POLITIK

Újra megindultak a migránsok Dél-Olaszország felé

A dél-olasz partokat érő intenzív migrációs hullám az ősz beálltával is folytatódik. A kedvező meteorológiai viszonyok lehetővé teszik, hogy még mindig tömegek indulhassanak Európa irányába a Földközi-tenger migrációs folyosóján keresztül.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Hétfőn pár óra leforgása alatt 686 bevándorló érkezett egy hatalmas halászhajó fedélzetén a legdélebbi olasz szigetre, Lampedusára. Ezt követően öt kisebb önálló gumicsónak további 119 bevándorlót szállított a szigetre.

– Pár nap rossz időjárás után újra megugrott a Lampedusába érkezők száma – kommentálta a sziget polgármestere Salvatore Martello, aki személyesen vett részt a partraszállás munkálataiban. A tizenöt méter hosszú halászhajó Líbiából indult és marokkói, szíriai, valamint bangladesi és egyiptomi származású bevándorlókat segített át a tengeri folyóson. A zsúfolásig telített hajót olasz fenségvizekre érve végül a parti őrség motorcsónakjai kísérték, hogy balesetmentesen biztonságos partszakaszhoz érjen. Az újonnan érkezőket az egészségügyi vizsgálatokat követően átmenetileg a sziget táborában helyezik el, ahol már most 330 bevándorló tartózkodik. Várhatóan újra embertelen körülmények alakulnak ki a hotspotban, amely legfeljebb 250 személy befogadására alkalmas. A belügyminisztérium közlése szerint a sziget partjainál horgonyzó Aurora turistahajón helyezik el az érkezőket a karantén idejére.

Luigi Patronaggio, a szicíliai Agrigento államügyésze a helyi sajtó munkatársainak nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy

nemzetközi összefogás nélkül az ellenőrzés nélküli illegális bevándorlás és az ehhez kapcsolódó hallatlan erőszak terjedése megfékezhetetlen.

Az éjszaka leple alatt egy halászhajó fedélzetén Lampedusa szigetére érkező 686 líbiai migráns arra enged következtetni, hogy a jelenség mögött nemzetközi bűnszervezetek összehangolt tevékenysége bújik meg. Az illegális utaztatók felderítése halaszthatatlan nemzetközi kivizsgálását szorgalmazza, hangsúlyozva, hogy a Földközi-tenger partvidékén elterülő országok közös erőfeszítése nélkül lehetetlen az illegális bevándorlás megállítása, amelynek első számú áldozatai a nők és a gyermekek.

A sziget polgármestere, Salvatore Martello úgy fogalmazott, kifogástalan volt az érkezők fogadása, ez azonban nem jelent megoldást az ellenőrzés nélküli illegális bevándorlás megfékezésére. Az európai tagországok konkrét együttműködésére lenne szükség, akik rendszerint magára hagyják Olaszországot, hogy egyedül oldja meg nemcsak a migránsok befogadását, hanem további elhelyezését is. A sziget polgármestere szerint az afgán konfliktus csak nehezített a migráció kezelésén, mivel a nemzetközi közösség figyelme elterelődött az Európába érkező gazdasági menekültek problémájáról.

A belügyminisztérium által közzétett adatok szerint az év eleje óta 4480 illegális bevándorló lépte át Olaszország határait, kétszer annyian, mint az elmúlt év ugyanezen időszakában. A növekvő tendencia ellenére az idei adatok még így is a 2015-ös rekord alatt maradnak. Akkor ugyanis a szegénység és a politikai konfliktus elől menekülve százezrek keltek útra, vállalva a Földközi-tengeren való viszontagságos átkelés veszélyeit, abban a reményben, hogy biztonságot és méltó életkörülményeket találnak Európában.

Egy nap alatt több mint 1200 migráns érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetére, ahol a helyi rendőrszakszervezet szerint vasárnapra válságossá vált a biztonsági és egészségügyi helyzet. Tizenkét óránál rövidebb idő alatt tizennégy hajó kötött ki Lampedusa partjain. A sziget – egyébként 250 főt befogadni képes – regisztrációs tábora (hotspot) már pénteken is túlzsúfolt volt, 370 bevándorló lakta, számuk vasárnapra 1200 fölé emelkedett, de 1400 is lehetett volna, ha vasárnap este egy 200 fős csoportot át nem helyeznek egy karanténhajóra, közöttük 19 koronavírus-fertőzöttel, akiket elkülönítettek. Több mint száz kiskorút átszállítottak Szicíliába egy számukra fenntartott migránstáborba. Lampedusára a tavasz kezdete óta folyamatosan érkeznek migránsokkal teli hajók és csónakok, melyek száma majdnem minden hétvégén megugrik.

– Egy rendőrszakszervezet helyi tagjainak nyilatkozata szerint a sziget regisztrációs központjában folyamatos a feszültség. Az emberek jelentős többségét a tábor udvarán tudják csak elhelyezni földre tett matracokon, a biztonsági távolság betartása lehetetlen, és szájmaszk sem jut mindenkinek

– hangoztatták. A rendőrszakszervezet szerint „a helyzet máris ellenőrizhetetlenné vált”.

Tavaly nyáron – a koronavírus-járvány első hullámát követően – augusztusra tetőzött a helyi migrációs válság, amikor Lampedusa lakosai sztrájkkal és a kikötő lezárásával fenyegettek az olasz kormány beavatkozását követelve. Az idei év kezdete óta több mint tizenötezren érkeztek az olaszországi partokra. A tavalyi esztendő ugyanezen időszakában csak harmad ennyien, azaz ötezren. Olasz sajtóinformációk szerint Róma hiába szorgalmazza a menedékkérők szétosztását a befogadásra önként hajlandó európai uniós tagállamok között, a pandémia kezdete óta egyetlen ország sem jelentkezett.

A La Repubblica című olasz napilap úgy értesült, hogy Németország újra akarja indítani az Olaszországon keresztül érkezett illegális bevándorlók visszatoloncolását. A járvány előtt Németország évente több ezer migránst toloncolt vissza Olaszországba, olyanokat, akik nem jogosan folyamodtak menedékkérelemért. Az olasz miniszterelnök, Mario Draghi korábbi bejelentése szerint az Európai Unió állam- és kormányfőinek következő tanácskozásán kívánja bemutatni azt a tervezetet, amelyet Olaszország a menekültek szétosztására javasol.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?