Létrehozva: 2019.11.07.

Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt

Csütörtökön Budapesten tárgyalt Recep Tayyip Erdogan. Ezt követően a török elnök és a magyar kormányfő a Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatót.

Orbán Viktor először arról szólt, hogy a két ország együttműködésének kerete a legfelsőbb szintű stratégiai tanács, amit 2013-ban Ankarában hoztak létre. Akkor egyeztek meg az évenkénti találkozásról. Ennek értelmében érkezett Erdogan elnök most Budapestre.

Magyarország egy olyan földrajzi térben található, amely három nagy főváros által jelöltetett ki – mondta a miniszterelnök. Ez pedig a Moszkva-Berllin-Ankara tengely, és ez meghatározza a magyar külpolitika főbb irányait. Mindegyik ország magas rangú vezetője járt itt a közelmúltban – utalt Orbán Viktor a mostani Erdogan és Putyin orosz elnök, valamint a német külügyminiszer budapesti látogatására.

A magyar miniszterelnök hangsúlyosan szólt arról, hogy Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt, ezért fontos stratégiai partner az ország. Mint mondta, 350 ezer illegális határátlépőt tartóztatott fel csak idén októberig Törökország, ezért komoly elismerés jár. A miniszterelnök hozzátette: nem akarjuk, hogy a déli határon kelljen feltartóztatni több százezer embert.

A kormányfő külön méltatta a magyar-török hadipari együttműködést, és szólt arról is, hogy több közös magyar-török afrikai misszió van Afrikában, így többek között egy orvosi misszió Kenyában, a jövőben pedig vízügyi és egészségügyi segítséget nyújt a két ország Ghánának.

Korábban a magyar és török fél megállapodott arról, hogy hatmilliárd euró a cél a két ország közötti kereskedelmi forgalomban – mondta Orbán Viktor. Hozzátette, hogy Törökország az energetikában is stratégiai partner. A kormányfő elmondta, hogy legkésőbb 2021 végére érkezhet gáz a Török Áramlaton keresztül. A magyar kormányfő bízik benne, hogy az azerbajdzsáni MOL-beruházás is zöld utat kap a török hatóságtól.

Erdogan elnök arról beszélt, hogy rengeteg fontos témát érintettek. A stratégiai együttműködésnek is fejlődnie kell, és mindezek katonai és migrációs vonatkozásairól is egyeztettek. Oktatási, kulturális és közlekedésügyi kapcsolatok erősítéséről is tárgyaltak, és ennek érdekében több országok közötti megállapodást is aláírtak.

Erdogan elnök szólt arról is, hogy a török és magyar üzletemberek között védelmi területen is várható együttműködés, és megköszönte Magyarországnak, hogy mindig is kiállt Törökország uniós felvétele mellett.

A migrációs helyzetről szólva Edogan elmondta: továbbra is vendégül fogjuk látni a hozzánk érkezőket, de minden terhet nem bírunk el, ha látjuk, hogy nincs megoldás, akkor ki kell tárni a kapukat – mondta Erdogan. Ha kitárjuk a kapuinkat, akkor mindenki tudja, hogy merre indulnak ezek az emberek – tette hozzá.

Orbán Viktor szerint, aki arra kényszerült, hogy elhagyja az otthonát, azon segíteni kell, de oda kell vinni a megoldást, ahol a probléma van. Hozzátette: Magyarország képes arra, hogy megvédje a határait, és minden eszköz megvan ahhoz, hogy egyetlen illegális migráns se lépjen át a magyar határon.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez a felkelés volt a magyar történelem egyik legnagyobb lázadása

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Egy újabb álompárnak vége: a műsorvezető bejelentette, külön utakon folytatják párjával

hirtv.hu

Vadásznak a hadkötelesekre Kárpátalján + videó

metropol.hu

Szoboszlai a rossz példa, a pénz nem minden

mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja