Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2019.12.03.

Orbán Viktort ma este fogadják a Buckingham palotában

Orbán Viktor miniszterelnök Londonba utazott a NATO-tagállamok állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Kedd este II. Erzsébet királynő fogadáson látja vendégül a tagországok vezetőit a londoni Buckingham-palotában.

Orbán Viktor miniszterelnök Londonba utazik a NATO-tagállamok állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozójára – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A miniszterelnök a hét második felében Japánban tartózkodik, ahol megnyitja a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 150. évfordulója alkalmából a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria műveiből válogatott „Kincsek Budapestről” című kiállítást.

Orbán Viktor Tokióban tárgyalásokat folytat Abe Sinzó japán miniszterelnökkel és a legnagyobb japán vállalatok vezetőivel is- közölte a sajtófőnök.

A NATO megalakulásának 70. évfordulója alkalmából tartanak kétnapos találkozót kedden és szerdán Londonban a szövetség tagországainak vezetői.

A brit kormány tájékoztatása szerint a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg javasolta, hogy az Egyesült Királyság legyen a házigazdája a Leaders' Meeting elnevezésű különleges évfordulós találkozónak, annak elismeréseként, hogy London milyen jelentős szerepet töltött be a NATO hét évtizedes eddigi történetében. A Downing Street közleménye felidézi, hogy a NATO első székhelye Londonban volt. Kedd este II. Erzsébet királynő fogadáson látja vendégül a tagországok vezetőit a londoni Buckingham-palotában. A vezetők szerdán, London egyik északnyugati elővárosban, Watfordban tartanak évfordulós ülést, amelyen a napirend alapján áttekintik az alapítás óta eltelt 70 év eseményeit, de megvitatják emellett a tagországok védelmi kiadásainak kérdését és a NATO szerepét a világszerte jelentkező fenyegetések elleni fellépésben. A londoni miniszterelnöki hivatal felidézi, hogy a 2014-es walesi NATO-csúcs óta most először találkoznak a szövetség vezetői az Egyesült Királyságban. A Downing Street tájékoztatása szerint a walesi NATO-csúcson elhatározott kötelezettségvállalás alapján – amely azt tűzte ki célként, hogy a tagországok hazai össztermékük (GDP) legalább 2 százalékét fordítsák védelmi kiadásokra – az európai NATO-szövetségesek és Kanada együttes védelmi költségvetése 2024-ig 400 milliárd dollárral növekszik. Jens Stoltenberg a londoni találkozó előtt a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: a NATO új költségmegosztási formulája stabil és kiszámítható finanszírozást biztosít a következő öt évre. E formula alapján az Egyesült Államok kevesebbet, az európai szövetségesek többet fizetnek, és ez jó irányba tett lépés – mondta a NATO-főtitkár. Stoltenberg szerint az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság jogosan veti fel, hogy azoknak a szövetséges országoknak, amelyek még nem érték el a 2 százalékos GDP-arányos védelmi kiadási célt, többet kell fordítaniuk védelmi beruházásokra. A jó hír az, hogy az európai NATO-szövetségesek éppen ezt teszik, és nem csupán azért, hogy Donald Trump amerikai elnök kedvében járjanak, hanem azért is, mert ez szolgálja saját biztonsági érdekeiket a kiszámíthatatlanabbá, bizonytalanabbá vált világban – mondta a BBC-interjúban a NATO főtitkára. Hozzátette: a NATO nem érzékel semmiféle azonnali katonai fenyegetést Oroszország részéről egyetlen NATO-tagország ellen sem, azt azonban érzékeli, hogy Oroszország „egyre magabiztosabbá válik”, jelentős összegeket költ új, korszerű eszközökre, beleértve a nukleáris fegyvereket is. Stoltenberg kijelentette: a NATO célja a nukleáris fegyverektől mentes világ megteremtése, de ezt kiegyensúlyozott, ellenőrzött módon kell elérni. A főtitkár szerint a világ nem lenne biztonságosabb, ha a NATO egyoldalúan leszerelné összes nukleáris fegyverét.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes felvétel, így törtek rommá az autók a repülőtérre vezető úton - videó

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

magyarnemzet.hu

Óriási a feszültség a dollármédiában Magyar Péter miatt, kulcsemberek távoznak a HVG-től

metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

magyarnemzet.hu

Menekülőre fogta Gyurcsány Ferenc, amikor a baloldali összefogás széteséséről kérdezték

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

travelo.hu

Nem túl jó hír az Ausztriába igyekvőknek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra

POLITIK

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül