni Észak-Macedóniát. Szlovénia folyamatosan készen áll a határvédelemre, és folyamatosak a fejlesztések.

 

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?