POLITIK

Sorozatosan fogják el a Magyarországon próbálkozó migránscsoportokat

Meghökkentő az elmúlt napok krónikája.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

 

Huszonhárom illegális migránst fogtak el Lajosmizsénél csütörtök délután. Helybéliek jelentették a rendőrségen, hogy Lajosmizse külterületén, egy parkoló kamion rakteréből feltehetően illegális migránsokat láttak kiugrani és elszaladni.

A járőrök a kamion közelében feltartóztatták a 23 külföldit. Valamennyien szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés gyanújával büntetőeljárást indított. A kamionsofőr elszámoltatása folyamatban van.

Nyolc afgán migránst találtak a rendőrök abban a lengyel rendszámú autóban, amelyet csütörtök hajnalban állítottak meg a 8-as úton, Körmend közelében. A migránsokat egy ukrán embercsempész próbálta elvinni az osztrák határhoz.

Az autót vezető ukrán férfit és mind a nyolc migránst előállították. A közleményben hozzátették: az embercsempészés bűntettért alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő börtön járhat. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Szegednél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték vissza. Ellenőrzése során a férfi szír állampolgárnak vallotta magát, azonban sem személyazonosságát, sem magyarországi tartózkodása jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudta igazolni.

A járőrök 2020. augusztus 7-én 1 óra 55 perckor tartóztattak fel nyolc illegális migránst Hercegszántó közigazgatási területén. A férfiak szír állampolgárnak vallották magukat.

Személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Így a járőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A járőrök a mezőőrökkel együttműködve 2020. augusztus 6-án 23 óra 40 perckor két határsértőt tartóztattak fel Röszkénél. Ellenőrzésük során a külföldiek líbiai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

Békés megyében a rendőrök elfogtak három embercsempészéssel gyanúsítható román állampolgárt. Egyikük kisbusszal vitte a magukat szír és iraki állampolgárnak valló külföldieket, két társa pedig személygépkocsival kísérte őket.

A járművet egy román állampolgár vezette és tizenhárom külföldi utazott vele. Az utasok közül tízen szír, hárman iraki állampolgárnak vallották magukat, de személyazonosságukat és azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon, nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A kisbusz után egy román személygépkocsit is leállítottak a rendőrök. Az abban ülő két román állampolgár kapcsolatban volt a kisbusz vezetőjével, a gyanú szerint együtt segítettek a tizenhárom határsértőnek abban, hogy az államhatáron illegálisan átjussanak, és tovább tudjanak utazni.

Másfél héttel korábban egy lengyel honosságú gépkocsival közlekedő ukrán férfit ellenőriztek a rendőrök Villány külterületén, a sofőrrel szemben felmerült az embercsempészés gyanúja. Nem sokkal később Villány belterületén nyolc illegális migránst tartóztattak fel a rendőrök.

A rendőrök 2020. július 21-én 1 óra 20 perckor Villány külterületén egy lengyel honosságú gépkocsit ellenőriztek, amellyel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy migránsok továbbszállításához köthető. A gépkocsit vezető 22 éves ukrán férfi nem tudott észszerű magyarázatot adni arra, hogy miért tartózkodik Magyarországon.

Nem sokkal később nyolc illegális migránst tartóztattak fel a rendőrök Villány belterületén. A férfiakból álló csoport tagjai szír állampolgároknak vallották magukat. A migránsok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A rendőrök Bóly térségében egy másik lengyel honosságú járművet is ellenőriztek. A 29 éves moldáv sofőrrel szemben szintén felmerült az embercsempészés gyanúja.

 

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?