POLITIK

Tombol a járvány Európában, nálunk a 15. legalacsonyabbak a halálozási számok

Magyarországon is a koronavírus második hulláma tombol. Európa-szerte felemelkedő ágában van a járvány. A hatóságok mindent megtesznek a védekezés érdekében.
  • Szerző:

Az elmúlt napon 56 beteg hunyt el és 2194 fővel emelkedett a fertőzöttek száma, ezzel szemben például Csehországban egy nap alatt 13 ezer új koronavírusost találtak és Romániában is 6000 friss esetet regisztráltak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

De az új napi fertőzések száma szerdán (október 28-án) rekordot döntött Olaszországban, Németországban, Portugáliában, Bulgáriában, Lengyelországban, Ukrajnában is. A koronavírusos halálozások száma szerdán (október 28-án) minden korábbinál magasabb volt Oroszországban, Lengyelországban, Ukrajnában és Romániában.

Fotó: MTI

A szigorú járványügyi intézkedéseknek és a lakosság együttműködésének köszönhetően az uniós összevetésben Magyarországon a 15. legalacsonyabbak a népességarányos halálozási számok. Jobban állunk, mint Belgium, Spanyolország, Olaszország, Svédország, Franciaország, Hollandia, Írország, Románia, Luxemburg, Csehország, Portugália és Bulgária.

Ha a WHO legfrissebb statisztikáját nézzük, akkor Magyarországon egymillió főre vetítve 159-en haltak meg a koronavírus-járványban. Belgiumban 939-en, Spanyolországban 749-en, Nagy-Britanniában 662-en, Olaszországban 620-an, míg Svédországban 585-en haltak meg.

Ami a tesztek számát illeti, már több mint 1 millió 30 ezer tesztet végeztek ez idáig a hatóságok el. A pozitív tesztek aránya, az utolsó elérhető adatok alapján nálunk a legalacsonyabb a visegrádi országok között. Ez is azt mutatja, hogy a nemzetközi gyakorlatnak és a WHO ajánlásainak megfelelően tesztelnek Magyarországon.

Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

Az operatív törzs mai tájékoztatása szerint, újabb kétszáz mintavételi egység bevetésére kerül sor annak érdekében, hogy a fertőzéseket időben igazolni lehessen – mondta Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

A járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség, vagyis továbbra is nagy az egyéni felelősség szerepe a védekezésben, különösen a maszkviselésre vonatkozó előírások betartásában. Ahogy az az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján is elhangzott szeretnénk erőteljesebben érvényesíteni a szabályok betartását. A rendőrök fokozottan ellenőrzik a maszkviselést az üzletekben és bevásárlóközpontokban és emelkedett a hatósági házi karantént megszegőkre kiszabható bírság összege is.

Jelenleg kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes habcsókot keresed? Íme a legjobb recept!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?