Létrehozva: 2022.01.24.

Tömött sorokban álltak a látogatók a megnyíló Magyar Zene Háza előtt, máris csodájára járnak

Már több ezren foglaltak jegyet a Magyar Zene Háza programjaira, amit szombaton adtak át, és vasárnap már a nagyközönség előtt is megnyitotta a kapuit.

A Liget Projekt részeként létrejött intézmény egyedülálló zenetörténeti kiállításokkal és sokszínű zenei kínálattal várja a zeneszerető embereket – hangzott el az M1 Híradójában.

Már kora délelőtt tömött sorokban álltak a látogatók a Magyar Zene Háza előtt, ami vasárnap nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt. Többen kifejezetten büszkék az intézményre.

Nagy az érdeklődés, már több ezren foglaltak jegyet a Magyar Zene Háza programjaira. Már az első napon is teltház volt a Zene Háza 300 fős üvegfalú koncerttermében, ahol a Magyar Zeneakadémia növendékei tartottak különböző stílusú koncerteket.

A Zene Házának állandó kiállítása, a legelső átfogó zenetörténeti kiállítás Magyarországon. A zenetörténeti kalandozás az ősember mágikus cselekményeitől, vagyis a zene születésének pillanatától indul, majd a magyar népzene gyökereivel folytatódik.

A zenetörténeti kiállítás az „Utazások térben és időben” címet viseli. Az időutazásban pedig egy térérzékelő fülhallgató segíti a látogatót, ami a kijelölt pontokra lépve különböző dallamokat szólaltat meg, amik az élet egyes szakaszaihoz kötődnek, mint például a gyermekkor, a szerelem vagy az elmúlás.

Dobok és burkolatban elhelyezett zenélő párnák, valamint oszlopharangok is helyet kaptak a Magyar Zene Háza épületének kertjében. A zenei játszóteret olyan egyedi kültéri eszközökkel látták el, aminek működtetésével a látogatók hangokat, ritmusokat szólaltathatnak meg.

Az intézmény zenekínálata rendkívül sokszínű

– erről már Batta András számolt be. A Magyar Zene Házának ügyvezetője elmondta: a jövőben a klasszikus zenétől a világ- és népzenén át egészen a popig, minden műfajban rendeznek majd koncerteket, amikre már most sok az érdeklődő.

Az intézmény szombati avatóünnepségén Orbán Viktor miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy míg Európa nehéz időket él át, például a járvány és a népvándorlási hullámok miatt, addig Magyarország bővül.

Máshol az ilyen intézmények járvány idején inkább bezárni leépülni és visszahúzódni szoktak, míg nálunk itt áll teljes fényében ez a lenyűgöző erős, kulturális kisugárzású új intézmény. Ráadásul a Magyar Zene Háza nem magában árválkodik, hanem része egy hatalmas nagy beruházásnak, vagyis állapítsuk meg, mi kulturális expanzióban vagyunk válság ide vagy oda.

A Magyar Zene Háza programjairól az intézmény internetes oldalán lehet tájékozódni.

Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, „válság ide vagy oda” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén, szombaton Budapesten. A kormányfő kiemelte: nehéz időket él át Európa, járványok, népvándorlási hullámok követik egymást.

„Az európai energiaválság itt van a nyakunkon, a brüsszeli ideológiai nyomásgyakorlás is nő, miközben kontinensünk” politikai, katonai, gazdasági és kulturális súlya is folyamatosan zsugorodik a világ többi részéhez mérve

– fogalmazott. Úgy vélte, máshol az ilyen intézmények a járvány miatt inkább bezárni, leépülni és visszahúzódni szoktak, miközben „nálunk itt áll teljes fényében” ez a lenyűgöző új intézmény. Ráadásul a Magyar Zene Háza nem magában árválkodik, hanem része egy hatalmas kulturális beruházásnak – tette hozzá A magyar kultúra napján tartott ünnepségen. Orbán Viktor közölte: az elérhető legfrissebb adatok szerint a magyar kulturális kiadások arányaiban – igaz, holtversenyben – az első helyen állnak az Európai Unióban. 2010-ben ugyan a középmezőnyben voltunk, „de jött a nemzeti alkotmányos fordulat”, és sikerült visszakapaszkodni az élre – mondta. Hozzáfűzte:

a magyarok önképének fontos része, hogy „mi kultúrnemzet vagyunk”.

Kifejtette: minden új épület kockázat, csak a kész épületre vetett első pillantás hoz megnyugvást, de közmegegyezésnek tűnik, hogy Fudzsimoto Szú kiváló munkát végzett. Úgy látja, a japán tervező alkotta térben „mi, magyarok otthon érezzük magunkat”, talán mert a két nép, a japán és a magyar géniusz közötti távolság mégsem olyan nagy, mint a földrajz alapján tűnik. De az is lehetséges magyarázat – vélekedett -, hogy ez az épület „nem akarja megerőszakolni a környezetét”, inkább organikusan illeszkedik, idomul, harmonizál, „és ez a magyar szemnek szép”, ez a megközelítés nemcsak a japán, hanem a legkiválóbb magyar építészeti hagyományoknak is sajátja. A miniszterelnök elmondta: nem szabad elfelejteni, hogy „miként viselkedtek politikai ellenfeleink a Városliget megújításának ügyében”, és nem véletlen, hogy „a főpolgármester úrnak éppen máshol akadt ma dolga”. Látva ezt a gyönyörű épületet, a tömött sorokat, a számos nemzetközi elismerést, “a Napnál is világosabb, nekünk volt igazunk” – hangsúlyozta. Közölte:

a baloldal védte, ami lepusztult, lelakott és méltatlan volt és ellenezte, ami szép, világszínvonalú és lélekemelő.

„Nagy a kísértés, de talán mégsem illik, hogy a magyar kultúra napján politikai revánssal foglalkozzunk”, de „ne feledkezzünk el róla, csak halasszuk ezt el”, és inkább „áprilisban húzzuk el a nótájuka” – mondta. A kormányfő felidézte: 2010-ben azt akarták, hogy a Liget váljon újra a magyar kultúra fellegvárává, és így született meg a Liget Projekt, amely Európa legnagyobb kulturális beruházása. Köszönetet kell mondani Tarlós Istvánnak, akinek főpolgármestersége alatt a beruházások elindulhattak, az ő idejében a főváros és a kormány olyan olajozott együttműködést hozott létre, „amelynek gyümölcseit még hosszú évtizedek múltán is élvezni fogják a budapestiek, és büszke lesz rá az egész magyar nemzet” – vélekedett. Orbán Viktor megjegyezte:

az országépítők nevét a magyar nemzet soha nem felejti el, és bár kerékkötők, károgók, hátráltatók, országrombolók mindig voltak, az ő nevükre senki sem emlékszik, mert a magyar nemzet „kiejti őket az emlékezetéből”.

Kiemelte: jelenlegi formájában a Liget Projekt egy félkész vállalás, egy befejezetlen mű, torzó. Éppen ezért nagyon várják már, hogy “a magyar választók áprilisban végre pontot tegyenek az ügy végére, és lezárhassuk ezt a vitát” – mondta. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a mai európai politikai viták új fénytörésbe helyezik az európai magaskultúrát és annak küldetését. „Globalizáció versus keresztény alapok, brüsszeli bürokrácia a nemzeti büszkeséggel szemben, bevándorlás versus családtámogatás, gender politika vagy gyermekvédelem” – sorolta. Úgy vélte, ez nem egy Nyugat-Kelet, hanem egy új Nyugat-Nyugat konfliktus, és ennek következtében a kulturális elidegenedés fenyeget. „Mi viszont Európát szeretnénk egyben tartani, tennünk kell tehát a kulturális elidegenedés ellen is” – jelentette ki. Orbán Viktor szerint ezért most a magaskultúra klasszikus értékeihez kell fordulni; a magaskultúra közvetíthet, tiszteletet parancsol és odafigyelést követel „ebben a bábeli zűrzavarban”. Ha van olyan magasabb rendű cél, amelynek az elérésére a zene – ideértve a magyar zenét is – alkalmas, akkor ez éppen az – mondta a kormányfő.

A Magyar Zene Háza Zuglóban, a Városligetben, az egykori lepusztult Hungexpo irodaházak helyén épült fel, az új épület környékén pedig egy évtizedekig elzárt és elhanyagolt, mintegy hétezer négyzetméternyi zöldfelület újult meg.

Az elmúlt években számos nemzetközi szakmai elismerésben részesült a Magyar Zene Háza, legutóbb a világ 22 legjobb, 2022-ben megvalósuló kulturális látványossága közé választotta az egyik legmeghatározóbb nemzetközi programajánló magazin.

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója az átadóünnepségen hangsúlyozta: a legkülönfélébb műfajok képviselői egyaránt meghívást kapnak majd, így a Magyar Zene Háza nem egyszerűen egy zenei intézmény, hanem a Városliget egykori hangulatának örököse, valódi „zenepavilon” lesz a park közepén.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat