Létrehozva: 2020.08.10.

Plexiketrecekbe zárják az óvodában és az iskolában a gyerekeket Thaiföldön

A thaiföldi iskolákban újraindult a tanítás, de a lehető legszigorúbb intézkedéseket vezették be, hogy elkülönítsék egymástól a gyerekeket.

Az óvodákban sem játszhatnak együtt, minden egyes gyereknek különálló, plexilapokkal leválasztott ketrece van Thaiföldön. A hatóságok ezt látták a legbiztonságosabbnak, nem törődve azokkal az állításokkal, hogy a legkisebbek között meglehetősen ritka a koronavírus fertőzés.

A műanyag ketrecek között, amelyek persze inkább tűnnek üvegkalitkának fel-alá járkálnak az óvónők és próbálják nyugodt, szeparált játékra rábírni a gyerekeket. Akik persze, ha nagyon akarnak kijöhetnek a plexikalitkából, hiszen csak félre kell hajtaniuk a műanyagfüggönyt.

A thai iskolákban is szétültették a tanulókat és minden egyes pad fölé ugyancsak plexi ketreceket emeltek.

Amikor megérkezik egy gyerek az óvodába vagy az iskolába azonnal le kell zuhanyoznia, sterilizált ruhába kell bújnia és új maszkot felvennie. A ketrecek műanyag felületét, az ajtónyitó gombokat, bármit amihez hozzá lehet érni napjában négyszer-ötször fertőtlenítik. Ugyancsak napjában négyszer megmérik a tanulók lázát. Az eredményt egy arcfelismerő szoftverrel is ellátott alkalmazás azonnal elküldi a szülőknek is.

A járványhelyzet mondhatni élet-halál kérdése az országban és nemcsak egészségügyi szempontból.

A koronavírus-járvány következtében hat év óta először csökkent Thaiföld hazai összterméke (GDP) és a kormány a helyzet további romlására számít. A thaiföldi gazdaságot súlyosan érinti, hogy a járvány rendkívül erősen visszaveti a turizmust. Az idegenforgalomból származó bevételek adják a thai GDP több mint 10 százalékát, és a kormányzati előrejelzés szerint a turisztikai bevételek éves szinten több mint 68 százalékkal zuhanhatnak idén. Kínán után az év elején elsőként Thaiföldről jelentettek koronavírus-fertőzést.

Ugyanakkor július 1-jétől korlátozott mértékben engedélyezték az országba való belépést többek között: a külföldi egyetemi hallgatók, a munkavállalási engedéllyel rendelkezők, a gyógyászati célból érkezők és azok számára, akik helyiekkel házasok. Ezeknek a látogatóknak előzetesen kérelmezniük kell az ország meglátogatását és bizonyítaniuk kell, hogy nem COVID-19-fertőzöttek, emellett érkezés után kéthetes karanténon kell átesniük. Kezdetben naponta legfeljebb 200 ember léphet be az országba, majd a tervek szerint később fokozatosan nyitnának a turizmus felé. Valószínűleg olyan „alacsony kockázatúnak” minősített ország polgárait engedik majd be elsőként mint Kína, Vietnám, Japán, Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland, bár ezt még hivatalosan nem erősítették meg.

 

Denevérteszt Több száz patkósdenevért gyűjtöttek be thaiföldi kutatók egy barlangban, hogy koronavírusteszteket végezzenek rajtuk annak megállapítására, nincsenek-e veszélyben a környékbeli lakosok, akiknek étlapján a denevérhús is előfordul. A mintegy 300 denevért a délkelet-thaiföldi Csantaburi tartományban, Tham Sador erdei barlangban gyűjtötték össze. Az állatoktól vér-, nyál-, vizelet- és ürülékmintát vesznek a barlang közelében, majd szabadon engedik őket. A thaiföldi kormány közleménye szerint a denevérek tesztelését azért rendelték el, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még áprilisban azt állapította meg, hogy az új típusú koronavírus minden valószínűség szerint denevérekről került át emberre Kínában, és kínai jelentések szerint a világjárványt okozó SARS-CoV-2 vírus hasonló egy, a patkósdenevérekben talált vírushoz. Thaiföldön több mint 140 denevérfaj él, ezen belül 23-féle patkósdenevér, de még sosem végeztek rajtuk koronavírus-vizsgálatot. A hatóságok azt szeretnék tudni, nincs-e veszélyben a denevérek miatt a helyi lakosság, és nem kell-e emiatt speciális óvintézkedéseket elrendelni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlai kezdett, de a Liverpool nem tudott csodát tenni az Európa-ligában

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

vg.hu

Oroszország építi a szankcióbiztos kereskedelmi útvonalakat

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

magyarnemzet.hu

Gyűlöletcunami és lincshangulat Magyar Péter vidékjárásán + videó 

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

mindmegette.hu

Olcsó, használt műszaki cikket keresel? A Media Markt polcain is találsz majd ilyet

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt