Létrehozva: 2021.11.02.

Romániában, egyelőre 5 hónapra, befagyasztották a rezsiárakat

A jogszabály öt hónapra befagyasztja a villamos energia és a gáz árát, illetve öt százalékra csökkenti a két legfontosabb energiahordozó áfáját.

Miután a román törvényhozás mindkét háza elfogadta a tervezetet, Klaus Johannis államelnök kihirdette az energiahordozók árának kompenzálásáról szóló törvényt. A jogszabály öt hónapra befagyasztja a villamos energia és a gáz árát, illetve öt százalékra csökkenti a két legfontosabb energiahordozó áfáját.

November elseje és 2022. március 31. között több romániai fogyasztói kategória áram- és földgázszámlájának kifizetéséhez is hozzájárul az állam az energiadrágulás kompenzálásáról szóló törvény értelmében. A kedvezményezettek között szerepelnek a háztartások, a kis- és közepes vállalkozások, a magánorvosi rendelők és szabadfoglalkozású személyek, a mikrovállalkozások, egyéni és családi vállalkozások, vállalkozói engedéllyel rendelkező természetes személyek, a köz- és magánkórházak, állami és magán oktatási intézmények és bölcsődék, a civil szervezetek, az egyházak, valamint az állami és magánkézben lévő szociális intézmények. A gazdasági tevékenységeket végző kedvezményezettek esetében ez úgy működik, hogy az érintetteknek csak az elektromos energia és a földgáz tényleges árát kell ­kifizetniük, a számlán szerepelő egyéb díjak és adók megtérítését az állam vállalja át.

A háztartási fogyasztók a villanyszámla esetében egységesen legfeljebb 0,291 lejes (21,4 forint) árkompenzáció­ban részesülnek kilowattóránként, a gázszámla esetében pedig a szolgáltatóval kötött szerződésben rögzített földgázár maximum 33 százalékát fizeti a költségvetés.

A kompenzáció a referenciaártól indul, ami az elektromos energia esetében kilowattóránként 68 bani (50 forint), a földgáz esetében pedig megawattóránként 125 lej (9200 forint). Árkompenzációban azok a háztartási fogyasztók részesülnek, amelyek havonta legfeljebb háromszáz kilowattóra áramot és kétszáz kilowattóra földgázt használnak el. A kompenzáció mértéke az energiaügyi minisztérium javaslatára kormányhatározattal módosítható.

A törvénybe foglalt árstop értelmében az elektromos áram árának a felső határa kilowattóránként egy lej (73,5 forint), a földgázé pedig 0,37 lej (27,2 forint). A jelzett időszakban a kormány a központi költségvetésből fizeti a forgalmazóknak a piaci ár és a megállapított maximális fogyasztói ár közötti különbözetet. A 2021. november 1. és 2022. március 31. közötti időszakban a kormány az önkormányzatoknak is megtéríti a távfűtéshez használt gáz esetében a piaci ár és az árplafon közti különbség ötven százalékát. A támogatásra szoruló fogyasztók ugyanakkor kérésre hat hónappal elhalaszthatják az energiaszámláik kifizetését.

Az energetikai vállalatok szakmai szövetsége (ACUE) máris súlyos aggályokat fogalmazott meg az energiaárak befagyasztásáról rendelkező törvény kapcsán. Azt állítják, nem elvi jellegű fenntartásaik vannak, a ­kon­krét kivitelezés módját kifogásolják.

A Hotnews című hírportál szerint a cégek attól félnek, hogy a kormány nem fogja idejében kifizetni nekik a piaci ár és az árplafon különbségét, a késések pedig készpénzhiányhoz vezetnek, ami veszélyeztetni fogja a működésüket. „A megtérítési mechanizmus nem támaszkodik a költségvetési erőfeszítés valós felmérésére, ezért nem teszi előre láthatóvá az állami költségvetés ezen kiadásait, hogy azokat biztosan, határidőre fedezni lehessen” – áll az ACUE közleményében. A szakmai szervezet azzal sem ért egyet, hogy a megújuló forrásokat felhasználó termelőkre extra adót vessenek ki, szerintük ez szembemegy Romániának a helyreállítási tervben szereplő vállalásai­val, és nem ösztönzi a befektetéseket további termelési kapacitások létrehozásába. Azt is kifogásolják, hogy a jogszabály kidolgozása során senki sem volt kíváncsi az ágazati vállalatok szempontjaira.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kétségbeesetten próbálja eltüntetni Magyar Péter a Bajnai Gordonhoz vezető nyomokat

metropol.hu

„Már most jobb Dibusz Dénesnél” - Marco Rossi törheti a fejét a kapusposzton

mandiner.hu

Szöllősi György a hallgató Milák Kristófról: Példaképnek lenni kötelességekkel is jár

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

mandiner.hu

Elemzést közölt a Politico: nem véletlenül van kibukva Trump Ukrajnára

origo.hu

Brutálisan kiraboltak több luxusüzletet BudapestenBrutálisan kiraboltak több luxusüzletet Budapesten

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt