Létrehozva: 2020.08.31.

Törökországban, ha nem viselsz maszkot 36 ezret kell fizetned

Bár általános érvényű korlátozás jelenleg nincs érvényben, ugyanakkor a 81 tartomány mintegy háromnegyedében kötelező közterületen a maszk viselése.

Aki ezt megszegi 900 líra (mintegy 36,5 ezer forint) pénzbüntetést kaphat.

Törökországban hétfőn három és fél hónap után ismét 1600-hoz közeli értékkel, 1587-tel emelkedett a koronavírus-járvány újonnan azonosított fertőzöttjeinek napi száma – közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. Ezzel a regisztrált esetek száma 270 ezer 133-ra nőtt.

A napi esetszám június 15. óta nem járt 1600 közelében. A mutató pénteken 1517-en, szombaton 1549-en, vasárnap 1482-n állt.

Törökországban hétfőn 44-en vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 6370-re emelkedett. A halálesetek napi száma május végétől egészen múlt csütörtökig 14 és 30 között ingadozott, majd pénteken meghaladta a 30-at, azóta pedig napról napra nő. A szombati adat 39, a vasárnapi 42 volt.

Az elmúlt 24 órában a súlyos betegként nyilvántartottak száma tovább emelkedett, 945-ről 961-re.

A gyógyultak száma 1087-tel 244 926-ra nőtt, ez a napi adat azonban immár három hete alulmarad az új fertőzöttek számával szemben.

A 83 milliós országban idáig mintegy 7,14 millió vírustesztet végeztek el.

Általános érvényű korlátozás jelenleg nincs érvényben, ugyanakkor a 81 tartomány mintegy háromnegyedében kötelező közterületen a maszk viselése. A szabály megszegése 900 líra (mintegy 36,5 ezer forint) pénzbüntetést von maga után.

A 65 évnél idősebbekre és a krónikus betegekre az ország mintegy felében vonatkoznak tiltások. A rendelkezések eltérőek, de általánosságban a reggeli és az esti órákat illető kijárási korlátozást, valamint különböző eseményektől és helyszínektől – például esküvőktől és piacoktól – való távolmaradási kötelezettséget fogalmaznak meg.

Törökországban hétfőn távoktatással kezdődött meg a 2020/2021-es tanév. Az oktatási minisztériumnak az a célkitűzése, hogy a diákok a negyedik tanítási héttel kezdődően, szeptember 21-étől fokozatosan vissza tudjanak térni az iskolapadokba.

Spanyolországban is tovább emelkedik az igazolt koronavírus-fertőzések száma, péntek óta 23 ezer pozitív esetet regisztráltak. Ezt Fernando Simón, az egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója közölte hétfőn Madridban. A járványügyi vezető kifejtette: az elmúlt 24 órában mintegy 2500 új fertőzést azonosítottak a vizsgálatok, ezzel a járvány kezdete óta kiszűrt esetek száma meghaladja a 462 ezret.
A szakember a terjedés növekedésének fő okaként az országon belüli mobilitást nevezte meg, hozzátéve, hogy a most kiszűrt fertőzöttek 55 százaléka 40 év alatti, 10 százalékuk pedig 70 év feletti.
Fernando Simón beszélt arról is, hogy a sűrűn lakott területeken sokkal nehezebb ellenőrzés alatt tartani a vírus terjedését, például ezért is a madridi autonóm közösségben fordul elő ismét a legtöbb fertőzés, az összes eset mintegy 20 százaléka.
A fővárost is magába foglaló tartományban egy nap alatt 554-gyel emelkedett az esetszám, amelyet Baszkföld és Andalúzia követ 394, illetve 308 napi új igazolt fertőzéssel.

„Közel vagyunk ahhoz, hogy kétszer annyi tesztet végezzünk, mint amennyit július végén” – fogalmazott az igazgató.

Mint mondta, több mint 566 ezer PCR-teszt készült el augusztus 21-e és 27-e között. Ezek az adatok állami és magán úton elvégzett vizsgálatokat is tartalmazzák. Az eredményt azonban keserédesnek nevezte a szakember, mivel a diagnosztikai kapacitás növelésével növekedett a feltárt esetszám is. Tájékoztatása szerint a növekedő esetszámok ellenére a helyzet továbbra sem azonos a tavaszi állapottal, ugyanis az országos kórházi ellátási kapacitás 6 százalékát fordítják jelenleg Covid-betegek kezelésére. Madridban ez 16 százalék, Baszkföldön 11 százalék, míg Navarrában és Valenciában viszont csak 4 százalék. A fertőzés következtében ez elmúlt egy hét során 141-en vesztették életüket, a halálos áldozatok száma összesen már meghaladja a 29 ezret. Az elhunytak többsége 85 év feletti, idős beteg volt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

hirtv.hu

Gulyás Gergely: Épeszű ember nem tárja a nyilvánosság elé a feleségével folytatott beszélgetést

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Tuti trükk a főtt tojás pucolásához: így biztosan nem ragad a héjhoz a fehérje

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett