POLITIK

Újabb szigorításokat vesznek fontolóra

Megfontolandó a plázák és iskolák ideiglenes bezárása a különböző vírusmutációk rendkívül gyors terjedése miatt – jelentette ki Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A szakember szerint egy rövid, kéthetes zárás komoly javulást eredményezne a járványügyi adatokban. A felvetés mögött komoly dilemma húzódik: hogyan lehet a leghatékonyabban védekezni a vírus ellen akkor, amikor már javában tart a vakcináció, de a harmadik hullám minden eddiginél durvább következményekkel fenyeget.

„Most a legfontosabb a kontaktusok és a közösségi találkozások számának csökkentése. Ennek érdekében komoly lépéseket tettünk, hiszen például a rendezvényeket jó ideje nem lehet megtartani. Ugyanakkor úgy látom, hogy a korábban említettek miatt korlátozni lehetne az üzletek nyitvatartását egy rövidebb, kéthetes időszakra úgy, hogy csak a létfontosságú boltok (élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták) maradhassanak nyitva. Véleményem szerint a lépés azért is lenne indokolt, mert a plázákban nagyobb tömegek vannak” - ezekkel a szavakkal vezette fel Galgóczi Ágnes, hogy a járvány harmadik hullámára tekintettel megfontolandó a bevásárlóközpontok, illetve a nem létfontosságú üzletek átmeneti bezárása.

A járványügyi szakember a plázák mellett az iskolák korlátozásának lehetőségét is felvetette. Szerinte a járványügyi adatok azt mutatják, hogy a gyerekek körében erőteljesen terjed a fertőzés. „Az is egy megfontolandó lehetőség, hogy az alsó tagozatos osztályok is rövid időre digitális oktatásra álljanak át” – egészítette ki a korábbiakat.

Az NNK járványügyi osztályvezetője úgy látja, hogy nem lenne haszontalan a kényszerszünet: szerinte egy rövidebb lezárási időszak komoly eredményeket hozna a járványügyi helyzetben. A felvetés mögött persze komoly dilemma húzódik meg:

  • egyrészről itthon már javában zajlik a vakcináció: eddig közel 700 ezren kapták meg az oltást, negyedmillióan pedig már a második körön is túl vannak. Az is köztudott, hogy kizárólag a megfelelő átoltottsági szint elérésével lehet legyőzni a vírust;
  • másrészről megérkezett Magyarországra is a harmadik hullám, az új mutánsok miatt a vírus a korábbiakhoz képest jóval gyorsabban terjed, és jól érzékelhetően súlyosabb megbetegedéseket okoz.

Magyarán, már lehet látni a járvány végét, hiszen folyamatosan érkeznek a vakcinák, viszont a járvány minden eddiginél durvább következményekkel fenyeget. Ebben a felemás helyzetben felmerül tehát a kérdés: hogyan lehet a leghatékonyabban védekezni a vírus ellen?

A kormány azt az elképzelést követi, hogy ha nyitunk, akkor véglegesen kell nyitni bármit is, az összevissza rángatásnak nincs értelme. Magyarország egyébként éppen konzekvens stratégiájának köszönhetően volt sikeres eddig a járványkezelésben: míg több uniós ország is kapkodva, óriási járványügyi káoszt okozva hozta meg a járványügyi intézkedéseket, addig a magyar irányvonal végig világos és követhető volt, hiszen november óta szinte ugyanazok a szabályok vannak érvényben. Ezzel szemben több nyugat-európai ország is azzal szembesült a gyors nyitás után egy-két héttel, hogy még szigorúbb szabályokat kell hozni, mint azt megelőzően.

Magyarán, az előzőekből következően az átmeneti hetekben, amíg az ország eljut a biztonságos nyitásig, és az átoltottság elér egy bizonyos szintet, felmerülhet az iskolák, de leginkább a plázák rövid ideig tartó bezárása.

A bevásárlóközpontok esetében ez indokoltabb lehet, hiszen ezeken a helyeken nagyon sokan gyűlnek össze, ami értelemszerűen elősegíti az amúgy is gyorsan terjedő vírusmutációk terjedését. Egy tavaly novemberi tanulmány is ezt támasztja alá: a betegségét megelőzően minden ötödik fertőzött járt plázában vagy hipermarketben. Arról nem is beszélve, hogy az eladók közül sokan nem tartják be a járványügyi előírásokat, leginkább a maszk helyes viselését.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján arról beszélt, hogy folyamatosan elemzik a járványadatokat, és ha szükséges, akkor szigorúbb intézkedések is jöhetnek.

280 ezer Szputnyik V vakcina indult el Budapestre hétfő hajnalban, és már több mint 10 millió Pfizer-vakcinát kötött le Magyarország – hangzott el az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. Már az első adag oltás beadása jelentős védettséget jelent, ezért Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy fogadják el a felkínált vakcinát.

Március 15-én 24 óráig meghosszabbították a határellenőrzést Magyarországon – közölte Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. 128 közúti, vasúti és vízi határátkelő van, közúton 10 helyen biztosítják a belépést. Jelenleg Röszkén a belépésnél, Záhonynál a kilépésnél van nagyobb, mintegy 2 órás várakozás, máshol minden rendben.

A határellenőrzés visszaállítása óta, szeptembertől nemzetközi tranzitálási célból összesen 627 438 teherfogalomba résztvevő kocsi áthaladását biztosították. Ez idő alatt továbbá 478 027 tehergépjármű magyarországi belépését biztosították. Nemzetközi tranzitálási célból 146 544 tehergépjármű beléptetését biztosították csak Hegyeshalomnál. Szintén ott magyarországi úticéllal 98 906 tehergépjármű belépését biztosították.

Március 15-ig a többi védelmi intézkedést is meghosszabbították.

Üzleti célú kiutazás utáni hazatérést követően is karanténkötelezettség lép életbe. Kivétel: EU-s, tagjelölt országok, vagy Nagy-Britannia, és az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamai, tehát Norvégia, Izland, Svájc és Lichtenstein.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?