KÜLFÖLD

Szétválasztott sziámi ikrek: sürgős műtéten esett át az egyik kislány

Újra megműtötte a szétválasztott sziámi ikrek egyikét Bangladesben a magyar orvoscsapat, majd az utolsó repülővel hazajöttek, hogy részt vegyenek a koronavírus elleni harcban.
  • Szerző: Ripost

A szétválasztott sziámi ikrek egyikénél azonnali beavatkozásra volt szükség, ezért sürgős műtétet hajtott végre a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért orvoscsapata Dakkában. Megtudtuk: Rabia homlokán kiterjedt seb keletkezett, nem számítottak ilyen változásra, amikor december elején beültették az új szövettágító implantátumot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány / Fuchs Richárd

Dr. Pataki Gergely megműtötte a kislányt, egyúttal pedig elvégezte az implantátum és a környező szövetek rekonstrukcióját is. A magyar orvoscsapat reméli, hogy ez a komplikáció nem fog gondot okozni és elvégezhetik a nyárra tervezett koponyacsont-pótlást. Az alapítvány részletes tájékoztatást adott a lányok mostani állapotáról.

Rabia a műtét után az 5. napon tért magához, azóta folyamatosan fejlődik.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A kislány önállóan jár és a finommotorikája is sokat javult, tud rajzolni, gyurmázni és enni is a kezével. Sok magyar szót tud és a magyar orvoscsapat tagjait is felismeri.

Az agyvérzésen átesett Rukia lassabban fejlődik, de már rendeződött az izomtónusa. Speciális ültető széke van, segítséggel már felállítható. Érdekli a külvilág, a testvérei jelenlététől megnyugszik. „Láthatóan erős a kapocs a két ikerkislány között: Rabia, játékát megszakítva sokszor megy oda Rukiához, csak hogy megsimogassa, megpuszilja őt” – írja az alapítvány a beszámolóban. A mostani látogatás alkalmával a magyar szakemberek a 2020 nyarára tervezett plasztikai-helyreállító és égési sebészeti misszió pácienseinek kiválasztását is elvégezték, majd a koronavírus-járvány miatt a tervezettnél hamarabb indultak vissza Magyarországra.

Hazatérve azonnal beálltak a koronavírus elleni harcba: felajánlottak 38 kórházi ágyat a megfertőződött hazai betegeknek és egészségügyi önkéntesek szervezésébe, toborzásába fogtak.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?