POLITIK

Megjelent a Ripost7 legújabb száma!

Jó hírekkel szolgálnak a régészek Mátyás király koponyájáról, az immunológus elárulja, miért fontos a gyerekek Covid-oltása, a magyar mintafalu polgármestere pedig elmondja, mi a titkuk.
  • Szerző: Ripost

Ripost7: Ez Mátyás király koponyája? – Még idén kiderül!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ugyanúgy nyomoznak a régészek, mint a krimikben a szakértők – és még idén sikerülhet beazonosítani Mátyás király csontjait, tudta meg a 7! 15 királyunk csontjai fekszenek bedobozolva Székesfehérváron, a Szűz Mária-bazilika alatti kegyhelyen. Közülük most kiemelték a „legesélyesebb” néhány koponyát és jó pár csontot, és most megpróbálják beazonosítani, melyik közülük Mátyás király csontváza. Jó esély van rá, hogy még idén sikerül, mert megvan, mihez kell hasonlítani a DNS-t: sikerült beazonosítani Mátyás fia és unokája csontjait, és megvan a Hunyadiak férfiágon öröklődő egyedi DNS-profilja! És ha tényleg sikerül kiválogatni Mátyás csontjait, végre méltó módon eltemethetjük egyik legnagyobb uralkodónkat. Aztán a kutatás folytatódik: jöhet a többi fehérvári csont azonosítása, Könyves Kálmántól Károly Róberten és Nagy Lajoson át Szapolyai Jánosig…

A hihetetlenül nagy munka legérdekesebb részleteiről olvashatsz a 7 legfrissebb, április 6-án, kedden megjelent számában.

Jön a Covid-oltás gyerekeknek!

A szegedi professzor, Duda Ernő szerint a világjárvány legyőzéséhez nélkülözhetetlen, hogy a Föld 18 éven aluli lakosságát is nagy arányban leoltsák, beleértve a gyerekeket is.

Duda Ernő

„Erre szükség van a nyájimmunitás eléréséhez” – vélekedik. „Főleg azért, mert a felnőttek közt így is lesznek felelőtlenek, akik nem oltatják be magukat. Az amerikaiak várhatóan ősszel kezdik oltani a gimnazistákat és 2022 elején a fiatalabbakat is. Véleményem szerint ezt kéne tenni Európában is. Az én szakmai és magánvéleményem is az, hogy szülőként nem szabad ettől féltenünk a gyerekeket. Ha lehetne, én már ma elvinném az összes unokámat az oltásra! Felelős szülő így dönt, amint erre lehetőség nyílik” – jelentette ki a 7-nek a szakember.

Székkutas, a mintafalu: 10 év alatt 8,5 milliárd forintot költött fejlesztésre, főként pályázati pénzből

Székkutas annyi pénzt költött a kis dél-alföldi falu fejlesztésére az elmúlt tíz évben, mintha mind a 2362 lakosa fejenként 3,6 millió forintot szánt volna erre – persze az összegnek csak kis részét állta a falu, többnyire pályázatokon nyerték el a lehetőségeket. Nem csoda, hogy ma már egyetlen eladó ház sincs a településen! Hogy csinálták?

Szél István, Székkutas polgármestere készséggel mesél

Szél István 2010 óta a falu polgármestere, bíznak is benne a helyiek. Hogyne! Hiszen az elmúlt tíz évben 8,5 milliárd forintot költött a település fejlesztésére. Ebben volt európai uniós és állami pénz egyaránt, de amihez tudott, önrésszel is hozzájárult a falu. Hogy ügyesen gazdálkodnak, azt az Állami Számvevőszék is elismerte: jelesre értékelte a Székkutasi Polgármesteri Hivatalt, ami azt jelenti, hogy átlátható és elszámoltatható az önkormányzat mindennapi működése, a korrupciós kockázat alacsony. 2012-ben még 124 közmunkás volt a településen, ma már csak 16-an vannak, a többiek találtak munkát. Eladó ház egy sincs, amit legutóbb meghirdettek, azt egy fiatal pár vette meg. Egyre több a gyerek és egyre többen dolgoznak helyben.

Hogy mi a siker titka és mik azok a területek, amiken megérte változtatni? Kiderül a 7 legfrissebb, április 6-án, kedden megjelent számából. Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?