Létrehozva: 2021.09.22.

Szijjártó Péter: Újabb illegális migrációs hullámmal fenyeget az afganisztáni helyzet

Újabb tömeges illegális migrációs hullámmal fenyeget az afganisztáni helyzet, azonban az európai uniós tagállamok külügyminiszterei a jelek szerint ennek még mindig nem mérték fel a veszélyét megfelelően – jelentette ki Szijjártó Péter New Yorkban.

A külgazdasági és külügyminiszter EU-s kollégáival tárgyalt az ENSZ 76. közgyűlésének keretében, majd arról számolt be, hogy

Afganisztánban sajnos a rosszabb forgatókönyv látszik megvalósulni egyelőre.

A dél-ázsiai ország gazdasági helyzete egyre súlyosabb válságban van, egyre több ember szorul humanitárius segélyre, illetve a terrorfenyegetettség is fokozódik, márpedig ezek a tényezők újabb bevándorlási hullámot vetítenek előre – hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy ennek ellenére

továbbra is olyan nyilatkozatok születnek egyes európai vezetők részéről, amelyek „meghívásként értelmezhetők az afgánok szempontjából”,

sőt több tagország áttelepítési fórumot akar szervezni.

„Azt pontosan tudjuk a hat évvel ezelőtti eseményekből, hogy ezután már a kötelező kvóták jönnek, most már családegyesítésről is beszélnek. Sajnos úgy tűnik, hogy az EU tagállamainak egy jelentős része egyáltalán nem tanult abból, ami 2015-ben és azóta zajlott az európai kontinensen” – fogalmazott a tárcavezető.

Hozzátette, hogy az Afganisztán körüli országok eközben például világossá tették, hogy az afganisztáni problémákat Afganisztánban kell megoldani.

Ha az EU továbbra is ezeket az álláspontokat képviseli, annak sajnos nem lesz más a következménye, mint egy újabb súlyos tömeges illegális migrációs hullám, holott ezt el kellene kerülni

– szögezte le Szijjártó Péter New Yorkban.

Az Európai Unió nincs abban a helyzetben, hogy meg tudjon birkózni a 2015-öshöz fogható újabb migránsválsággal, ezért meg kell akadályoznia az egyre terebélyesedő afgán konfliktus elől menekülők áradatát – jelentette ki Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter.
A tárcavezető öt másik uniós tagállambeli kollégájával levélben fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben azt kérték, hogy az EU ne állítsa le az illegális migránsok kitoloncolását Afganisztánba. Mitarákisz kiemelte, hogy nem szabad leállítani ezt a folyamatot, dacára a dél-ázsiai országban zajló harcoknak, mert az rossz jelzést küldhet Afganisztánba, és még több afgánt ösztönözhet arra, hogy az EU-ba jöjjön. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozva Mitarákisz azt is hangsúlyozta, hogy az EU-nak több támogatást kellene nyújtania Törökországnak, hogy Ankara kezelni tudja az Afganisztán felől érkező migrációs nyomást.

Az EU abszolút módon nem áll készen és nincs kapacitása arra, hogy egy újabb nagyszabású migrációs válsággal meg tudjon birkózni

- húzta alá a görög tárcavezető. Az EU több tagállama is attól tart, hogy az afganisztáni fejlemények újabb menekülthullámot gerjesztenek, és megismétlődhetnek a 2015-ben történt események, amikor menedékkérők milliói – főleg szíriai, afgán és iraki állampolgárok – érkeztek Európába a regionális konfliktusok elől menekülve.

Orbán Viktor miniszterelnök néhány hete arról a beszélt egy a közösségi oldalára feltöltött videóban, hogy meg fogják védeni Magyarországot a migránsválsággal szemben, ugyanis a segítséget kell odavinni, nem pedig a bajt idehozni. A kormányfő a videóban elmondta, hogy tömeges migráció várható. Brüsszel migránsokat akar, ezt nyilvánvalóvá tették, Amerika hasonlóképpen. Álláspontjuk szerint kötelességünk befogadni a migránsokat, holott az afgán térségben is vannak biztonságos országok.
Afganisztánból idehozni migránsokat, ez szerintem túl van a józan ész határán„ – mondta a videóban Orbán Viktor. Hozzátette, hogy az az érdekünk, hogy a migránsokat abban a térségben tartsuk. Ahogy mondta, a segítséget vigyük oda, ne a bajt hozzuk ide.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

magyarnemzet.hu

Így omlik össze a hatalmas híd, miután nekimegy egy nagy hajó + videó

ripost.hu

„Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat