Létrehozva: 2020.10.21.

Terroristákkal álltak kapcsolatban a lefejezett tanár ügyében letartóztatott személyek

A tanár halálával kapcsolatban őrizetbe vett két férfinak kiterjedt ismeretsége van aktív terrorista szervezetekben, egyikük többször is beszélt a tanár gyilkosával a merénylet előtt.

Franciaországban egyre több fizikai és verbális támadás éri a tanárokat, még az Adama Bizottság is otromba szóviccet tartalmazó táblával jelent meg a tanár emlékére rendezett megemlékezésen( lásd a cikk végén).

A nyomozás előrehaladtával újabb és újabb meglepő információk derülnek ki az október 16-án, pénteken iszlamista módszerrel kegyetlenül lemészárolt tanár, Samuel Paty meggyilkolásával kapcsolatban. Az elkövetőt, a 18 éves moszkvai születésű csecsen férfit, Abdoullakh Anzorov-ot ugyan nem sokkal a merénylet után lelőtték a rendőrök, ám egyre több új fejlemény kerül napvilágra arról, hogy miként szerzett tudomást az iskolában történtekről, illetve az is kiderült, hogy az iskola diákjai pénzért cserébe információkkal látták el a tettest az áldozattal kapcsolatban.

A Mediapart francia oknyomozó portál értesülései szerint az ügyben letartóztatásban lévő két férfi is közvetett és közvetlen kapcsolatban állt terroristákkal, akik több támadásban is részt vettek.

Az egyik gyanúsított Brahim Chnina, akinek a lánya abba az iskolába jár, ahol a lefejezett tanár, Samuel Paty tanított. Bár Chnina lányát nem tanította a meggyilkolt pedagógus, a diáklány társaitól hallotta, hogy Samuel Paty a Charlie Hebdo hetilapban is megjelent Mohamed prófétát ábrázoló gúnyrajzokat bemutatta és elemezte az iskolában. A tanuló ezt elmondta az apjának, aki a történteken annyira felháborodott, hogy több olyan videófelvételt is készített, melyben elítéli a tanár viselkedését és az elbocsátását követeli.

Az ügyben nyomozó ügyész, Jean-François Ricard elmondása alapján a férfi féltestvére, Khadidja Chnina, aki 2014 óta Szíriában tartózkodik, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagja. A nő neve már 2017-ben is felmerült a 2015-ös franciaországi merényletekkel kapcsolatos nyomozás kapcsán, ugyanis a neve benne volt az algériai terrorista, Adel Haddadi telefonjában. Haddadi az egyik terrorista, akit 2015-ben a Stade de France stadionnál elkövetett robbantással megbíztak, de még a merénylet előtt rendőrkézre került.

A másik őrizetbe vett férfi Abdelhakim Sefrioui, a francia imámok tanácsának tagja, aki közismert antiszemita és radikális iszlamista nézeteiről. Ő vezeti egyébként a Cheik Yassine nevű iszlám szervezetet, melyet fel kíván oszlatni a francia kormány. Emmanuel Macron államfő a Twitteren azt írta, hogy a Miniszterek Tanácsán feloszlatják a szóban forgó szervezetet és más akciók is várhatóak.

A Médiapart kiderítette, hogy a szervezet vezetője, Abdelhakim Sefrioui szintén kapcsolatban állt egy vagy több terroristával is, 2009-ben például három hónap leforgása alatt 88 alkalommal beszélt telefonon Mohamed Belhoucine-nal, aki a 2015-ben a párizsi Hyper Cacher boltnál történt merénylet elkövetőjének, Amedy Coulibaly-nak a tettestársa volt.

Visszatérve a videófelvételt közzétevő muszlim szülőre, az is kiderült, hogy Brahim Chnina kapcsolatban állt a tanárt lefejező terroristával, Abdoullakh Anzorov-val. Szintén a BFMTV számolt be róla, hogy három alkalommal is beszéltek illetve üzentek egymásnak a támadást megelőzően. Bár a férfi a nyomozóknak tagadta, hogy ismerte a támadót és elmondása alapján arra sem emlékszik, hogy volt köztük üzenetváltás – mivel azokban a napokban sok, számára ismeretlen személlyel beszélt vagy küldött üzenetet, akik a közzétett lázító felvétel után keresték meg -, kiderült, hogy október 9-én este 7 óra után hívta fel őt először a csecsen terrorista. Másnap szintén üzenetet küldött neki, melyben a franciaországi terrortámadások dátumáról, 2015-ről is említést tett, majd három nappal később ismét telefonon beszéltek. Brahim Chnina azonban azt állítja, hogy nem emlékszik a hívásra.

A brutális kegyetlenséggel kivégzett Samuel Paty halála óta egyre több iskolai erőszakra derül fény, a tanár emlékére tartott szimpátiatüntetésen például arról beszélt egy fiatal tanárnő, hogy késsel fenyegette meg az egyik diákja egy, az iszlámról tartott óra után. Most pedig arról számolt be az actu.fr hírportál, hogy a Párizzsal szomszédos Fontenay-sous-Bois nevű településen egy 10 éves kisfiú óra közben, a többi tanuló szeme láttára rátámadt a tanárnőre, először megharapta a karját, majd úgy megütötte a nőt, hogy eleredt az orra vére.

A hírportál értesülései szerint a Jihad nevű gyermek közismerten problémás tanuló, aki egyszerűen nem volt képes alkalmazkodni az iskolarendszerhez, a tanároknak azonban sajnálatos módon nem áll rendelkezésére semmiféle eszköz, amellyel kezelhetnék a hozzá hasonló diákokat.

A francia tanárokat azonban nem csak a diákok és a tanulók szülei inzultálják, a 2016-ban rendőri intézkedést követően elhunyt, a francia George Floyd-ként is emlegetett Adama Traoré nővére, Assa az általa vezetett bizottság nevében annak pár tagjával szintén tiszteletét tette a Samuel Paty emlékére rendezett felvonuláson a hétvégén Párizsban. Ám egy olyan táblát vittek magukkal, amelyre egy rendkívül ízléstelen szóvicc volt ráírva.

A táblán a következő szavak szerepeltek: mort en saignant, azaz elvérezve halt meg, csakhogy kiejtés szerint az „en saignant” (elvérezve, véres módon) és Samuel Paty foglalkozása, enseignant (tanár, oktató) ugyanúgy hangzik, a „mort” szó pedig nem csak azt jelenti, hogy meghalt valaki, hanem főnévként halottat is jelent, kiejtve tehát úgy is lehet értelmezni a feliratot, hogy halott oktató.

Ez is érdekelhet

origo.hu

15 év után szakított a magyar énekesnő

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

mandiner.hu

Őszintén remélem, hogy a következő években kizárólag ukránok kapják a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díjat – de tényleg!

metropol.hu

Házasság első látásra: Gyöngyi Csabival marad

mandiner.hu

Összeomlott a muszlim vezetésű skót kormány

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?