POLITIK

Schengen halála: nyitott külső, zárt belső határok

Belső határainak lezárása felé halad az Európai Unió, míg a külső határai nyitva vannak – közölte az Alapjogokért Központ vezető elemzője az M1 aktuális csatornán.
  • Szerző: Ripost

Pócza István szerint ennek fordítva kellene lennie, a belső határellenőrzés ugyanis sérti a szabad mozgáshoz való jogot.

Jelenleg nyolc helyen van határellenőrzés az EU-n belül, amelyet a bevezető országok a biztonsággal és a terrorfenyegetettséggel indokolnak. Németországban például belügyminiszteri szinten vetődött fel, hogy a német hatóságoknak fel kell készülniük arra, hogy az összes határt képesek legyenek lezárni.

A nyugat-balkáni migrációs útvonalon az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a migrációs nyomás, egyre nagyobb tömegekben szeretnének belépni a schengeni övezetbe Magyarországon keresztül.

Intenzíven növekszik az illegális bevándorlók száma Magyarország határainál, a tiltott határátlépést megkísérlők száma az idén már meghaladta a tízezret – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója szerint tömeges illegális migráció zajlik a szlovén-osztrák határon, amelynek köz- és nemzetbiztonsági, közegészségügyi kockázatai vannak.

Az M1 aktuális csatornán a tanácsadó azt mondta, ezeket a kockázatokat figyelembe kell vennie az érintett ország vezetőinek. Hozzátette: az emberekből félelmet váltanak ki az események, ezek a reakciók pedig befolyásolhatják az ország vezetőinek lépéseit is.

Bakondi György beszámolt arról, hogy Magyarországon szombaton 18 óráig 36 határsértővel szemben intézkedtek, ezek egyike sem a horvát határon lépett be az országba.

A kelebiai vasúti határátkelőhelyen egy Szerbiából érkező tehervonat egyik vagonjában 20 embert fogtak el, valamennyien afgán állampolgárnak vallották magukat.

Hercegszántó közigazgatási területén két csoportban 14 külföldit tartóztattak fel, ők szíriai és iraki állampolgárnak mondták magukat.

Két férfi Röszkénél, a Tiszán egy gumicsónakkal próbálta meg átlépni az államhatárt, de a rendőrök őket is elfogták. Szíriai állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni.
Valamennyiüket visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz – derül ki a közleményekből.

Két napja a Záhonyi Határrendészeti Kirendeltség munkatársai Tiszaszentmárton és Zsurk között fogtak el öt határsértőt. A magukat szomáliai és eritreai állampolgároknak valló férfiak okmányokkal nem rendelkeztek, és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét sem tudták igazolni.

A rendőrök a külföldieket idegenrendészeti eljárás lefolytatása céljából a határrendészeti kirendeltségre előállították.

Bakondi György elmondta, hogy változás tapasztalható az illegális bevándorlók állampolgársági összetételében, az előző hónapokhoz képest jelentős arányban jelentek meg közöttük szírek.

Ismertetése szerint az embercsempészés módszerei is változnak, több európai ország határszakaszain alagutakat ástak a migránsok bejuttatására.

A terrorizmus új dimenziója, hogy az illegális bevándorlók között komoly harci tapasztalattal felvértezett terroristák szivároghatnak be Európába – hangsúlyozta Bakondi György, megjegyezve, világszerte zajlik a terrorizmus elleni küzdelem, ezért a „célországok” egyre érdekeltebbek abban, hogy a biztonság érdekében határozott lépéseket tegyenek.

A műsorban ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy kedden Németországban három feltételezett iszlamista terroristát tartóztatott le a német terrorelhárítás Frankfurt közelében. A letartóztatott két török és egy német állampolgár házilag készített bombával és internetről vásárolt fegyverekkel akart civilekre támadni.

 

 

Frontex: Forgalomnövekedés tapasztalható egyes migrációs útvonalakon

Enyhe forgalomnövekedés tapasztalható egyes migrációs útvonalakon – közölte az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex szerdán.

A növekedés a Földközi-tenger főként Spanyolországot érintő nyugati medencéjében és a Nyugat-Balkánon figyelhető meg, a görög és az olasz hatóságok ennek ellenére kevesebb illegális határátlépést regisztráltak.

Az októberi migrációs adatokat rögzítő jelentés szerint a Spanyolországot érintő migrációs útvonalon észlelt illegális határátlépések száma tovább növekedett, 8 százalékkal haladta meg a szeptemberit. Az illetékes hatóságok mintegy 3000, főként Marokkóból és Algériából származó illegális határsértőt fogtak el. Január és szeptember között közel 21 ezren keltek útra Európába az útvonalon, feleannyian mint a tavalyi azonos időszakban.

A Nyugat-Balkánon szeptemberhez képest ötvennel több, mintegy 500 illegális határsértőt regisztráltak októberben. Ezen az útvonalon az év első kilenc hónapjában 8400 ilyen esetet jelentettek, ami 82 százalékkal magasabb a tavalyi adatoknál. Az itt elfogott bevándorlók legtöbbje afganisztáni volt – közölték.

A Földközi-tenger keleti medencéjében, a görög szigeteken és a szárazföldi határokon egy hónap alatt 10 800 illegális határátlépésről számoltak be a hatóságok. Ez 18 százalékkal kevesebb az augusztusi adatnál.

Az Égei-tengeren az év első kilenc hónapjában összességében 63 ezerre emelkedett a regisztrált illegális bevándorlási kísérletek száma, az adat 31 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi időszakban. A térségben főként afgán és szíriai állampolgárokat vettek fel a listákra.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon az előző hónaphoz képest 27 százalékkal kevesebb, mintegy 2050 illegális határátlépést jegyeztek fel a hatóságok.

Az első tíz hónapban 11 900 ilyen esetet regisztráltak, ami mintegy fele az előző év azonos időszakában feljegyzettnek. Ezen az útvonalon főként tunéziaiak, szudániak, pakisztániak és elefántcsontpartiak próbáltak meg Európába jutni.

 

És ezeket olvastad már?