Létrehozva: 2020.05.21.

Szerbia megnyitotta a határát, de....

Péntektől, azaz mától Szerbia teljesen megnyitotta határait a bejövő személyforgalom előtt, vagyis koronavírus-teszt és karantén-kötelezettség nélkül lehet belépni az országba – erről döntött a szerb kormány.

Szerbia március 15-én hirdetett rendkívüli állapotot, majd a határait is lezárta a ki- és bejövő forgalom előtt. A rendkívüli állapot május 6-án megszűnt, a határok azonban zárva maradtak, csak szigorú előírásokkal váltak átjárhatóvá. 14 napos karantén, 28 napos karantén, ismét csak 14 napos karantén, kormánybizottsági engedély, negatív koronavírus-teszt – ezek vártak az elmúlt napokban és hetekben azokra, akik Szerbiába akartak menni, közölte a Pannon TV.

A bizonytalanság péntektől megszűnt, ugyanis a kormány legfrissebb döntése értelmében, a szerbiai és a külföldi állampolgárok is bármilyen megkötés nélkül utazhatnak be az országba. Azoknak pedig, akik korábban érkeztek Szerbiába, és 14 napos elkülönítést kaptak, nem kell tovább otthoni karanténban maradniuk. Ez azt jelenti, a határátlépés visszatért a normális kerékvágásba. Vagyis csak majdnem. Ugyanis továbbra is csak bizonyos átkelőhelyek működnek, és a határátkelőkön lázmérést végeznek, ha valakit betegnek találnak, akkor továbbra is karanténra kötelezhető. Ana Brnabić kormányfő szerint továbbra sem várható, hogy sokan jönnének Szerbiába, hiszen az Európai Unió határai még zárva vannak. „Nem politikai döntéseket hoztunk, és most már nem is kezdünk el politikai döntéseket hozni. A válságstáb döntött így, ez a szakma javaslata volt. A valós és gyakorlati probléma a negatív PCR-tesztekkel az, hogy számos országban egyáltalán nem végeznek tesztelést még kérésre sem, kizárólag akkor, ha már jelentkeztek a tünetek. Úgyhogy mi módosítottunk a döntésen, mert előtte sokan nem léphettek be Szerbiába, és sok függött a belépést engedélyező kormánybizottság döntésének esetlegességén.”
A szerb kormány döntése azonban csak a Szerbiába történő belépésre vonatkozik, azaz a szomszédos országokba való beutazásra még várnunk kell. Aki például Magyarországra utazik, arra továbbra is 14 napos karantén vár a határ másik oldalán, vagy méltányossági kérelmet kell átadnia, amit csak meghatározott esetekben – temetés, vizsga, fuvarozás, üzleti út, bírósági eljárás, orvosi beavatkozás – hagynak jóvá. A Nyugat-Európába tartók továbbra is átmehetnek az országon a kijelölt útvonalon, ha bizonyítani tudják, az adott országban várja a munkahelyük, illetve az ingázók is zavartalanul folytathatják tevékenységüket. Várhatóan június elsejétől a legtöbb szomszédos ország enyhít a belépési feltételeken.

Szerbiában a legutóbbi adatok szerint a 6918 elvégzett tesztből 86 lett pozitív, 2 újabb személy meghalt. A megbetegedések száma 10 ezer 919-re nőtt.

743-an részesülnek kórházi ellátásban. A járvány kezdete óta összesen 5370 személyt nyilvánítottak gyógyultnak és 237-en veszítették életüket. Az országban több mint 203 ezer tesztet végeztek.

Az újvidéki Vásárcsarnokban berendezett ideiglenes kórházban folyamatosan csökken a betegek száma, mondta Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár.

Megjegyezte, hogy a vásárcsarnokot jövő héten nagy valószínűséggel bezárják, mivel jelenleg 19 beteg tartózkodik ott és napok óta nem volt új megbetegedés. Gojković úgy véli, hogy jövő héten megkezdődhet az országban létrehozott többi ideiglenes betegellátó-központ fokozatos bezárása is.

A koronavírus tesztet ezentúl magánkezdeményezésre is el lehet végeztetni 6 ezer dinárért. A covid-19 honlapon közzéteszik azt a bankszámla számot, amelyre be lehet fizetni az összeget.

A vizsgálat eredményét elektronikus úton küldik el, két napon belül – közölte a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap igazgatója.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

vg.hu

Balaton: öntik a piacra az északi parti ingatlanokat, egyre nagyobb a különbség az árakban

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

ripost.hu

Azt hitték, hogy csak lusta a tesi órákon, kiderült, hogy rákos a magyar lány

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

ripost.hu

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll