KÜLFÖLD

Szlovákiából származhat a bécsi támadó fegyvere és a lőszer

A bécsi merénylet elkövetője júliusban járt Szlovákiában, ahol közvetítők segítségével juthatott a fegyverhez.
  • Szerző: Ripost

Szlovákiából származhat az a fegyver és a lőszer, amelyet a hétfői bécsi terrorista támadás elkövetője használt – állította kedden a heute.at osztrák hírportál. Roman Mikulec szlovák belügyminiszter a TV Joj kereskedelmi televíziónak kedden nyilatkozva ezt az értesülést megerősítette.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Olyan információm van, miszerint nálunk (Szlovákiában) járhatott a támadó, illetve a tettesek egyike, és lőszervásárlás iránt érdeklődött. Ezt az értesülést jelenleg a biztonsági szolgálatokkal ellenőrizzük” – mondta a belügyminiszter a televíziónak.

Az osztrák hírportál úgy tudja: a bécsi merénylet elkövetője júliusban járt Szlovákiában, ahol közvetítők segítségével AK-47 típusú (kalasnyikov) automata puskát és lőszert vásárolt.

A szlovák rendőrség azonnal a terrortámadás után ellenőrizni kezdte az osztrák-szlovák határon lévő különféle határátkelőket. „Az intézkedések célja megvédeni Szlovákia állampolgárait” – jelentette ki Mikulec.

Bécs, 2020. november 2.
Rendõrök biztosítják a helyszínt, miután lövöldözés volt a bécsi Stadttempel nevû zsinagóga közelében 2020. november 2-án. A rendõrség megerõsítette, hogy lövöldözés történt, de részleteket egyelõre nem közölt. A Kronen Zeitung szerint egy õrszolgálatot ellátó rendõr életveszélyesen megsebesült. A tettes szökésben van.
MTI/EPA/Christian Bruna
Fotó: MTI

Tekintettel arra, hogy a terrortámadást a bécsi zsinagógánál hajtották végre, Szlovákiában megerősítették a zsinagógák és a zsidó emlékhelyek ellenőrzését. Roman Mikulec azt mondta, hogy az intézkedéseket a szlovákiai zsidó egyházközségekkel együttműködve hozták meg.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?