POLITIK

Rejtély, hogyan kerültek a sírkövek a csongrádi Tisza-partra

Az önkormányzat és a helyi temető azt állítja, a Serházzugi holtág partján talált sírkövek nem Csongrádról származnak - azt viszont még nem tudják, kik és honnan vitték oda a köveket, meggyalázva ezzel az elhunytak emlékét.
  • Szerző: Ripost

A köveket egy csongrádi fotós, Révész Gábor találta meg. A helyieket felháborítja az eset.

Az önkormányzat első dolga az volt, hogy ellenőrizze a temető adatbázisában a sírokon olvasható neveket, de ez alapján a kövek nem Csongrádról származnak.

Bedő Tamás polgármester elmondta: náluk nem is így bánnak azokkal a sírokkal, amelyeknek lejárt a bérleti joga.

Ha nem sikerül felkutatni az örökösöket, a köveket összegyűjtik és bezúzzák, így nem fordulhat elő, hogy felismerhető formában kerülnek nyilvánosság elé.

Mivel a terület magántulajdonban van, az önkormányzat nem tehet semmit. Környezetkárosítás miatt indítanak vizsgálatot, mert a sírkövek a Tiszába is belekerültek. Bedő Tamás polgármester szerint az eljárás parterősítésre utal, viszont a tulajdonos is csak a Délmagyar című újságtól tudta meg, hogy a kövek a telkén vannak.

Nem ez az első eset, hogy sírokat gyaláznak meg a környéken. Tavaly ősszel kiderült, hogy a makói temető útjait régi kőkeresztekkel fedték be. Nem sokkal később pedig az okozott felháborodást, hogy ismeretlenek régi sírkövekkel raktak ki egy földutat Tömörkényben. Egyik esetben sem derült fény a felelősre, viszont azóta mindkét helyről elvitték a síremlékeket.

És ezeket olvastad már?