POLITIK

Óriási botrány a Facebooknál, a te adataid is kiszivároghattak

Újabb gigantikus adatszivárgásra derült fény a Comparitech biztonsági cég egyik kutatója jóvoltából: Bob Diachenko talált az interneten egy olyan szabadon böngészhető adatbázist, amelyben 267 millió facebookozó személyes adatai szerepeltek.
  • Szerző: ripost

A nyilvánosságra került adatokban a felhasználók egyedi azonosítókódjai, nevei és telefonszámai találhatóak meg. A kutató szerint valószínűleg egy vietnámi eredetű adatgyűjtési akció eredményére bukkant rá.

A Facebook azzal védekezik, hogy ez az adatvédelmi szabályzat és programozási felület megváltoztatása előtt történt, a fejlesztők egy ideje már nem képesek hozzáférni a felhasználók telefonszámaihoz. Azt állítják, hogy ilyen adatszivárgás többé nem fordulhat elő.

A felfedezését követő két hétben az adatbázis szabadon böngészhető volt, az adatokat tároló internetes hostingcég rendkívül lassan reagált Diachenko bejelentésére. Sajnos az információk más helyeken továbbra is elérhetőek lehetnek, például korában egy hacker fórumon keresztül biztosan megvásárolhatóak voltak.

A kiszivárgott információk elsősorban telefonos csalásra használhatóak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?