Létrehozva: 2020.02.24.

Sorozatgyilkossággal gyanúsított migránst véd a Helsinki Bizottság

Egy hónap időtartamra elrendelte tegnap a nyomozási bíró a 38 éves pakisztáni Ahmed Z. letartóztatását. Az ázsiai ország hatóságai szerint a férfi 2009 és 2017 között sorozatban gyilkolt pénzért, valamint sorozatrabló.

Nemzetközi körözés alapján 2017-ben fogták el a magyar rendőrök, azóta többször elutasították menekültügyi kérelmét. A Soros Györgyhöz köthető jogvédők azonban pert indítottak Strasbourgban a magyar állam ellen, emiatt majdnem el kellett engedni.

A terhelt jelenléte csak a legsúlyosabb kényszerintézkedéssel biztosítható az ellene folyó büntetőeljárásban, és kizárólag így zárható ki annak veszélye, hogy újabb, szabadságvesztéssel fenyegetett, szándékos bűncselekményt kövessen el – tudta meg a Magyar Nemzet Rab Ferenctől, a főügyészség helyettes szóvivőjétől.

A Bács-Kiskun megyei rendőrök még 2017. október 24-én fogtak el a déli határ közelében egy migránscsoportot, köztük Ahmed Z.-t. Az ellenőrzéskor a nemzetközi körözési listán bukkantak rá a hazája, Pakisztán által kibocsátott nemzetközi elfogatóparancsra, amit egyebek mellett többszörös emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt adtak ki.

Ahmed Z.-t kiadatási őrizetbe vették és őrzött közösségi szállásra szállították kiadásáig. A közösségi szálláson vette fel vele a kapcsolatot a Helsinki Bizottság aktivistája, és képviselte őt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz benyújtott, menekültstátus iránti kérelme ügyében.

Ahmed Z, akit pakisztáni mészárosként emlegetnek (Fotó: Police.hu)

A hivatal az elmúlt időszakban többször is elutasította a hazájában csak „mészárosként” emlegetett férfi kérelmét, a Helsinki Bizottság pedig legutóbb a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, beperelve a magyar államot; a bíróság igazat adott nekik, és újabb menekültügyi eljárásra kötelezte hazánkat.

A huzavona miatt letelt volna a kiadatási őrizet maximális időtartalma, és Ahmed Z.-t szabadon kellett volna engedni. A kiadatási eljárás azonban éppen a jogvédőknek, valamint Strasbourgnak köszönhetően még nem fejeződött be, így a kiadatást kérő állam egyelőre nem tudja lefolytatni a büntetőeljárást. Polt Péter legfőbb ügyész döntése értelmében a férfi menekültügyi helyzetének tisztázása nem akadálya a büntetőeljárás lefolytatásának, és a magyar büntető törvényt alkalmazni kell azokra a cselekményekre is, amelyek a magyar törvény szerint is bűncselekménynek minősülnek és az elkövetés helyének törvénye szerint is büntetendők.

Minderre figyelemmel magyar büntetőeljárás is indult pénteken, amelyet a Fővárosi Főügyészség irányítása mellett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytat le. Ekkor vették bűnügyi őrizetbe a pakisztáni migránst.

Gyanúsítottként hallgatják ki a férfit aljas indokból, több ember sérelmére elkövetett emberölés, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás, fegyveresen és csoportosan elkövetett rablás és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt. Amennyiben Magyarországon kerül bíróság elé, és bizonyítottnak találják az Ahmed Z. elleni vádakat, tényleges életfogytiglani fegyházat is kaphat.

Pakisztánban egyébként halálos ítélet vár rá.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy 10 éves gyermek 38 másodperc alatt győzte le a többszörös világbajnok sportolót

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

mandiner.hu

Franciaországban annyira súlyos a helyzet, hogy Amerika biztonsági riasztást adott ki állampolgárai számára

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Videó: Ez a somogyi település a húsvéti dekorációk mogulja

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút