Létrehozva: 2020.09.06.

Több ezer járványtagadó tüntetett Rómában, persze maszk nélkül

Koronavírus-járványt tagadók tüntettek szombaton Róma történelmi központjában a fertőzés terjedését akadályozó óvintézkedések ellen. Több ezren voltak, és egyikük sem viselt maszkot. A megmozdulást élesen elítélte olasz politikusok sora.

A múlt hétvégén Berlinben háromszáz embert vett őrizetbe a német rendőrség a tüntetéseken, amelyeken a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedések ellen tiltakoztak. Most Rómában voltak hasonló megmozdulások.

Berlinben a legnagyobb tüntetés, amelyen egyes hírek szerint 21 ezren vettek részt, a Reichstag épületénél volt. A rendőrség később feloszlatta a koronavírussal kapcsolatos kormányzati politika ellen tiltakozó tömeget. A résztvevők ezután megrohamozták a lépcsőn felsorakozó rendőröket, de a visszaszorították őket. Dulakodás alakult ki, és a rendőrség paprika sprayt is bevetett.

Hasonló jelszavakat hangoztató – a koronavírus veszélyeit vitató, olykor a fertőzés létezését is tagadó -tiltakozó akciók voltak már Londonban, Párizsban, Zürichben és Bécsben is.

Több ezer koronavírus-szkeptikus tüntető gyűlt össze például Londonban a Trafalgar téren, hogy a szerintük szükségtelen vírus miatti lezárások és maszkviselés ellen tüntessenek. A brit, angol és walesi zászlókat lobogtató tömeg előtt számos olyan aktivista is felszólalt, akik összeesküvés-elméleteket terjesztettek a koronavírus-járvány kapcsán, azt állítva, hogy az egy nagyobb terv részeként kitalált, nem valós fenyegetés, így hát maszkviselésre, és karanténra sincsen semmi szükség.

Az esemény szónokai többször kiemelték, szerintük a kormánynak semmi köze ahhoz, hogy valaki kíván-e védekezni a vírusfenyegetés ellen, vagy sem, és az „egyéni szabadságjogok megsértése” a maszkviselés megkövetelése és a brit korlátozások bevezetése.

Más felszólalók arról beszéltek, nincs is egészségügyi veszély és járvány, az egészet csupán „a WHO, Kína, Soros és Bill Gates” találták ki, valamint arról is, hogy a közönséges influenzaoltás, sőt, bármilyen oltás „veszélyt jelent” ezért senki ne engedje azok beadását.

Olyanok is megjelentek, akik már tavasszal is teljesen megalapozatlanul az új 5G-s adótornyokat vádolták a koronavírus kitörése miatt, és híveik Anglia-szerte rongáltak meg ilyen antennákat márciusban és áprilisban.

A tüntetők azt követelték a brit parlamenttől, ne hosszabbítsák meg a veszélyhelyzetet megalapozó „koronavírus-törvényt” a továbbiakban, és hagyjanak fel a lezárásokkal.

Tegnap Rómában volt hasonló tiltakozó akció, annak ellenére, hogy a járványnak már 35 ezer halottja van Olaszországban, a fertőzöttek száma pedig meghaladja a 276 ezret.

A demonstrációt elítélte többek közt Luigi De Maio külügyminiszter és Virginia Raggi, Róma polgármestere. A járványban kételkedők és annak létét tagadók annak ellenére tüntettek, hogy már öt hete ismét töretlenül emelkedik a fertőzöttek száma. Péntekről szombatra újabb 1700 emberről bizonyosodott be, hogy elkapta a koronavírust.

A kételkedőket az sem győzte meg a járvány valódiságáról, hogy csütörtöktől kórházban van Silvio Berlusconi volt kormányfő szintén koronavírus-fertőzés miatt. Állapotát orvosai stabilnak mondják.

Egyre több ember magyarázza az alacsony magyarországi fertőzésszámot is azzal, hogy nincs is igazi járvány, ez pedig nagyon veszélyes – mondta Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának vezetője.

A járványtagadók tábora nő, ami egy ilyen légúton terjedő fertőzésnél komoly következményekkel járhat. Elég, ha egyetlen ilyen, magát a szakembereknél tájékozottabbnak tartó fertőzött maszk nélkül felszáll a buszra, és eltüsszenti magát – mondta.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Max Verstappen egy másik világsztárra cserélte a barátnőjét

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

metropol.hu

Közleményt adtak ki a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

mandiner.hu

Egy pillanatra észhez tért az Európai Néppárt, nekiment a közös uniós hitelfelvételnek

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye