Létrehozva: 2020.04.10.

Rendelet készül Kínában a kutyaevés tilalmáról

A pekingi mezőgazdasági minisztérium által készített tervezet tiltaná a kutyahús fogyasztását. Egy olyan országban, ahol ennek évezredes hagyományai vannak.

A mezőgazdasági minisztérium által kiadott tervezet általánosságban az állatok jólétével és a betegségek átterjedésének megakadályozásáról szól, egy fejezet foglalkozik benne a kutyák „élelmiszeripari felhasználásával”

A kínai Mezőgazdasági és Vidékügyi Minisztérium, a tervezet indoklásában hivatkozik az „emberi civilizáció előrehaladására”, valamint az állatok jólétére és az állatkínzás tilalmára. Hosszú indoklás fejti ki, hogyan terjedhetnek állatokról az emberekre bizonyos betegségek.

Ezután javasolják, hogy kerüljön tiltólistára a „húskutyák” tenyésztése, ami lényegében elárulja, hogy eddig iparszerűen, üzemekben folyt az ilyen tevékenység.

Ugyanakkor Kína nagy részén nem eszik meg a kutyahúst, annak fogyasztása csak bizonyos területeken tekinthető hagyományosnak. Ezekben a tartományokban ugyanakkor nemcsak a kutyák, de például a macskák elfogyasztása is gyakori. Akkora keletje van itt a kutyák és macskák evésének, hogy gyakran „vadásszák”, ellopják ezeket a háziállatokat.

A kutyák húsa az ősi hiedelmek szerint távol tartja a betegségeket. A macskák húsa pedig a babonák szerint a téli hónapokban testmelegítő hatású. Kuangtung tartomány egyik tradicionális ételének alapanyaga is a macskahús.

A kutyahús, mint táplálék bizonyos területeken már 4000 éve megjelent. Dél-Kínában a filozófusok úgy tartották, hogy a farkasokkal háziasított kutyák húsa gyógyhatású volt. A kutya és a macska fogyasztása a mai napig különösen kedvelt Észak-Kínában télen, mivel úgy vélik, hogy az jang étel, ami melegít.

A kutyahús fogyasztása még szélesebb körben terjedt el Kínában amikor a kommunizmus idején éveken át gyakorlatilag lehetetlen volt húshoz jutni.

Becslések szerint Kínában évente 10 és 20 millió kutya pusztul el a húsa miatt. Az elfogyasztott macskák száma évente körülbelül 4 millió. Ezek többsége lopott állat, és nem tenyésztett. Az állatok leölése természetesen állatvédelmi kérdéseket is felvet, ez a téma azonban ma még nagyon is gyerekcipőben jár Kínában.

A rendelet tervezete ugyanakkor lehető teszi vadon élő állatok, például a szarvasok, a vadon élő madarak, a nyérc, a róka gazdaságokban történő, iparszerű tenyésztését nyilvánvalóan a húskínálat növelésének szándékával, a több, mint 1 milliárd lakosú országban..

Szakértők felhívják a figyelmet, hogy a kutyák és macskák fogyasztásának és kereskedelmének a tilalmát a rendelet nem terjeszti ki más vadon élő állatokra. Így továbbra is fennáll a veszély, hogy ezekről a „gazdaállatokról” újabb veszélyes vírusok kerülhetnek át az emberekre.

Évek óta tartó kampány, hiába Már évek óta óriásplakátokon kampányol több mint tucatnyi kínai nagyvárosban az Animals Asia alapítvány (AAF) a macska- és kutyahús fogyasztása ellen. „Maradj egészséges, mondj nemet a macska- és kutyahúsra!” – olvasható a plakátokon. Az AAF kampányát újsághirdetésekkel és az internetezők figyelmének felhívásával is fokozza. Kínában a törvények a mai napig nem tiltják a macska- és kutyahús fogyasztását, nincs még törvény az állatokkal való kegyetlen bánásmód büntetésére sem. Hírhedt, de továbbra is minden évben megrendezik a nyári napforduló alkalmával a jülini kutyaölő fesztivált, ahol a tíz napos ünnepségen évente tíz-tizenötmillió kutya kerül az éttermekbe, sokukat élve nyúznak vagy főznek meg. Nem egyet szándékosan agyonvernek csak azért, mert a hiedelem szerint a rettegő állat megugrott adrenalinszintje erőtelesebb ízt ad majd az elkészített sültnek, ráadásul maga a hús is puhább lesz. A fesztivál népszerűségét mutatja, hogy a tavlyi rendezvényen még az olyan 300 fős éttermek előtt is sorok kígyóztak, ahol egy közepes méretű, egész családot ellátó tetem ára 30 000 forintba került. Bár a kínai állatvédők nyomására 2014-ben a helyi önkormányzat nyilatkozatot tett közzé arról, hogy a fesztiválnak semmi köze Kuanghszi tartomány kulturális hagyományaihoz, az csakis az éttermek és a nyilvánosság kereskedelmi célú rendezvénye, megtiltotta továbbá a kutyák utcán való lemészárlását, és levetette a város minden menüjéről a kutyahúst tartalmazó ételeket, ám további lépéseket nem tett a betiltás érdekében.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb kínai márka jön Európába, elsőként láttuk élőben az autóit

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

„Jogos fenyegetés” – Víz alatti UFO-t leplezett le a haditengerészet volt tisztje

magyarnemzet.hu

Ütött a XV. kerületi gyermekfelügyelő, ha a gyerekek nemet mondtak a szexre

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye