POLITIK

Szentkirályi Alexandra: Külföldiek nem jöhetnek Magyarországra, de...

A kormányszóvivő a maszkhasználat szigorúbb ellenőrzését ígérte.
  • Szerző: Ripost

Külföldiek szeptember 1-jétől nem jöhetnek Magyarországra a koronavírus-járvány miatt, de – ahogy tavasszal – most is vannak kivételek – mondta a kormányszóvivő hétfő reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Fotó: Botár Gergely / MTI

Szentkirályi Alexandra elmondta, a kivételek közé tartozik, ha egy anyavállalat és egy leányvállalat között üzleti célú utazás történik vagy valaki a határtól számítva 30 kilométeren belül ingázik. A tranzitforgalom, a katonai konvoj és a humanitárius célú utazás is kivételt képez – fűzte hozzá.

A szóvivő kitért arra is: mivel a visszajelzések alapján sokan nem tartják be az alapvető járványügyi intézkedéseket, számítani lehet arra, hogy a jövőben a hatóságok jóval nagyobb figyelmet fordítanak például a maszkhasználat betartatására az előírt helyeken.

A szeptember 1-jétől érvényes szabályok szerint a belépési tilalom alól felmentést kapnak azok a külföldi állampolgárok, akiknek magyarországi hatósági eljáráshoz szükséges a személyes jelenléte, akik olyan üzleti tevékenységet végeznek, amelyhez kormányzati szerv igazolásával rendelkeznek, akik igazolt módon hallgatók vagy diákok az ország valamelyik oktatási intézményében, akiknek ez fuvarozóként indokolt, akik családi eseményen (házasságkötés, keresztelő, temetés) szeretnének részt venni, akik hozzátartozó gondozása, ápolása miatt utaznának be az országba, illetve azok, akik kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvény résztvevői.

A belépés iránti kérelmet elektronikus úton, magyar és angol nyelven lehet benyújtani, abban fel kell tüntetni a beutazás célját.

És ezeket olvastad már?