Létrehozva: 2020.04.29.

Új kutatások: Miért veszélyesebb a koronavírus az idősebbekre?

A Massachusetts Institute of Technology kutatói szerint nem az idősebbek gyengébb immunrendszere ennek az oka, hanem a tüdőszövetek „merevsége”.

Miért veszélyesebb, miért okoz több halálesetet a koronavírus az idősebbek körében? Eddig mindenki úgy gondolta, hogy ennek a már gyengébb, a fertőzésekkel kisebb hatásfokkal szembeszálló immunrendszer az oka. Az amerikai Massachusetts Institute of Technology kutatói most új elmélettel álltak elő.

Ennek lényege, hogy a vírus könnyebben szaporodik és terjedhet el az az időskorúak már merevebb, több fehérjerostot tartalmazó, kevésbé rugalmas tüdőszövetében. Ezen a merevebb sejtszerkezetű tüdőszöveten szerintük kényelmesebben tapadhat meg és kezdhet szaporodni a koronavírus.

Az idősebb tüdőt a proteinszálak megszaporodása teszi merevebbé, amit az elhízás, a mozgást nélkülöző életmód is elősegíthet. Ezekbe a szövetekbe, ezekbe a sejtekbe könnyebben talál utat magának a vírus, hogy aztán ott szaporodni kezdjen, gyakorlatilag „átvéve az irányítást”.

A gyulladásos területen aztán elhalt sejteket, kórokozókat tartalmazó folyadék szaporodik fel, a hörgőcskék és az egész tüdő „izzadmánnyal” telítődik, amitől a légzőszervrendszer képtelen lesz funkcióját ellátni: az oxigénfelvétel és a szén-dioxid-leadás lehetetlenné válik, a páciens megfullad.

A kutatók szerint nagyon fontos lehetnek ezek a részletkérdések is a betegség legyőzésében, nem szabad kizárólag csak a vakcina kifejlesztésére koncentrálni.

A koronavírus által okozott tüdőgyulladás azért is különösen veszélyes, mert úgy tűnik, hogy az egész tüdőt érinti, és nem csak annak bizonyos részeit, ráadásul nagy kockázatot jelentenek a másodlagos fertőzések is. Amennyiben a fertőzés elérte a tüdőt és a légzőhólyagocskákat is, az egészséges szervezet első reakciója, hogy megpróbálja elpusztítani a vírust, és megakadályozni, hogy a kórokozó reprodukálja magát. A szervezetnek ez a védekező mechanizmusa ugyanakkor romlik azokban az esetekben, amikor a betegek 65 év felettiek és valamilyen egyéb krónikus egészségügyi problémában (szív- és tüdőbetegség, cukorbetegség) szenvednek.

Vagyis két dolog adódik össze az idősebbek esetében. A merevebb tüdőszövet sokkal jobb lehetőségeket kínál a vírus megtapadásához és elszaporodásához, amit aztán az idősebbek kétség kívül gyengébb immunrendszere már sokkal kisebb eséllyel tud csak legyőzni. Nem beszélve arról, ha egyéb krónikus megbetegedésekben is szenvednek.

Ráadásul bármennyire is egészséges valaki, az életkor előrehaladtával a tüdőgyulladás kialakulásának kockázata egyértelműen növekszik. Valószínűleg ez is összefügghet a merevebb tüdőszövettel.

Ráadásul a koronavírus okozta tüdőgyulladás, más „hagyományos” tüdőgyulladásokkal ellentétben nem korlátozódik a tüdő bizonyos részeire, hanem az egész tüdőre, annak mindkét oldalárra szétterjed. Különösen ijesztő, hogy a COVID-19 betegségből felépülő páciensek nagy mértékű, maradandó tüdőkárosodást szenvedhetnek, ha a gyulladás nem hagy alább időben. Ez pedig azt jelentheti, hogy a tüdőlebenyek hegesedése miatt egyes esetekben hosszú távon is állandósulhat a légszomj, a légzési nehézség.

Kínai szakértők az elsőként felgyógyulók csoportját követték nyomon, és megállapították, 12 emberből 2-3-nál jelentkezett a szerv tartós károsodása. Ha egy kicsit is tempósabban sétáltak, már kapkodták a levegőt„ – nyilatkozta a South China Morning Post újságnak a kutatócsoport egyik tagja, Owen Tsang Tak-yin. Néhány páciensnél a tüdőfunkció 20-30 százalékkal is csökkenhet a felépülést követően”

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

life.hu

Csalódtak Katalin és a királyi család rajongói: nem azt kapták, amit vártak Lajos születésnapján

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

ripost.hu

Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

vg.hu

Romániai gigagyárba toboroznak munkaerőt Magyarországról, rendkívül magas fizetéssel

origo.hu

Az operatőrét agyonlövő Alec Baldwin rátámadt egy nőre, aki gyilkosnak nevezte - videó

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 24.: a Skorpió új periódust kezd, a Halak bevonzza, amire vágyik

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

ripost.hu

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll