POLITIK

Továbbra is súlyos gond a migráció Olaszországban

Matteo Salvini aggódik a bevándorlás kezelésének módja miatt, a jobboldali, Girgia Meloni vezette Olasz Testvérek párt pedig tiltakozást szervezett a migráció ellen Dél-Olaszországban.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Matteo Salvinit, a Liga vezetőjét aggasztja a kormányfő, Mario Draghi új migrációs stratégiája, ami alapján minden migrációval kapcsolatos döntés a belügyminiszter és a miniszterelnök kezében összpontosulna, a migráció kezelése pedig a titkosszolgálatért és nemzetbiztonságért felelős aljegyző feladata lesz a későbbiekben.

Ezzel a lépéssel kívánja az új olasz miniszterelnök a migráció okozta feszültségeket elvezetni a többpárti koalíciós kormányon belül.

A tervezett migrációs stratégia kidolgozása az aljegyző és a biztonsági szervek feladata lenne. Így a továbbiakban a pártoknak nem lenne akkora beleszólása a migrációs krízis kezelésébe. Az illegális bevándorlási stratégia kidolgozását viszont még el sem kezdték, mivel nem egyeztek meg a pártok az aljegyzők személyéről.

Mindeközben, még mindig hatalmas az Olaszországra nehezedő migrációs nyomás, csak ebben az évben 4536 fő ért partot Olaszország partjainál.

Erre kívánta felhívni a figyelmet a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek tiltakozása Porto Embedocle kikötőjében, ahova volt olyan nap, hogy 100-120 migráns is érkezett. Ráadásul őket azonnal karanténba kellett helyezni, mert sok volt köztük a koronavírus gyanús beteg, ami hatalmas anyagi terhet rótt a város önkormányzatára.

Az olasz alsóház többsége tavaly decemberben igent mondott Matteo Salvini volt belügyminiszter nyáron bevezetett migrációs intézkedéscsomagjának módosítására.

A Matteo Salvini vezette ellenzéki Liga párt képviselői a szavazás elején nagy méretű transzparenst tartottak a magasba az ülésteremben „Stop az illegális bevándorlási törvényre” felirattal. Szégyen, szégyen! – skandálták a jobbközép frakciók tagjai.

A képviselőház 279 igen és 232 nem szavazattal elfogadta a volt belügyminiszter Matteo Salvini nevével fémjelzett migrációs-biztonsági törvénycsomag módosítását. Az intézkedéseket a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) akkori közös kormánya 2019 augusztusában vezette be. A módosítások a 2019 szeptemberében történt kormányváltással indultak, amikor az M5S a baloldali Demokrata Párttal (PD) folytatta a kormányzást.

Matteo Mauri helyettes belügyminiszter decemberben a Salvini-féle törvények átírását az emberséghez és a nemzetközi joghoz való visszatérésnek nevezte. A módosítások értelmében a kormány véget vet a „bezárt kikötők” korábbi politikájának: többek között erősítik a befogadási rendszert, majdnem automatikus menedékben részesítik a tengeren érkezőket, akik a nemzeti egészségügyi és társadalombiztosítási hálózatba is bekerülnek, felgyorsítják az állampolgársági eljárást, eltörlik a migránsokkal érkező civil hajókra kivetett szankciókat. A Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország úgy látja, a kormány megnyitja a kikötőket az illegális bevándorlók előtt, cinkosává válik az embercsempészeknek, és biztonsági veszélynek teszi ki Olaszországot és Európát is.

Folyamatosan nő a jobbközép pártok támogatottsága Olaszországban. Matteo Salvini, Giorgia Meloni és Silvio Berlusconi pártjainak össztámogatottsága már elérte a 48 százalékot.

A közvélemény-kutatások alapján Giorgia Meloni pártja, az Olasz Testvérek (Fratelli d'Italia) jelentős növekedést könyvelhet el. Az olasz testvérek vezetőjének döntése, amely szerint nem támogatja a koalíciós kormányt, úgy tűnik meghozza gyümölcsét a támogatottság szempontjából. A felmérés egyébként is az olaszok széles körű elégedetlenségét tárja fel az új kormány összetételével kapcsolatban.

Az Olasz Testvérek támogatottsága Mario Draghi kormányának megalakulása óta 1,3 százalékponttal növekedett, és elérte a 17,5 százalékot. Nagyon erőteljes növekedés, amelynek eredményeként Giorgia Meloni pártja felveheti a versenyt a Demokrata Párttal.

A demokraták támogatottsága 0,4 százalékot csökkent,18,3 százalékon áll, csak 0,8 százalékkal különbözik az Olasz Testvérektől, amelynek célja most a Liga mögött a második nemzeti párttá válni, megerősítve a jobbközép koalíciós pozícióját.

A Liga támogatottsága szintén gyarapodott az elmúlt időszakban, a 0,5 százalékpontos növekedéssel szilárdan megőrzi az első nemzeti párt címét az olaszok támogatottságának 23,1 százalékával, míg egy másik felmérés 24 százalékot mutat Salviniéknek.

Silvio Berlusconi pártja, a Forza Italia támogatottsága is folyamatosan emelkedik és egy nagyobb teret nyer magának. A legutóbbi felmérés szerint elérte a szavazatok 8,1 százalékát a 0,6 százalékpontos növekedésnek köszönhetően.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?