Létrehozva: 2020.08.03.

Újra áradnak a migránsok Olaszországba, az országot megvédő Salvinit bíróság elé akarják állítani

Miközben néhány hete ijesztő erővel ismét megindult a migránsáradat Olaszország déli partjai felé, az országot korábban megvédő politikus mentelmi jogát felfüggesztették.

Mintegy kétszáz tunéziai bevándorló érkezett nyolc csónakkal hétfő reggel Lampedusa szigetére. A legtöbb csónak közvetlenül elérte az olasz sziget partját, néhányat a parti őrség kísért a kikötőbe. A lampedusai gyűjtőtáborban nagyjából 900 ember tartózkodik, a most érkezett új migránsok a kikötőben várakoznak, amíg kompokkal Szicíliába szállítják őket.

Eközben római felsőház megszavazta a jobboldali ellenzéki Liga vezetője, Matteo Salvini mentelmi jogának megvonását a múlt csütörtökön este. A korábbi miniszter, aki egykor számos migránshajót visszafordított az olasz partoktól, most akár börtönre is számíthat. Salvinit azzal vádolják, hogy belügyminisztersége alatt rendszeresen megakadályozta, hogy migránshajók érjenek partot Olaszországban, ami miatt több hétig is a tengeren maradtak az illegális bevándorlók.

Salvini elmondta, hogy kész részt venni a tárgyaláson és, hogy másokkal ellentétben ő emelt fővel és egyenes derékkal lép majd be a tárgyalóterembe. Facebook-bejegyzésében azt is leszögezte, büszke arra, hogy megvédte Olaszországot, újra megtenné és meg is teszi majd.

Salvini ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a tárgyalás egyértelműen egy politikai játszma része és rávilágított arra is, hogy bár a kikötők zárva tartása kormánydöntés volt, mégis egyedül neki kell felelnie érte, míg a miniszterelnök mossa kezeit az ügy kapcsán.

Salvini a Liga vezetője azt közölte a több mint 4 millió Facebook követőjével, hogy emberrablás miatt idézést kapott a cataniai bíróságra. Az első meghallgatás július 4-én szombaton, délelőtt fél 10-kor lesz. A videó fölötti szövegben Salvini azt írta, hogy akár 15 év börtönt is kaphat azért, mert még belügyminiszterként 4 napra feltartóztatott (azaz nem engedett kikötni) egy hajót és ezt az ügyészség emberrablásnak tekinti. „Ez szürreális!”, fakadt ki a videóban, majd hozzátette: „Nem félek, csak azt tettem ami a kötelességem. De ez azt jelenti, hogy nyáron sok időt fogok eltölteni a gyönyörű Szicíliában.”

Az ügy másfél éve húzódik. 2018 augusztusában Málta elutasította 177 Líbiából induló migráns belépését az országba, ezért azokat a máltai felségvizeken túl felvette a Diciotti, az olasz parti őrség hajója, amely Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter utasítására Catania elé érkezett. Matteo Salvini csak azzal a feltétellel engedélyezte a migránsok partraszállását ha előbb garanciákat kap az Uniótól, hogy lesznek olyan országok amelyek átveszik a bevándorlókat. Míg ez megtörtént eltelt négy nap, ugyanakkor Salvini szinte azonnal engedélyezte 27 felnőtt kíséret nélküli kis- és fiatalkorúnak, hogy leszállhassanak a hajóról. Végül az olasz katolikus egyház vállalta, hogy a főként eritreai bevándorlók közül 100 főt a gondjaiba vesz.

Matteo Salvini ellen már tavaly is vádat emeltek hasonló ügyben, miután 2019 augusztusában nem engedélyezte a Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) hajójának kikötését sem.

Facebook oldalán Szijjártó Péter magyar külügyminiszter úgy fogalmazott Salvini bebizonyította, hogy Európát meg lehet védeni, ha komolyan vesszük a szabályainkat és világossá kell tenni, hogy a határok átlépésének szabályai vannak. A miniszter szerint Salvini nem tárgyalást, hanem nagyrabecsülést érdemel.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez a legnagyobb gödör, amelyet ember valaha ásott a Földön - képek

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

mandiner.hu

Elborzadt Bayer Zsolt: Micsoda világ, micsoda társadalom az, amelyik így néz ki, s ahol ilyen zombik tengetik nyomorult életüket?

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

mandiner.hu

Csak Szlovákia maradt Magyarország mellett – fontos szövetséges fordított hátat

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert