Létrehozva: 2021.06.28.

Orbán Viktort választanák kormányfőnek a magyarok

A Nézőpont Intézet országos, reprezentatív kutatásából az derül ki, hogy a felnőtt magyar lakosság 50 százaléka Orbán Viktort, míg 18 százaléka Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármestert látná szívesen miniszterelnökként, ha most lennének a választások.

A Nézőpont Intézet a Magyar Nemzet részére készített országos, reprezentatív kutatást, melyben egyebek mellett arra voltak kíváncsiak, hogy amennyiben most kellene erről dönteni, a magyarok kit választanának miniszterelnöknek.

Karácsony Gergely nagy lendülettel vágott bele a miniszterelnök-jelöltségéért való küzdelembe. A nemzetközi sajtó, a balliberális értelmiség és az európai politikusok kész tényként kezelték, hogy ő lesz 2022-ben is Orbán Viktor kihívója. A magyarok túlnyomó többsége ezt azonban máshogy látja, még az ellenzéki tábor többségét sem tudta meggyőzni június végéig a főpolgármester.

Budapest, 2020. április 8.
Karácsony Gergely főpolgármester Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: mti

A Nézőpont Intézet május közepe óta rendszeresen feltette kutatásaiban a kérdést a felnőtt magyaroknak, hogy Orbán Viktor és Karácsony Gergely közül kit választanának miniszterelnöknek.

Kampánystartja utáni héten 16 százalék nevezte meg a főpolgármestert, amely egy héttel később 14 százalékra csökkent, alighanem az angoltudása körüli botrányok miatt. Karácsony csak június elején tudott javítani a kínai egyetem elleni kampányával: június elején 21 százalékra emelkedett a miniszterelnökségét támogatók aránya.

Június hónapot azonban elvesztette a főpolgármester, az őt miniszterelnöknek akarók tábora nem nőtt tovább, sőt enyhén csökkenni kezdett, 21-ről június végére 18 százalékra. A Kína-ellenesség nem bizonyult tartós kommunikációs segítségnek, a nyelvtudás hiánya és a fővárosi közlekedés lebénulása erősebb hatásúnak bizonyult.

A főpolgármesternek nemcsak saját gyenge és gyengülő támogatottsága, de a hivatalban lévő miniszterelnök tartósan magas szavazótábora is fejtörést okozhat.

Az Orbán Viktort Karácsonnyal szemben újraválasztani akarók aránya ugyanis folyamatosan 50 százalék körüli volt a vizsgált időszakban. A főpolgármester indulási szándéka senkit nem tántorított el a jobboldalon Orbán Viktor támogatásától.

Karácsony Gergely győzelmi esélyeit ezenfelül, akár már az előválasztás kapcsán is, csökkenti, hogy még a kormánykritikusok körében sem egyértelmű a Párbeszéd társelnökének támogatása. Június végén ebben a potenciális táborban statisztikailag ugyanannyian mondták, hogy sem Orbánt, sem Karácsonyt nem szeretnék miniszterelnöknek (41 százalék), mint amennyien a főpolgármestert favorizálták (42 százalék).

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes fordulat: ezért halhatott meg Diego Maradona

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság