BOZÓT

Tüntettek Gothár Péter ellen a nőszervezetek tagjai

A szexuális zaklatást elkövető rendező darabjai ellen tüntettek, és online petíció is indul.
  • Szerző: BDF

Minden színház vegye le a műsoráról Gothár Péter rendezéseit addig, amíg nem történik meg a rendező zaklatási ügyének alapos kivizsgálása! Ezt követelték a nőszervezetek képviselői szerdán Budapesten, majd azt is bejelentették: online petíciót is indítanak – írta meg az Origo.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Fotó: Origo

Ugyanis a Katona és az Alföldi Róbert nevéhez köthető Átrium még mindig játszik Gothár-darabokat. Jóllehet, ez részükről tudatos döntés, hiszen rövidesen egy Kerényi Miklós Gábor-darabot is bemutatnak, aki két éve, 2017-ben szintén szexuális zaklatással bukott le.

„Ma Magyarországon egyetlen nőnek sem szabad átélnie olyan zaklatást, amely a hírek szerint ebben a színházban megtörtént” – mondta el a Katona előtt a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke. Szőnyi Kinga kiemelte, hogy a szexuális zaklatást elkövető rendező a Színművészetin a jövő generációit is tanítja, ezért most sok szülő fél elengedni a gyerekeit az egyetem falai közé. Az ország viszont nem vesztheti el a tehetségeket azért, mert nem akarnak egy romlott közegben tanulni.

Az elnök hozzátette, hogy 1956-ban éppen ezen a napon az asszonyok néma tüntetéssel álltak ki a Vörösmarty téren egy elnyomó diktatúra ellen, melynek jelmondata a következő volt:

„A nők ereje legyőzi még a fegyvereket is!”

Fotó: MTI/ Mónus Márton

Szőnyi azt is megjegyezte, hogy megengedhetetlenek a színházban történt atrocitások, és az is, ahogyan az egyetem akart eljárni az ügyben.

Mindeközben Király Nóra, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület alapítója közölte, hogy online petíciót indítanak a www.noiszem.hu honlapon, amivel azt szeretnék elérni, hogy ne maradjon következmények nélkül az ügy, és ezzel talán mások is megmenthetnek a zaklatástól.

Majd hozzátette, hogy Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója elismerte, hogy már egy éve tudott a zaklatásról, mégsem tett semmit. Holott egy jóérzésű, felelős vezetőnek ez kötelessége lett volna.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?