KÜLFÖLD

Több mint 50 mecset kért állami pénzt Belgiumban

Több mint 740 ezer eurónyi támogatást fizettek ki 2018-ban a belgiumi flamand tartományok a területükön létesített mecseteknek állami támogatásként.
címkék:
  • Szerző:

2019-ben pedig megkétszereződött a támogatásért bejelentkező muszlim kegyhelyek száma, amelyeknél ráadásul az sem zárható ki, hogy a belga államon kívül külföldről is kapnak pénzeket – írja a V4NA hírügynökség.

A 2018 évi benyújtott beszámolóik alapján több mint 740 ezer eurós állami támogatást igényeltek és kaptak a Flandriában működő, hatóságilag elismert mecsetek állami támogatásként – derült ki Bart Somers, flamand együttélési és belügyi igazgatási miniszter beszámolójából, amelyet a liberális politikus a bevándorlásellenes Flamand Érdek (VB) képviselője, Chris Janssens írásbeli kérdésére adott válaszul. Minderről a VB-elnök, Tom van Grieken számolt be közösségi oldalán.

A miniszteri beszámoló szerint Flandria területén 27 államilag elismert muszlim vallási közösség részesül állami támogatásban, közülük azonban 5 még nem nyújtotta be a 2018-as évre vonatkozó pénzügyi beszámolóját. A legkisebb összeget, 17 ezer 141 eurót a Gentben működő Tevhid Camii mecset, a legnagyobbat pedig a waregem-i Assounah vallási közöség kapta, több mint 55 ezer eurót. Az is kiderül a miniszter tájékoztatásából, hogy ezekben a mecsetekben az imámok fizetését lényegében a belga állam finanszírozza.

„A vallási gyülekezetek finanszírozását szabályozó jogszabály jelenleg nem tartalmaz kötelezettséget a külföldről érkező pénzügyi támogatások bevallására. Így azt nem tudom megválaszolni, hogy a mecseteket külföldről is finanszírozzák-e , vagy sem”, idézi a szaktárca vezetőjének írásos válaszát a HLN flamand hírportál.

Az viszont biztos, hogy a muszlim vallási közösségeknek nyújtott állami támogatás évről évre népszerűbb Flandriában: az elismerteken kívül újabb 47 mecset nyújtott be támogatási kérelmet az államigazgatásnak, amelyeket az Új Flamand Szövetség adta korábbi belügyminiszter, Liesbeth Homans befagyasztatott. Homans 2019 februárjában úgy nyilatkozott: ha rajta múlik, a következő öt évben egyetlen mecsetet sem ismernek el állami támogatásra jogosult vallási központként.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?