KÜLFÖLD

Rémisztő jóslat: több tízezer rejtett áldozata lehet a koronavírusnak

Hátborzongató számokat tártak a nyilvánosság elé a szakértők: több ezer olyan áldozatra lehet számítani, akik nem feltétlen kerülnek be a statisztikákba. Azonnali intézkedésekkel azonban elkerülhető a katasztrófa.
  • Szerző:

Drámai a helyzet a brit idősotthonokban, szociális szervezetek és szakértők szerint több tízezer haláleset is várható az intézményekben, ha a kormány nem hoz intézkedéseket. Matt Hancock egészségügyi miniszter a tegnapi napon ígéretet tett arra, hogy megkezdik az intézkedéseket az idősotthonokban, hogy megelőzzék a katasztrófát. Az aggályok nem alaptalanok, idősotthoni dolgozók védőeszközök hiányáról és kilátástalanságról számoltak be. Az idősotthonok lakói közül kikerült fertőzöttek száma sokszor nem is kerül be a napi brit statisztikába, hiszen egyelőre nem tesztelik széles körben a lakókat. A szociális szervezetek szerint nem végeznek elegendő tesztelést a hatóságok az otthonokban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

koronavírus 01

Fotó: Pixabay.com

A szervezetek becslései szerint jelenleg akár 4.000 fertőzött is lehet az otthonokban. A bent lakó idősek kimondottan veszélyeztetettek, hiszen a többségnek eleve van már meglévő betegsége, ráadásul egymás szoros közelségében élnek, így a fertőzés gyorsan terjed az intézményekben.

Más országok statisztikái alapján a halálesetek 40 százaléka idősotthonok lakói között történik.

A brit egészségügyi miniszter tegnap bejelentette, hogy drasztikusan megemelik az idősotthoni tesztek számát: minden lakót és dolgozót megvizsgálnak egész Nagy-Britanniában, hogy megelőzzék a katasztrófát. Magyarországon Müller Cecília tiszti főorvos kedden jelentette be, hogy megkezdődik az egész országban az idősotthonok ellenőrzését. Korábban a nemzetközi adatok miatt döntöttek úgy, hogy elszállítják a koronavírussal fertőzött lakókat az otthonokból.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?