Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.02.06.

A MOK elnökének nincs kifogása az orosz és kínai vakcina ellen

A hét elején még kritikus hangot ütött meg a Magyar Orvosi Kamara az orosz és a kínai vakcina kapcsán, de úgy tűnik, mára az ő véleményük is változott. A kamara elnöke úgy fogalmaz: a beadott vakcina a jó vakcina.

A hét elején Magyar Orvosi Kamara még úgy foglalt állást, hogy az orosz Szputnyik V és kínai Sinopharm vakcinák alkalmazási előiratainak és egyéb dokumentumainak hiányában nem ajánlja kollégáinak a készítmények alkalmazását, Kincses Gyula, a szervezet elnöke pénteken már azt mondta, hogy az orosz egy korszerű készítmény, amit nyugodt szívvel lehet engedélyezni. A kínai oltóanyagot sem tartja rossznak, csupán nincs róla elég információja.

Belgrád, 2021. január 19.
A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináját tartalmazó fiolát tart a kezében egy egészségügyi dolgozó a belgrádi vásárközpontból kialakított oltóközpontban 2021. január 19-én. Szerbiában megkezdték a lakosság tömeges oltását, amelynek során elõször az idõs embereket, az egészségügyi dolgozókat, ezt követõn pedig a katonákat és a rendõröket oltják be.
MTI/AP/Darko Vojinovic

Elképzelhetőnek tartják, hogy Magyar Orvosi Kamara állásfoglalásának következtében az orvosok egy része megtagadja majd az orosz és a kínai oltóanyagok beadását? – tette fel a kérdést a pénteki Kormányinfón a Magyar Nemzet.

Budapest, 2020. október 22.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én.
MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely szerint ez nem elképzelhető, szerintünk az orvosok ebben az ügyben felelősségteljesebb magatartást fognak tanúsítani, mint tette azt a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott:

„józan ésszel és a saját felelősségét értékelve kell mindenkinek végiggondolni, hogy érdemes-e azzal a kínai oltóanyaggal szemben bizalmatlanságot kelteni, amellyel már több mint húszmillió embert – köztük a Délvidéken élő magyarokat is” – beoltottak.

Az orosz vakcinával kapcsolatosan azt javasolta a MOK-nak, hogy ha már keleti irányban nem tájékozódnak, legalább a német sajtót olvassák, amelyben rendre szakmailag elismerően nyilatkoznak a Szputnyik V vakcináról.

A Kormányinfón elhangzottakra Kincses Gyula, a MOK elnöke péntek este az ATV stúdiójában reagált. Mint mondta: félreértés, hogy bizalmatlanságot akarnának ébreszteni a keleti vakcinák ellen. Azonban szerintük csak akkor adható be nyugodt szívvel egy oltás, ha annak van „használati utasítása”. Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója viszont azt ígérte nekik, hogy

mire megkezdődik az orosz és a kínai vakcinák magyarországi felhasználása, addigra nyilvános lesz az alkalmazási előirat, a betegtájékoztató és az engedélyezéssel kapcsolatos dokumentáció is.

Az ellenzéki pártok csak azokban a vakcinákban bíznak, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagy. Egyetért ezzel? – tette fel a kérdést a műsorvezető, mire Kincses Gyula elmondta, hogy

jelenleg az EMA is rendkívüli eljárásban, ideiglenes forgalombahozatal engedélyeket ad ki, mert ha most, az egészségügyi válsághelyzetben a szokásos, több évig tartó folyamatot végigvinnék, akkor „mindenki belehalna a Covidba”.

– Jelenleg minden ország a saját felelősségére tud gyógyszert engedélyezni – közölte.

Az engedélyeztetéssel kapcsolatos állítólagos kormányzati nyomásgyakorlásra vonatkozó kérdésre úgy válaszolt:

a beadott vakcina a jó vakcina, most minden oltás sokkal több életet ment meg, mint amennyit kockáztat. – A politikai ráhatás rizikója tehát eltörpül a Covid-betegség kockázata mellett

– mondta a MOK-elnök.

Elismerte azt is, hogy az orosz vakcináról egyre több ismeret áll rendelkezésre, és már elindult a szérum EMA általi engedélyezési eljárása is. Hozzátette, több rangos, nyugati orvosi szaklapban is az jelent meg, hogy a készítményt nyugodt szívvel lehet engedélyezni, Németország pedig kooperálna az orosz féllel mind az import, mind a gyártás tekintetében.

Tehát ez egy korszerű vakcina és már elég tapasztalat van róla. A kínai oltóanyagról sem azt mondtam, hogy rossz, csupán nincs róla elég információ” – jelentette ki Kincses Gyula.

 

Mindeközben Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológus orvosai is arról beszélt az M1 aktuális csatornánk, hogy nincs miért tartani az oltóanyagoktól.

Az infektológus kifejtette: nem lehet hatékonyság szerint rangsorolni a Magyarországon elérhető koronavírus elleni védőoltásokat, valamennyinek rendkívül kevés a mellékhatása, alig-alig okoz helyi reakciókat, és mindegyik képes megakadályozni a súlyos megbetegedést – mondta.

Szlávik János hangsúlyozta, egyik vakcina esetében sincs több mellékhatás, mint a korábban megismert más típusú oltásoknál. Nem kell félni az oltóanyagra adott testi reakcióktól sem, azok ugyanis azt jelzik, hogy az emberi szervezet felismerte a beadott injekciót – tette hozzá.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ismert édesanyjával fotózták a Next Top Model Hungary sztárját - képek

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

hirtv.hu

Felgyújtotta magát egy férfi a New York-i bíróság előtt, ahol Donald Trump büntetőpere zajlik + videó

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra