Létrehozva: 2022.01.12.

Sok kormánykritikus is rezsicsökkentés-párti

Tízből heten (68 százalék) elégedettek a kormány lakossági rezsiköltségekkel kapcsolatos intézkedéseivel – derül ki a Társadalomkutató felméréséből.

A kormánykritikusok egyharmada (32 százalék) is rezsicsökkentés-párti. A teljes népességen belül nincs egy olyan reprezentativitást biztosító társadalmi csoport sem, ahol ne lenne többségi támogatottsága az energiaárak hatósági árszabályozásának.

A 2021-es év Európa-szerte drasztikus áremelkedést hozott. Sokhelyütt öt-nyolcszorosára drágult a villamosenergia és a gáz ára, ezzel jelentősen terhelve a családokat és a vállalkozásokat. A magyar lakosságot azonban a 2013-ban bevezetett hatósági árrögzítés (köznapi nevén: rezsicsökkentés) miatt továbbra sem terheli az energiaválság. A Nyugat-Európában szűnni nem látszó energiakrízis apropójából a Társadalomkutató kutatást végzett, hogy a magyarok hogyan ítélik meg a rezsicsökkentést.

A Társadalomkutató januári kutatása alapján a magyar lakosság több mint kétharmada (68 százalék) „inkább elégedett” a rezsicsökkentéssel (23 százaléka nem elégedett). A politikai oldalak közötti megosztottság sem feltétlenül rajzolódik ki a kérdésben: a kormánykritikusok közel egyharmada (32 százalék) vélekedik pozitívan az energiaárakat szabályzó intézkedésről és csak kicsit több mint felük elégedetlen (54 százalék). A kormánnyal szimpatizálók közt tízből kilencen (89 százalék) elégedettek a programmal. Az ismeretlen pártpreferenciával rendelkezők 55 százaléka is elégedett (19 százalék elégedetlen), azaz teljesen nyilvánvaló, hogy a rezsicsökkentés megszüntetésének ígéretével politikai tábor nem növelhető.

 

A kutatás adataiból az is kitűnik, hogy nincs egy olyan társadalmi csoport sem, ahol ne lenne abszolút többségi támogatottsága a rezsicsökkentésnek. Az összes korcsoportban, minden településtípuson, bármilyen iskolai végzettséggel rendelkezők között, az ország bármely pontján jócskán többségben élnek olyanok, akik elégedettek a hatóságilag szabályozott alacsony energiaárakkal.

A kutatás 1000 fő telefonos (CATI) megkérdezésével készült, az adatfelvételre 2022. január 4-6. között került sor. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba ±3,16 százalék.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Visszatér a képernyőkre a százmilliók által kedvelt sorozat

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

borsonline.hu

„Tökéletesen passzol” – Szoboszlai váratlan helyről kapott segítséget

vg.hu

Megérkezett a bejelentés: egyszerre emelkedik és csökken nagyot Magyarországon az üzemanyag ára

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

origo.hu

Kiderült, ki Árpa Attila barátnője

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Orbán Viktor: Június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen

POLITIK

Brüsszelben félnek a nemzetállamoktól

POLITIK

Ismét fegyverszállítást sürgetett Ukrajnába a NATO főtitkár

POLITIK

- Ne lőjenek! - mondta Orbán Viktor az újságíróknak