Létrehozva: 2017.09.27.

Történelmi döntés születhet a devizahitelesek ügyében

Mindent felforgathat a devizakölcsönök ügyében egy bírósági döntés: arról határoznak ugyanis egy román hitelperben, hogy tisztességtelen-e, hogy a bankok a devizahitel-szerzõdésekben egyoldalúan a fogyasztókra hárították az árfolyamkockázatot? A kérdés a magyar kölcsönfelvevõket is érdekelheti: egyes becslések szerint annak idején ezermilliárdos kárt okozott az érintetteknek, hogy az árfolyamok változásából eredõ terheket az adósok viselték.

Lehóczki Balázs, az Európai Bíróság munkatársa szerint a román per amiatt kezdődött, hogy a lej jelentősen leértékelődött a frankkal szemben, és a többletterhet a román adósnak kellett viselnie. A luxembourgi döntés erősen befolyásolhatja a hazai joggyakorlatot is. A magyar igazságszolgáltatás legfelső fóruma árgus szemekkel figyeli azokat a devizahitelpereket, amelyek a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság előtt folynak. Mihelyst valamelyik per lezárul, áttekintik az uniós ítéletet, s ha kell, a Kúria módosít a korábbi fontos hazai döntéseken.

 

Mint ismert, Magyarországon 2002 után a szocialista kormány megszüntette a korábbi otthonteremtési rendszert. Ez a devizahitelezés felé terelte a magyar családokat, aminek eredményeként a lakossági devizahitelek összege több mint százszorosára emelkedett. A 2008-as gazdasági válság miatt jelentősen megváltoztak az árfolyamok, így megemelkedtek a magyar állampolgárok banki tartozásai és törlesztőrészletei is. Több százezer magyar család került kilátástalan helyzetbe, sokakat a kilakoltatás veszélye fenyegetett. A szocialista kormány semmilyen támogatást nem adott nekik.

Segítséget nyújtottak a devizahiteleseknek

Ezzel szemben Orbán Viktor kormánya segítséget nyújtott a devizahitelezés miatt bajba jutott családoknak. A 2010-es választásokat követően a Fidesz–KDNP-kormány első intézkedéseként kilakoltatási moratóriumot hirdetett, ezt követően bevezetésre került az árfolyamgát, és lehetővé vált a végtörlesztés. A fentieken túl a kormány létrehozta a Nemzeti Eszközkezelőt, amely több mint százezer embernek nyújtott biztonságos otthont.

Az Orbán-kormány több alkalommal is egyeztetett a devizahiteleseket képviselő szervezetekkel, és figyelembe vette a kéréseiket. A jobboldali kormány 2014-ben újabb intézkedésekről döntött. Ezek közé tartozott a hitelek forintra váltása és a bankok elszámoltatása. A kormány és a parlament döntéseinek köszönhetően a hiteleseknek visszajártak azok az összegek, amelyeket a bankok az egyoldalú kamatemelésekkel és az árfolyamrésekkel tisztességtelenül vettek el. A jobboldali többség bevezette a magáncsőd intézményét is a legnehezebb helyzetben lévő adósok számára.

A harmadik Orbán-kormány intézkedéseinek köszönhetően a családok ma már jelentős állami támogatást vehetnek igénybe használt és új lakások vásárlása esetén is. Ez segít a családoknak abban, hogy túlzott eladósodás nélkül saját lakáshoz juthassanak.

Tématámogatás. Készült Magyarország kormánya támogatásával.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút