Létrehozva: 2021.09.13.

Öt embert megkéseltek Riminiben, egy szomáliai migránst vettek őrizetbe

Őrizetbe vett az olasz rendőrség egy szomáliai migránst, akit azzal gyanúsítanak, hogy késsel megsebesített négy nőt és egy hatéves kisfiút a turisták által kedvelt Riminiben szombat este – jelentette vasárnap az ANSA olasz hírügynökség.

A nyomozók egyelőre kizárják a terrorizmust mint indítékot, és feltételezik, hogy a 26 éves férfi kábítószer hatása alatt követte el tettét. Luciana Lamorgese belügyminiszter rendkívül komolynak nevezte az incidenst, és közölte, hogy hétfőn Riminibe utazik, ahol helyi biztonsági vezetőkkel tárgyal.
A férfi, akinek feltehetően nem volt jegye, két női ellenőrt sebesített meg késsel egy autóbuszon, majd menekülés közben három járókelőre támadt rá, közöttük egy gyerekre – jelentette az olasz média. A kisfiút megműtötték, az állapota válságos. A rendőrség egy mellékutcában elfogta és őrizetbe vette a férfit. Az incidens után Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga párt vezetője a Facebookra feltett videofelvételben bírálta Lamorgese teljesítményét. Salvini, akinek a pártja tagja a kormánykoalíciónak, hónapok óta gyakorol nyomást a belügyminiszterre annak érdekében, hogy szigorítsák a bevándorlási politikát. A 26 éves szomáliai férfi néhány hónapja tartózkodik Olaszországban és kérelmezte a menekültstátust. Riminiben egy katolikus jótékonysági szervezet által működtetett migránsszálláson lakott. 2015 óta él Európában, és már kért menedékjogot Dániában, Svédországban, Németországban és Hollandiában is, de mindenhol elutasították a kérelmét.
A tavalyihoz képest az idén megduplázódott a szicíliai partokhoz érkezett migránsok száma, közöttük meglehetősen sok a koronavírus-fertőzött – hívta fel a figyelmet n Nello Musumeci, a dél-olasz tartomány elnöke, aki szerint a migránsok valósággal megszállták Szicíliát.
A sziget tartományi elnöke olasz újságíróknak nyilatkozva aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem látszik apadni az illegális migránsok özöne, a derűs idő, a viharmentes tenger pedig ezekben a hetekben szerinte különösen kedvez az útra kelőknek. Csakhogy ismét terjed a járvány – hangsúlyozta Musumeci, emlékeztetve, hogy egyedül az elmúlt napon a szicíliai partokhoz közel fekvő Lampedusa szigetére 135 migráns érkezett, nem is beszélve arról a további több mint 800 emberről, akit az Ocean Viking nevű, egy magát humanitárius szervezetnek mondó csoport által bérelt hajó juttatott olasz földre. Ez utóbbi migránsok közül 28-an bizonyultak koronavírus-fertőzöttnek – közölte a tartományi elnök. „Ez azonban csak a jéghegy csúcsa” – tette hozzá. „A vizsgálatok során eddig migránsok százainál mutattak ki pozitív eredményt. Ha pedig egy fertőzött migránsnak sikerült megszöknie, kikerülve az ellenőrzéseket, az nyilvánvalóan mindenki számára aggodalomra ad okot” – fogalmazott nyilatkozatában Musumeci.

Vészhelyzetet hirdetnének

A tartományi elnök elpanaszolta: napok óta ostromolja Mario Draghi miniszterelnököt azzal a kéréssel, hogy hirdesse ki a vészhelyzetet Szicília szigetére. A déli szigettartományt ugyanis egyszerre sújtja a megállíthatatlannak tűnő bevándorlási hullám, a terjedő járvány, nem is beszélve a pusztító erdőtüzekről – hangoztatta Musumeci. Országos szinten eközben folytatódik a nyilatkozatháború a politika két térfelén álló politikai erők között. Az olasz belügyminisztérium kedden közzétett összesítése szerint az év eleje óta 31 777 menedékkérő érte el Olaszország partjait tengeri úton. A tavalyi év azonos időszakában számuk még 14 832, 2019-ben pedig 4075 volt. Az Il Giornale című olasz napilap emlékeztet rá, hogy tavalyelőtt még Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője állt a belügyi tárca élén, ma viszont a baloldali Luciana Lamorgese. Lamorgese ugyanis nem ért egyet a jobboldali pártok álláspontjával, amely szerint „migránsinvázióról„ lenne szó Olaszországban. Mint ahogy azt sem tartja elengedhetetlennek, hogy rendkívüli intézkedést kelljen bevezetni a járvány terjedése miatt. Szicília tartományi elnöke viszont újabb sajtónyilatkozatában nagyon is sürgetőnek tartja a vészhelyzet kihirdetését, mégpedig nem csupán közegészségügyi szempontból, hanem azért is, mert a jelenlegi állapotok fennmaradása megítélése szerint súlyosan érinti a szociális és gazdasági élet egészét. „A vészhelyzet kihirdetése nem holmi ideológiai indíttatású kérés, nem az állam és a tartomány közötti küzdelem a szempont, egyszerűen arról van szó, hogy figyelembe kell venni a katasztrofális helyzetet, és erőteljes jelzést kell adni ezzel az Európai Uniónak, hogy ne hagyják magára Olaszországot e problémák kezelésében” – fogalmazott Nello Musumec.

Frontex: Jelentősen megnőtt az illegális bevándorlás

Az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) közölte, hogy az Európai Unióba irányuló illegális határátlépések száma, 2021 első hét hónapjában meghaladta a 82 ezret, ami az előzetes számítások szerint 59 százalékkal több az egy évvel korábban mért adatoknál. A határsértések különösen a közép-mediterrán térségben és a Nyugat-Balkán régiójában növekedtek A Frontex eddig 17 300 illegális határátlépést regisztrált, 33 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában. A határsértések száma június hónaphoz képest mintegy 3000-rel emelkedett.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Pornósnak állt a bombatestű focistanő - képek

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 790. napja – Áttörés az ukrán háborúban: Oroszország szinte ellenállás nélkül nyomul előre

metropol.hu

Óriási változások a Fradinál, ők távozhatnak a klubtól

hirtv.hu

Karácsony elmondása szerint nem foglalkozik olyan apróságokkal, mint a valóság

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

travelo.hu

Ne hagyd ki: ma rózsaszín telihold világít az égbolton!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye