POLITIK

Ötmillió fertőzött, csak Indiában

Indiában meghaladta az ötmilliót a koronavírussal fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában 90 123 új betegnél mutatták ki a kórt – derült ki a szövetségi egészségügyi minisztérium szerdai tájékoztatásából. Oroszország 100 millió dózis, az új koronavírus-fertőzés megelőzését szolgáló Szputnyik V vakcinát szállít Indiának.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A világ második legnépesebb országában tizenegy nap alatt egymillióval emelkedett a fertőzöttek száma. A globális fertőzöttségi statisztikák szerint India a második helyet foglalja el az Egyesült Államok mögött.

Az országban eddig 82 066-an haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, csak az elmúlt napon 1290-en.

Kevés a napi egymillió teszt

Indiában 167 nap kellett ahhoz, hogy megfertőződjön az első egymillió ember. A következő egymilliót már alig 21 nap alatt érték el. Szeptember 5-ét követően tovább gyorsult a fertőzés üteme, átlépték a négymilliós határt, az ország a második helyre került a fertőzések számát tekintve.

Indiában augusztus eleje óta a legmagasabb a napi fertőzéses esetek száma a világon, szeptember 10-e óta pedig – kedd kivételével – az új esetek száma minden nap rendre meghaladta a 90 ezret.

Szakértők szerint, ha megmarad a jelenlegi terjedési ütem, India még az ősz folyamán lekörözi a fertőzöttségi statisztikákat vezető Egyesült Államokat.

Az 1,3 milliárd lakosú országban naponta egymillió tesztet végeznek el, ami szakértők szerint kevés. Leginkább azért is, mert a valós fertőzöttek száma valószínűleg sokkal nagyobb. Egyes szakértői becslések szerint már legalább 6,5 millió ember fertőződött meg az országban.

Oroszország 100 millió dózis vakcinát ad Indiának

Szerdán az orosz oltóanyagok kidolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) bejelentette, hogy százmillió dózis, az új koronavírus-fertőzés megelőzését szolgáló Szputnyik V vakcinát szállít Oroszország Indiának.

Az RFPI az oltóanyag közös teszteléséről és disztribúciójáról az indiai Dr. Reddy's Laboratories gyógyszergyárral állapodott meg. Az első orosz vakcina jelenleg a klinikai tesztelés harmadik szakaszában tart.

100 ezer beteget kezelnek kórházban

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzések száma az elmúlt nap alatt 5670-nel 1 079 519-re emelkedett a szerdán közölt hivatalos adatok szerint.

Ez a legmagasabb szám június 26. óta. A TASZSZ hírügynökség által megszólaltatott orvosszakértők szerint a növekedés nem kritikus, a fertőzés gyakoribbá válása várható volt az új felső légúti időszaki járvány törvényszerű közeledése, valamint a munkahelyekre és az iskolákba való visszatérés utáni gyakoribb érintkezés miatt is.

A TASZSZ az egészségügyi minisztérium adataira hivatkozva azt írta, hogy miközben augusztus végén 80 ezer embert kezeltek a kórházban Covid-19 betegséggel, addig a páciensek száma szeptember 13-ra megközelítette a százezret. A terjedés üteme továbbra is 0,5 százalékos, az új esetek 23,1 százaléka tünetmentes.

Csökkent az aktív esetek száma

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott új koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (6 606 562), India (5 020 359) és Brazília (4 382 263) után.

Az aktív esetek száma 271-gyel 170 488-ra csökkent. A halálozások száma 132-vel 18 917-re, a felépüléseké pedig 5809-tel 890 114-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 41,4 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 301 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 223 651 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?