POLITIK

Sorra tagadják meg a Momentumot a neves ex-politikusok

A Momentum Mozgalom elnöke, Fekete-Győr András még csütörtökön arról beszélt, hogy a pártját többek között Bajnai Gordon exkormányfő, és Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere is segíti a felkészülésben a 2022-es parlamenti választásra. Nem mondott igazat.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Mind Bajnai Gordon, mind pedig Oszkó Péter cáfolta, hogy beállna az ellenzéki párt mögé. Aztán jöttek még mások is akik nem kérnek a Momentumból.

„Fontosnak tartom ennek kapcsán mindenek előtt rögzíteni, hogy a jövőben üzleti elképzeléseim építésén és megvalósításán kívánok dolgozni, szakmai munkámat is ennek kívánom szentelni és semmilyen módon nem kívánok részt venni pártpolitikai vagy választási küzdelmekben. A nyilvánosság előtt is ebben a formában szeretném szerepvállalásaimat megtartani” – írta Facebook-oldalán Oszkó Péter.

Hozzáfűzte, időről időre ugyan előfordul, hogy közéleti, különösen gazdasági kérdésekben egyszer-egyszer szakértőként megnyilvánul, de ezt pártoktól függetlenül teszi, és továbbra sem szeretné, ha ilyen jellegű aktivitását bárki váratlan módon saját egyéni, pártpolitikai céljaira kívánná felhasználni.

„Meglepve hallottam, hogy az én nevem is úgy hangzott el, mint aki része a Momentum Mozgalom programalkotásban részt vevő szűk szakmai csapatának. Ilyen vállalásokat nem tettem” – írta Oszkó Péter, aki Fekete-Győr Andrásnak üzenve azt is jelezte: nem tudott a bejelentésről, pedig – mint írta – szereti tudni, hogy a saját neve mikor, milyen szövegkörnyezetben hangzik el.

Bajnai Gordon vasárnap délben szintén közösségi oldalán kommentálta a vele kapcsolatos híreket. Bejegyzésében arról írt, hogy kényelmetlen helyzetben találta magát, ezért meg kell szólalnia.

Bejegyzésében emlékeztet, hogy 2014 óta a belpolitikától hátralépett, a szakmájában, külföldön dolgozik egy nemzetközi cég egyik vezetőjeként, immáron civilként.

„Hozzáállásomban nincs és nem várható változás: a pártpolitikában nem tervezek részt venni” – emeli ki Bajnai.

Bajnai Gordon klikkvadász, kreált hírnek nevezte az ügyet, azt ugyanakkor elismerte, hogy kormányzati tapasztalatokról szokott beszélgetni a Momentum elnökével.

Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere szintén cáfolta, hogy részt venne a Fekete-Győr által jelzett felkészítésben. Mint elmondta: „ egy jobb országhoz vezető politikák kidolgozását, majd – reményei szerint – megvalósulását igyekszik előmozdítani. Ilyen alapon véleményeztem és tettem javaslatokat a 2018-as választások előtt a Momentumnak és az LMP-nek is.”

Jeszenszky azon pedig végképp felháborodott – diplomataként finoman fogalmazva „értetlenül áll” – Fekete-Győr András egy másik nyilatkozata előtt –, már amennyiben „a Momentum elnöke a ma folyó romániai helyhatósági választások előtt valóban a magyar jelöltekkel szemben egy román párt támogatására szólította fel a romániai magyar választókat”.

„Mindig is azt képviseltem, amit nemrég Fekete-Győrnek egy rövid levélben is írtam, nevezetesen, hogy tegye egyértelművé: a Momentum természetesen szükségesnek tartja Romániában az erős magyar országos és helyi képviseletet. Ahol azonban erre nincs esély, ott azt a román pártot támogatja, amelyik a magyarok nyelvhasználatát és nemzeti jelképeik használatát a romániai demokrácia egyik alapfeltételének tartja” – fejtett ki. Hozzátette, „Meggyőződésem, hogy a romániai magyarok döntő többsége tanácsok nélkül is tudja: elemi érdeke az erős magyar képviselet minden szinten, és ezért azokat támogatja, akik érdekeiket, egy pluralista, a nemzeti kisebbségek nyelvi jogait, jelképeik használatát és önkormányzatiságát készek képviselni”.

 

Ahogy arról az Origo már beszámolt, Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke, vasárnap, a román USR-PLUS pártszövetség kolozsvári kampányrendezvényén vett részt, ahol a támogatásáról biztosította a pártszövetség államelnökjelöltjét, a súlyos korrupciós botrányba keveredő Dan Barnát, aki ellen vizsgálódik a visszaélések feltárására szakosodott csalásellenes hivatal (DLAF), illetve a korrupcióellenes ügyészség (DNA) is. A Momentum nem volt hajlandó elárulni lapunknak, hogy a romániai államelnök-választáson miért támogatja a közel 6 millió eurónyi uniós forrás „eltüntetésével„ gyanúsított, román nemzetiségű Dan Barnát, a feddhetetlen múltú magyar jelölttel, Kelemen Hunorral szemben.

Van aki nem hitt az elhatárolódó nyilatkozatokban.

„A baloldalon ugyanaz a Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc sorakozik, akik már egyszer tönkretették az országot, a két volt kormányfő, a Soros-hálózat és köztük a baloldal ifjúsági szervezete, a Momentum együtt készülődik az országgyűlési választásokra – mondta Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője a kormánypártok nevében vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: az elmúlt hónapokban az már egyértelművé vált, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a baloldal vezére, ő mozgatja a szálakat a baloldali pártok feldarabolásában, a baloldal országos és önkormányzati politikájában is. Most pedig kiderült, hogy Bajnai Gordon is visszatér, a Momentum vele készülődik háttérben a választásokra – mondta a kereszténydemokrata politikus.

Úgy fogalmazott, „ez ugyanaz a bagázs, amely egyszer már tönkretette az országot”.

A Gyurcsány- és a Bajnai-kormány alatt „a baloldal teljesen feladta a nemzeti érdekeket, kiárusította és idegen kezekbe játszotta a nemzeti vagyont, eladósította az országot, és kiszolgáltatta az idegen érdekeknek és külföldi profitnak Magyarországot. Leépítette a magyar gazdaságot, és folyamatos megszorításokkal nehezítette a magyar vállalkozásokat és a magyar családok életét is” – sorolta Nacsa Lőrinc.

A baloldalon most ugyanazok sorakoznak hatalomra éhesen, akik ezt tették az országgal – jelentette ki, hozzátéve: senkinek ne legyen kétsége, hogy újra megtennék, ráadásul most már a bevándorlókat is beengednék az országba, hogy teljesítsék a Soros-tervet, és ezzel végképp feladják Magyarország kultúráját és nemzeti szuverenitását.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?