Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.12.03.

Salvini: A jobboldal egysége hasznos Olaszország és Európa számára

Közös politikát szorgalmazott a konzervatív erők között Olaszországban éppúgy, mint európai szinten Matteo Salvini, a Liga vezetője pénteken, miután megerősítette, hogy nem lesz jelen az európai konzervatív pártvezetők varsói munkaülésén.

Matteo Salvini azt hangoztatta, hogy a jobbközép erők egységén dolgozik. A Varsóban szombaton kezdődő találkozóval kapcsolatos újságírói kérdésekre kifejtette: „nem áll szándékomban bármit is bárkire rákényszeríteni, de úgy látom, hogy egy nagy mérsékelt, konzervatív, büszke és identitáspárti politikát folytató pólus Olaszországban és Európában is mindenki számára előnyös lehet”. A Liga vezetője úgy vélte: „van, aki jelenleg ezt másképpen gondolja, (...) én nem kényszerítek semmit senkire, de szerintem tévedés, ha ki-ki csak a saját kertecskéjét gondozza, mindenesetre én nem adom fel”. Elemzők szerint Matteo Salvini a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) álláspontjára utalt, amely az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai pártcsoport tagja. Utóbbi elnöki tisztét Giorgia Meloni tölti be, az Olasz Testvérek (FdI) vezetője, miközben a Matteo Salvini irányította Liga az Identitás és Demokrácia (ID) képviselőcsoporthoz tartozik a francia Nemzeti Tömörüléssel (RN), melyet Marine Le Pen vezet. Matteo Salvini pénteken a Kereszténydemokrata Uniónak (Udc) az olasz és az európai jobboldali, valamint centrumpártok távlatairól rendezett római találkozóján vett részt. Jelen volt az Olasz Testvérek alelnöke, Ignazio La Russa is, aki jónak nevezte pártja és a Liga kapcsolatát. Hangsúlyozta, hogy Matteo Salvini az egyik vendége lesz az Olasz Testvérektől hétfőtől Rómában rendezendő jobboldali párttalálkozónak is, amely a Konzervatív Karácsony nevet kapta. A politikai résztvevők között lesznek a PiS és a spanyol Vox képviselői, valamint a brit és az izraeli parlament jobboldali pártjainak képviselői, és Rudolph Giuliani amerikai republikánus párti politikus. Giorgia Meloni közleményben hangoztatta, hogy pártja a Ligával és az összes többi jobboldali és jobbközép párttal egységben a jövő évi olaszországi parlamenti választásokra készül. Megjegyezte, Mario Draghi akár kormányfő marad, akár államfővé lép elő, a „választások elkerülhetetlenek lesznek”. Hozzátette, hogy a jobboldali erők között egyetértés van abban is, hogy közös köztársasági elnökjelöltként Silvio Berlusconit támogatják. Meloni: Megmenekült a karácsony Az Európai Bizottság visszavonja a testület tagjai számára előírt, belső és külső kommunikációs iránymutatásokat tartalmazó, vitákat kiváltó dokumentumát, és tovább dolgozik annak véglegesítésén – jelentette be keddi közleményében Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa.
Egy, az Il Giornale című olasz napilap hétfői számában megjelent híradás arról számolt be, hogy a kommunikációs iránymutatás egyebek mellett a „karácsonyi időszak” helyett az „ünnepi időszak” kifejezés használatát, valamint a hagyományos európai keresztény nevek tiltását javasolja a nem keresztény emberek érzékenységének tiszteletben tartása érdekében. Az új irányelvek nevek említése esetén például a Mária helyett a Malikát javasolta. Antonio Tajani az uniós parlament volt elnöke, az olasz jobboldali Hajrá, Olaszország! párt politikusa hétfőn bejelentette, hogy interpellációban vár választ az Európai Bizottságtól arra a kérdésre, hogy vajon az új brüsszeli kommunikációs iránymutatás tiszteletben tartja-e a gondolati és véleménynyilvánítási szabadságot. Helena Dalli keddi közleményében rámutatott: kezdeményezésének lényege az volt, hogy bemutassa az európai kultúra sokszínűségét, és azt, hogy „a bizottság befogadó minden társadalmi réteg és meggyőződés iránt”. Dalli úgy vélekedett, hogy az iránymutatások közzétett változata ezt a célt nem szolgálja megfelelően, nem kiforrott eléggé és nem felel meg a bizottság minőségi normáinak. „Az iránymutatások kidolgozása egyértelműen több munkát igényel, ezért a jelenlegi dokumentumot visszavonom, és tovább dolgozunk a végső változaton” – tette hozzá. Giorgia Meloni a jobboldali ellenzéki erő, az Olasz Testvérek (FdI), valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai pártcsalád elnöke közösségi oldalán győzelemként jelentette be a bizottsági dokumentum visszavonását. „Megmenekült a karácsony” – írta Meloni. Hozzátette, mivel az Európai Bizottság számára a karácsony megünneplése „sértő vagy kevéssé befogadónak” tűnik, ezért majd az FdI megünnepli. Bejelentette, hogy a jobboldali ellenzéki párt december 6. és 12. között Rómában megrendezi a konzervatív erők karácsonyát. Az Atreju elnevezésű jobboldali politikai találkozó karácsonyi változatáról lesz szó: utolsó rendezvényét 2019 szeptemberében tartották. A szintén jobboldali Liga vezetője, Matteo Salvini ugyancsak a közösségi oldalán írt: „Mária az anya, József az apa, éljen a szent karácsony! remélve, hogy senkit sem sértődik meg” – fogalmazott Az olasz püspöki kar (CEI) napilapja a L'Avvenire úgy vélte, hogy az Európai Bizottság a „semlegesség nevében az európai gyökereket vágja ki”. A Coldiretti, a legnagyobb agrárszövetség a dokumentum visszavonása után kiadott közleményében kiemelte: az Európai Unió „utolsó őrületének a vallási, kulturális és agrárgyökerek elárulása számít, amellyel évezredes néphagyományokat törölnek el”. Az európai identitás gyengítésének folyamata most a karácsonyt vette célba, melynek „a család és az ünnepi asztal” az első számú jelképe – olvasható a Coldiretti közleményében, amely szerint az EU legszívesebben rovarokat tenne az európaiak asztalára.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Migránsok okozták balesetet a Liszt Ferenc repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt - fotó

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

hirtv.hu

Felgyújtotta magát egy férfi a New York-i bíróság előtt, ahol Donald Trump büntetőpere zajlik + videó

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

mindmegette.hu

Fantasztikus fizetésért toboroz dolgozókat a Lidl – ha kell, szállást is biztosítanak

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra