Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.10.19.

Palkovics László: A magyar háztartások számára nem érezhető az energiaárak emelkedése

A magyar fogyasztók semmit sem éreznek a hatalmas gázáremelkedésből – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn Brüsszelben.

A magas energiaárak megmutatták, hogy jó az a magyar árrendszer, amely a rezsicsökkentést lehetővé teszi, ugyanis más európai országok lakosaitól eltérően a magyar fogyasztók semmit sem éreznek a hatalmas gázáremelkedésből – jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn Brüsszelben, az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

Palkovics László Kadri Simson energiaügyi biztossal folytatott megbeszélését követően közölte: noha az Európai Unió folyamatosan kritizálja a magyar energiaár-rendszert, Magyarország az energiaárak ingadozását kihasználva gázellátásához tartalékot képez.

Rámutatott: ez a tartalék teszi lehetővé, hogy akár magas energiaárak esetén is a rezsicsökkentés révén a magyar háztartások kevesebbet fizessenek. A kormány azon dolgozik, hogy ugyanez az árrendszer működhessen a távhőkassza esetében is – tette hozzá.

A miniszter kijelentette: Magyarország nem ért egyet az Európai Bizottságnak az energiapiac liberalizációját érintő elképzelésével, azt ugyanis túl korainak tartja, illetve nem tartja összeegyeztethetőnek a magyar emberek érdekeivel.

Az Európai Bizottság múlt héten bemutatott, magas energiaárak kezelésére vonatkozó tervével kapcsolatban egyebek mellett azt közölte, Magyarország számára nem elfogadható, hogy a terheket középtávon a lakosságra terhelnék. Egy ilyen elképzelés megvalósulása legkevesebb 200-300 ezer forint pluszköltséget jelentene a háztartásoknak, ha például az üzemanyagárakon keresztül a szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó kvótát az unió megjelenítené – közölte.

Nem ez a jó irány – húzta alá. Elmondta ugyanakkor, hogy Magyarország egyet tud érteni az energiatakarékosság elvével, ahogy az energiahatékonyság, vagy a megújuló energia részarányának növelésével is, ugyanakkor a célértékek mozgatását, akár megkétszerezését nem tartja helyesnek.

Palkovics László tájékoztatása szerint az energiaügyekért felelős uniós biztos megerősítette: a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós finanszírozásra vonatkozó magyar tervek zöld beruházásokról szóló fejezete teljes támogatást élvez.

A zöld átállás vonatkozásában a miniszter hangsúlyozta: Magyarország álláspontja szerint a földgáz és az atomenergia felhasználásának szerepelnie kell a 2050-ig megvalósítani kívánt klímacélok elérését szolgáló energiaforrások között.

Tájékoztatott arról is, hogy Mircea Geoanával, a NATO-főtitkár helyettesével folytatott megbeszélése során jelezte: Magyarország intenzívebben részt kíván venni a katonai szövetség új innovációs rendszerének a kiépítésében. A rendszer azt kívánja elérni, hogy a civil szférában elért kutatási eredményeket becsatornázza a hadiipar területére – mondta.

A miniszter közölte: Magyarország szívesen fogadná a rendszert működtető központot, valamint azokat az alközpontokat is, amelyek feladata a kutatási eredmények átfordítása lesz innovációs eredményekké. Magyarország a program megvalósulásához felajánlotta továbbá a Zalaegerszegen létrehozott autonóm járművek tesztközpontját is, amely a gumikerekes járművek mellett már lánctalpas járművek és drónok tesztelésére is alkalmas – tette hozzá Palkovics László.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Migránsok okozták balesetet a Liszt Ferenc repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt - fotó

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

mandiner.hu

Kemény választ küldtek az oroszok az amerikai ukrán segélycsomagra (VIDEÓ)

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

travelo.hu

Videó: Ilyen a mesés Szalajka-völgy egy amerikai youtuber szemével

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

ripost.hu

Kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a Kossuth Lajos utcában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra