A múlt hétvégén ismeretlen tettesek összefirkálták a bostoni templom előtt álló Mária-szobrot, egy másik Szűzanya-emlékművet pedig – szintén ismeretlen elkövetők – felgyújtottak. Emellett két katolikus templom tűzesetét is vizsgálja a helyi rendőrség – mindkét helyszínen szándékos gyújtogatásra gyanakodnak. A legsúlyosabb eset azonban a floridai Ocalaban történt, ahol egy 24 éves férfi először felgyújtott, majd ezt követően kisteherautójával belehajtott egy templomépületbe – miközben bent épp a reggeli misére készülődtek. Ezeknek a szomorú eseményeknek a sorába illeszkedik a most hétvégén történt amerikai eset is: a Tennessee államban található Chattanooga egyházközség-beli Szent István katolikus templom előtt álló Boldogságos Szűz Máriát ábrázoló szobrot lefejezték. (A fej el is tűnt, ismeretlen helyre vitték.)
Fej nélkül találták meg néhány hete a franciaországi Sumène Szűz Mária-szobrát is az egyik reggel. Az anyai szeretet és gyengédség szimbóluma helyrehozhatatlan károkat szenvedett, a település plébánosa, Fabio Ochoa megrendülésének adott hangot.
Hetven éve állt Szűz Mária szobra a franciaországi Sumène-ben, a Hérault-híd előtt, a városon áthaladó, névadó folyó mentén. Járókelők fedezték fel kedden reggel, hogy a bájos szobrocskát megrongálták, annak fejét – minden jel szerint – egy nagy darab kővel szétzúzták, darabjait pedig a talapzat köré szórták. Egy közeli város kőfaragó mestere felajánlotta, hogy megkísérli helyreállítani a szobrot, amelyet szeretet övezett: nem csak a helyiek járultak hozzá gyakran, de az átutazók is csodálták. A vandalizmus néhány héttel azután történt, hogy a Sumène-től negyven kilométerre fekvő Saint-Loup-csúcson álló híres keresztet ledöntötték, talapzatát boszorkányságot idéző vörös feliratokkal csúfították el. A Black Lives Matter-mozgalom aktivistái egyre-másra rongálnak, gyaláznak és semmisítenek meg keresztény szimbólumokat. Pedig már az erőszak elharapódzása előtt sem volt megnyugtató a helyzet, tavaly csak Európában naponta átlagosan öt támadás történt keresztény jelképek ellen. Franciaországban ugyancsak tavaly 1893(!) keresztényellenes akciót regisztrált a belügyminisztérium.