POLITIK

Sarokba szorította a NAV a szcientológusokat

Zár alá vette a szcientológusok budapesti, Váci úti ingatlanát a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A Híradó.hu szerint ez olvasható ki a földhivatali bejegyzésből.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Mint azt a %% is megírta, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai a Váci úti szcientológus központban vizsgálódtak ősszel.

Az NNI személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A rendőrségi fellépés azután következett be, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) több panasz is érkezett olyan magánszemélyektől, akik korábban az „egyház” tagjai voltak, vagy egyéb más módon kapcsolatba keveredtek a hivatalos egyházként el nem ismert szektariánus csoportosulással. Ezt követően a NAV munkatársai is vizsgálódtak a központban, és teherautókon szállították el az ott lefoglalt iratokat.

Sajtóhírek szerint a hatóságok azt gyanítják, azok a módszerek, amelyekkel a csak vallási egyesületként bejegyzett szekta a tagjaikról információkat, személyes adatokat gyűjt, és ahogyan ezeket tárolja, törvénysértő, és súlyos visszaélésre ad lehetőséget. Ezt erősíti, hogy egykori tagok elmondásai és az elmúlt években a szervezet belső működéséről napvilágra került információk szerint a hatóságok vizsgálata egyáltalán nem tűnik megalapozatlannak. A szcientológusok a vallásszabadság elleni támadásként értékelik a rendőrségi akciót.

Az úgynevezett auditálásokon a szcientológusok azt mérik fel, hogy a belépőknek és a tagoknak az életük során hány és milyen jellegű szexuális kapcsolatuk volt, de név szerint is rákérdeznek a partnerekre. Felmérik, volt-e a jelentkezőnek korábban homoszexuális viszonya, és ha igen, kivel. A szervezet így nemcsak a saját munkatársairól vagy a frissen beszervezettekről gyűjt be szenzitív információkat, hanem olyanokról is, akik kapcsolatban álltak valaha a szcientológus személlyel, de semmi közük a szcientológiához. Sajtóhírek szerint a szcientológia a velük kapcsolatba keveredőkről dossziékat tart fent, a rendszerükben kulcsszavak alapján lehet keresni. Ez azonban nem csak a felsőbb szinteken álló tagokat érintheti érzékenyen.

Ráadásul, ha egy tag az auditon elmondja, hogy korábban adót csalt, akkor a szcientológia a vallomástevőt arra kötelezi, az államtól elcsalt pénzeket az „egyháznak” vagy a hozzá szorosan kapcsolódó (például drogprevenciós) szervezetnek fizesse be, mert ezzel jóváteheti bűneit.

címkék:
És ezeket olvastad már?